Bebeklerde Göz Kanlanması Nedenleri Ve Tedavisi

Bebeklerde göz kanlanması özellikle doğumdan sonra ki süreçte çok fazla görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini sizler için yazımızda açıkladık.

Bebeklerde Göz Kanlanması

Bebeklerde göz kanlanması subkonjonktival kanama olarak geçer. Subkonjonktival kanama gözün hemen altında bulunan küçük kan damarlarının ortaya çıkması durumunda oluşan tıbbi bir durumdur. Bu problem her yaşta olabilmesine rağmen özellikle stresli bir doğum sırasında travma oluşması sonrası yeni doğan bebeklerde görülür. Bu göz kanlanmaları, insan gözündeki kan damarlarının nispeten hassas doğası sebebiyle kaynaklanır. Bu problem geniş bir yaş aralığında görülebilmesine rağmen sık olarak bebeklerde meydana gelir. Yeni doğan bebeğin gözü neden kanlanır ve bebeklerde göz kanlanmasının nedenleri nedir diye merak ediyorsanız sizler için bunları yazımızda açıklamaya çalıştık.

Not: Birçok farklı sebepten dolayı gözlerde kızarıklık görülebilir. İlk önce durumun çevresel etmenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak önemlidir. Çevresel etmenlerden kaynaklanan kanlanma durumlarında çevresel faktörleri değiştirmek gerekir.

Bebeklerde gözün kanlanması durumu çok sık rastlanan bir durumdur. Özellikle geç doğumlarda, bebeğin sklerasında görülen subkonjonktival kanamalar oldukça yaygındır. Bebeklerde subkonjonktival hemorajinin varlığı muhtemelen zor bir doğum sürecinin göstergesidir. Genellikle vakum yardımıyla yapılan doğumlarda ve diğer sıkıntılı vajinal doğumlarda bebekte subkonjonktival hemoraji görülme ihtimali artar. Bununla birlikte bebeğin kafasında oluşan basınç gözlerde ki kan damarlarını etkileyip kanlanmaya da sebep olabilir. Tedavi edilmeyen ve takibi yapılmayan kanlanma durumları yeni doğan hastalarında görme problemlerine neden olabilir.

Bu durum genellikle üç hafta süre geçtikten sonra kendiliğinden iyileşmektedir.

Belirtileri

En sık görülen subkonjonktival kanama belirtileri, bebeğin etkilenen gözünün beyaz bölgelerinde parlak kırmızı veya koyu kırmızı bir renk oluşmasıdır. Doğum sırasında ortaya çıkan travmadan sonra göz genellikle hemen kızarıklık gösterir veya birkaç saat içinde bu kızarıklık durumu meydana gelir. Ayrıca doğumdan sonraki 24 saat içinde kızarıklık şiddetinde artış görülebilir. Bu sıkıntının net olarak anlaşılması için bebeğin sklerasını ve gözünü görsel olarak incelemek gerekir.

Bebeklerde Subkonjonktival Kanamalarının Nedenleri

Doğum sırasında bebeğe çok fazla baskı uygulanırsa veya uzun süren zor bir doğum ameliyatı geçirilmişse bebeklerde göz kanlanması durumu meydana gelebilir. Doktorlar doğum sırasında bebeğe uygun olmayan baskı ve güç uygulamış olabilirler. Ayrıca forseps veya vakum gibi yardımcı doğum araçlarının kullanıldığı doğumlarda gözlerde kanama problemi daha çok görülür.

Teşhis

Çoğu durumda bir doktor bebeğin etkilenen gözüne bakarak subkonjonktival hemorajiyi teşhis edebilir. Genellikle, ek bir test gerekmez. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bebeğin kan basıncı ölçülebilir ve izlenebilir.

Bebeklerde Göz Kanlanması Tedavisi

Subkonjonktival kanama için bir tedavi yoktur, çünkü genellikle birkaç haftaya kadar kendi kendine iyileşir. Kaşıntı ve ağrıya yardımcı olmak için bazen suni gözyaşı damlaları önerilir. Doktorun önereceği ilaçlar genellikle hastanın rahatını sağlamaya yönelik ilaçlar olacaktır. Bölgede ki ağrıyı, sızıyı hafifletmeye yarayan ilaçlar tavsiye edilecektir. Bazı vakalarda subkonjonktival hemoraji kalıcı göz hasarına yol açabilir ancak çok nadir görülür. Tedavi hasarın şiddetine bağlı olarak değişebilir.

Hastalık süresince gözlerde çok fazla fiziki ağrı meydana gelirse, doktora danışmak önemlidir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu hastalıktan etkilenen göz birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermelidir. Bu süre zarfında (2-4 hafta) problemli gözde herhangi bir iyileşme görmüyorsanız bir an önce doktorunuz ile iletişime geçmeniz son derece önemlidir.

İyileşme sürecinde bebeğin gözleri sarıya dönebilir, sarımsı görüntü meydana gelebilir. Bu durumda endişelenmenize gerek yok. Kan emilirken, iyileşme sürecinin normal bir parçasıdır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle