Astigmat Miyop Hastaları için Lens Kullanımı Tavsiye Edilir mi?

Astigmat, günümüzde sıkça karşılaşılan bir göz hastalığıdır ve tedavi süreci oldukça kolaydır. Hastalar artık gelişen teknoloji sayesinde lens kullanımı yaparak astigmatlı olan gözün genel kusurlarını ortadan kaldırabilir.

Astigmat Hastalığı ve Lens Kullanımı

Astigmat hastalığı, gözlerdeki görme kusuru olarak tabir edilebilir. Bu hastalığa sahip olanlar günümüzde lens kullanmamaları gerektiğine inanmaktadır ancak yapılan araştırmalarda astigmat hastalarının lens kullanması gerektiği saptanmıştır. Bu hastalığı olanların sadece doktor tavsiyesiyle lens kullanması gerekir. Ayrıca gözlerdeki kırmaları ortadan kaldırmak için kullanılan özel lensler 1990’lı yıllarda üretilmeye başlanmış ve gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Sert ve geçirgen lenslerle başlayan bu süreç günümüze kadar gelişmiş ve silikonlu lenslere kadar gelmiştir. Ancak tüm bu bilgilere rağmen yine de astigmat hastalığı olanlar, lens kullanılmaması gerektiği savunmaktadır.

Astigmat hastalığına sahip olanlar çevresinde bulunan nesneleri çapraz ve bulanık görmektedir. Ayrıca sık sık baş ağrısı problemi de yaşamaktadırlar. Bununla beraber gözlerini kısarak bakmakta ve nesnelere odaklanma ihtiyacı duymaktadırlar. Ayrıca gece araç kullanımında sorun yaşarlar ve daha çok far ışıklarına karşı büyük bir hassasiyet halindedirler. Stabil göremedikleri için yaşamları boyunca bu sorunla mücadele etmek durumunda kalabilirler. İşte bu nedenlerden dolayı tedavi sonucunda karar verilen aşamada lens kullanımı devreye girebilmektedir.

Astigmatta Lens Neden Önemlidir?

Astigmat miyop lens konusunda araştırma yapan hastalar öncelikle neden lens kullanmaları gerektiğini bilmelidir. Yaratılış gereği her göz farklı bir yapıdadır ve bununla beraber değişik tasarımlarda lensler üretilmektedir. Astigmatın sebep olduğu kornea bozukluğu, lensin göze uygunluk durumunu da zorlaştırabilir. Yani lens kullanımından önce göz doktorunuz oldukça detaylı bir muayene sürecinden geçirecektir.

Normal kontakt lens muayenesinin dışında kalan göz muayenelerinde toric lens uygulaması geçerlidir. Ayrıca bu lensler miyop, hipermetrop ve farklı rahatsızlıklar için ayrı ayrı üretilir.

Yıllık ya da aylık olarak tercih edilebilen miyop astigmat lens seçiminde göz rengini değiştiren farklı ve renkli lensler e bulunmaktadır. Bu sayede doktorunuzun tavsiyesiyle beraber miyop astigmat lens kullanımı yapabilirsiniz. Ancak yüksek astigmatlı olan hastalara yumuşak lensler tavsiye edilir. Ayrıca özel skleral merceklerle yapılan tedavilerin ardından farklı lens kullanımına da yönlendirilebilirsiniz.

Astigmatlı Hastaların Şikâyetleri Nelerdir?

Görme kusurlarının neredeyse yüzde 47’si astigmat hastalığından kaynaklanmaktadır. Fakat bu hastalığa sahip olanların birçoğu kontakt lens kullanarak hastalıktan kurtulacağının farkında olmamakla beraber çevreden duydukları ve geçerliliği olmayan haberlerle hareket etmektedirler. Torik kontakt lensler bu hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi gözlük kullanmayı sevmeyenler için de son derece ideal bir çözümdür.

Astigmatlı hastaların görüşlerindeki kaliteyi artırmak ve konfor ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yeteri kadar gelişmiş olan lens teknolojileri kullanılmaktadır. Hastaların genel şikâyetlerine bakacak olursak; Yakını ya da uzağı görememe, bulanık görme ve nesneleri çapraz olarak görme gibi problemler yaşadıklarını söyleyebiliriz. Bu noktada lens kullanımı yaparak kornea yapısının düzelmesi sağlandığı gibi hastalık nedenlerinden olan baş ağrısı gibi sorunların da önüne geçilebilir. Ayrıca gün içinde stabil bir görüş sağlanabilmektedir.

Astigmat kırma kusurunu düzeltebilen günlük lensler de bulunmaktadır. Nemli lensler sayesinde gün boyu konfor sağlanır ve göz kapaklarının da zarar görmemesi amaçlanır. Yine doktorunuzun tavsiyesiyle kullanacağınız günlük kullan-at lenslerle beraber göz sağlığınıza olumlu katkıda bulunabilirsiniz. Tüm göz hastalıklarında olduğu gibi astigmat konusunda da mutlaka erken teşhis yapılmalıdır. Astigmat nedenleriyle ilgili herhangi bir belirti ortaya çıktığında hemen bir göz hekimine başvurmalı ve gerekli önlemleri alarak tedavi sürecine başlamalısınız. Lens dışında lazer yöntemiyle ameliyat süreci de bulunmaktadır ancak başlangıçta lens tedavisi uygulanmaktadır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle