Miyop ve Astigmat Arasındaki Farklar ve Tedavi Yöntemleri
Göz insan vücudunun en önemli ve hassas organlarından biridir. Gözdeki sorunlardan en sık karşılaşılanları miyop ve astigmattır. Ancak bu iki hastalık birbiri ile karıştırılabilmektedir.
İçindekiler
Miyop ve Astigmat Arasındaki Farklar
Göz vücudumuzda en çok dikkat etmemiz gereken organlardan biridir ve oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Yaşamsal kalitemizi doğrudan etkileyen bu organ bazen genetik unsurlar sebebiyle bazen de günlük hayatımızda yaptığımız yanlışlar sebebiyle hasar alabilir. Bu durum görme yetimizi kaybetmekle dahi sonuçlanabilir.
Günümüzde gözümüzü yoracak bilgisayar ve cep telefonu gibi unsurlar günlük hayatımızda gereğinden fazla kullanıldığından göz hastalıklarına maruz kalan kişi sayısı her geçen gün artmaktadır. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte bir çok hasta yaşam kalitelerini yükseltici nitelikte iyi sonuçlar veren tedaviler ile sağlıklarına kavuşmaktadır.
Miyop ve astigmat en sık rastlanan ve bir çok hasta tarafından karıştırılabilen hastalıklardır. Her ikisi de görme fonksiyonlarındaki yetersizlik sonucu ortaya çıksa da etkileri farklıdır. Miyop ve astigmat arasındaki en temel fark miyop bir kimse uzağı görmekte zorlanırken astigmat hastası bir kimse bulanık görme ve netlik problemi yaşar. Ayrıca cisimleri yamuk görme durumuyla karşılaşır. Her iki hastalıkta da dereceli gözlük tedavisi işe yaramaktadır. Miyop hastası kimselerde genellikle numaraları 3.00 ile 5.00 derece arasında sorun tespit edilebilir. Ancak astigmat hastalarında numaraları 0.50 dereceden 4.00 dereceye kadar daha geniş bir yelpaze ortaya çıkar. İlerlemiş vakıalarda bu değerler 4.00 derecenin üzerine de çıkabilir.
Miyop Belirtileri
Görme eylemi ışığın korneadan geçerek lens tabakasında kırılıp beynin arka kısmındaki görme noktasına iletilmesiyle gerçekleşir. Bu aşamalar kusursuz gerçekleştiğinde beyin görüntüleri net olarak algılayabilmektedir. Ancak bazı kimselerde lenste ışık doğru kırılamaz ve bu durum kişinin özellikle uzak mesafedeki cisimleri net görememesine neden olur.
Kişinin uzaktaki cisimleri net görememe durumuna miyopi denir. Rutin göz muayenesinde ortaya çıkabilir. Standart bir göz testi ile kolaylıkla teşhis edilebilir. Başlangıç seviyesinde ve fazla ilerlememiş vakıalarda dereceli gözlük kullanımı ile ışığın doğru kırılması sağlanabilir ve uzun vadede bu hastalık başarı ile tedavi edilebilir.
Başlangıç seviyesinde teşhis koyulan bir miyobi vakıası doğru tedavi ile tamamen sonlandırılabileceği gibi geç kalınmış vakıalarda tedavi sürecinin sonunda gözün numarasında yeniden artış gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu hastalığın katarakt sorunu yaşayan bireylerde de sıkça görüldüğü tespit edilmiştir. En belirgin belirtisi en az 45 cm uzaklıktan küçük yazıların okunamaması olarak ortaya çıkar. Bu nedenle hastaların net görebilmek için göz kısma refleksi geliştirdikleri gözlenmiştir. Hastaların bir çoğunda gözün arka tarafından seyreden baş ağrısı tespit edilir. Gözün derecesine göre bu hastalık derecelendirilmektedir. Referans aralıkları aşağıdaki gibidir.
Astigmat Belirtileri
Görme unsurunun temel yapılarından biri olan korneanın yapısı tam küre biçimindedir. Ancak bazı nedenlerle kişilerde bu yapı oval bir biçim alabilir. Bu durumda ışık kırılmasının yetersizliği sonucu kişi cisimleri bulanık ve yamuk görmeye başlar. Yakın veya uzak far etmeksizin her açıda bu sorun görme kalitesini etkileyecektir.
Yapılan araştırmalara göre bir miktar astigmatizmanın herkeste görülebildiği tespit edilmiştir. Ancak göz numarasındaki dereceye göre hastalığın şiddeti farklılık göstermektedir. Astigmatta ortaya çıkan belirtiler diğer sorunlarında habercisi olabilir. Bu sorun tek başına ortaya çıkabileceği gibi hipermetropi veya miyopi ile birlikte de görülebilir.
Kişinin yaşamı boyunca her yaşta ortaya çıkabileceği gibi dereceleri de her evrede artış gösterebilir. Ancak miyopiye oranla en önemli farkı her evrede tedavisi çeşitli yöntemlerle mümkündür. Eğer hastada hipermetropi veya miyopi ile birlikte seyreden bir durum yoksa ve hastanın yaşam kalitesini etkilemiyorsa gözlük kullanımı şart değildir. Ancak ilerlemeye müsait vakıalarda gözlük, lens veya gerekli görülürse cerrahi müdahale uygulanabilir. İlerlemiş vakıalarda baş ağrısının da eşlik ettiği gözlemlenmiştir.
Tedavi Yöntemleri
Her iki sorun içinde hastalığın boyutuna göre yani gözün derecesine göre teşhis ve tedavi uygulanır. Miyopi ile karşı karşıya olan hastalarda en sağlıklı tedavi yöntemi düzenli gözlük kullanımı iken astigmatizma sorunu olan hastalara kontakt lens kullanımı veya çizdirme olarak da adlandırılan refraktif cerrahi yöntemi uygulanabilmektedir. Refraktif cerrahi yöntemi günümüzde ileri teknolojik lazer cihazlarla uygulanmaktadır. Özellikle göz eğitim ve araştırma hastanelerinde bu işlem güvenle yapılmakta ve oldukça olumlu sonuçlar vermektedir.
Kaynaklar
- http://194.27.141.99/dosya-depo/stek/pdfs/43/4318.pdf
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/ed61d594-687c-4cb5-88c9-6b9cb921cf62.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/dr_huseyin_findik.pdf
- http://cms.galenos.com.tr/FileIssue/6/669/article/332-336.pdf