Göz Kanlanmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri
Çoğu insanın çeşitli aralıklarla yaşadığı göz beyazında kanlanma olayı bazen ciddi oftomolojik hastalıkların habercisi olabilir. İhmal edilmemesi gereken bu durumu sıklıkla yaşayan kişilerin bir göz doktoruna danışmalarında fayda vardır.
İçindekiler
Göz Kanlanmasının Nedenleri
Gözün beyaz kısmı oldukça hassas bir yapıdadır ve çok sayıda kılcal damar barındırır. Bu kılcal damar ağı kan basıncının yükselmesiyle veya darbe sonucunda aldığı hasar sebebiyle genişleyebilir. Bu durumda gözün beyazında kanlanma meydana gelir. Bu durum bir çok sebep ile ortaya çıkabilir. Bu durumun sürekli olması ciddi göz problemlerinin habercisi olabileceğinden ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Göz kanlanması çoğu zaman kişiyi rahatsız etmez hatta aynaya bakmadığı sürece fark etmez. Ancak bu kanamaya ağrı, sulanma ve yanma da eşlik ediyorsa durum ciddi olabilir. Detaylı göz muayenesi yapılmadan bu durumun sebebini anlamak imkansızdır. Bu nedenle böyle şikayetleri olan bireylerin vakit geçirmeden bir hekime muayene olmaları gerekmektedir.
Bir çok sebeple meydana gelebilecek olan bu durum özellikle tek gözde görülüyorsa ciddi sorunlara sebep olabilir. Ani yükselen göz tansiyonu veya enfeksiyon gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Özellikle ağrı, batma veya sulanma gibi belirtilerle birlikte seyreden kanlanmaya acil müdahale gerekebilir. Göze yabancı bir cismin teması ile gelişen enfeksiyonlarda bu tarz etkiler ortaya çıkarabilir.
Bunların yanı sıra kontakt lens kullanımında da bu tip sorunlarla karşılaşılabilir. Bu durumda lens materyalinin özellikleri değiştirilerek veya geçirgenliği değiştirilerek sorun çözülebilir.
Habercisi Olabileceği Hastalıklar
Göze kan oturması bir çok kişinin geçer düşüncesi le önemsemediği bir durumdur. Ancak böyle bir belirti altında yatan başkaca sorunların belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu nedenle bu tip vakıaları önemsiz saymamak ve vakit geçirmeden bir hekim tarafından kontrol ettirmek oldukça önemlidir. Aksi takdirde kanamaya sebep olan etken ilerleyebilir ve geç teşhis kişiyi görme yetisini kaybetme noktasına kadar getirebilir.
Genellikle enfeksiyonların neden olduğu bu durum zamanında tedavi edilmezse tedavisi zor bir hale gelebilir. Her zaman için uygulanacak yöntemler kanamanın altında yatan sebebe göre seçilir. Bu nedenle belirtiler baş gösterdiği anda geç kalınmadan müdahale edilmesi oldukça önemlidir.
Genellikle göz kuruluğu çeken hastalarda sıklıkla bu soruna rastlanılır. Ancak sorunun nedeni her zaman bu kadar basit olmayabilir. Aniden gelişen kanlanmalar akut glokom yani göz tansiyonunun aniden yükselmesinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu duruma zamanında müdahale edilmezse göz sinirlerinde meydana gelebilecek ciddi hasarların geri dönüşü olmayacaktır. Bunun yanın sıra blefarit adı verilen kirpik köklerinin iltihaplanması durumu da bu tip belirtiler olarak kendini gösterebilmektedir. Bunlara ek olarak yine çok tehlikeli bir durum olarak göz yaşı kanallarındaki tıkanıklıklarda kanlanmaya sebep olabilmektedir.
Teşhis İçin İzlenmesi Gereken Yol
Kanlanma sorunuyla karşılaşan hastaların bir çoğu bunun geçici ve önemsiz bir durum olduğunu düşünerek doktora gitmekten kaçınırlar. Ancak bu davranış göz sinirlerinde veya damarlarda meydana gelen hasarların teşhisinde gecikmeye neden olmaktadır. Göz hastalıklarının bir çoğu bu tip belirtiler verebilir ve bu durum erken teşhis için bir yol göstericidir. Vücudumuzdaki belirtilere kulak vermemiz ve zamanında müdahale edilmesini sağlamamız hayat kurtarıcı olabilir.
Her kanlanma ağır travmalardan kaynaklanmasa da ağır travmalar sonucunda kanlanma olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hastaların belirtiyi fark ettikleri anda doktora başvurmaları ortaya çıkan hasarın zamanında teşhis ve tedavi edilme olanağı doğar.
Doğru teşhisin yapılabilmesi tedavide izlenecek yolun belirlenmesini sağlar. Bu nedenle doğru teşhis hayat kurtaracaktır. Göz kanamasının yanında çapaklanma, yanma veya batma gibi belirtiler de varsa değerlendirmenin daha kapsamlı yapılması gerekmektedir. Çünkü bu tip belirtiler genellikle gözde oluşan enfeksiyonların yarattığı etkilerdir. Bunun yanı sıra sulanma gibi belirtiler de kanlanmaya eşlik ediyorsa detaylı göz muayenesine başvurulması gerekmektedir. Zira bu belirtiler akut glokomun habercisi olabilir.
Tedavisi
Gözdeki kanlanmanın tedavisi sorunun doğru tespiti ile doğru bir yolda ilerleyebilir. Bazı göz kanlanmalarının sebepleri yorgunluk kökenli, kuruluktan veya gözleri yeterince kırpmamaktan kaynaklanıyor olabilir. Eğer böyle bir sorundan kaynaklanıyorsa çalışmalarınız esnasında 20 dakika kadar gözlerinizi dinlendirirseniz bu sorundan kısa süre içinde kurtulabilirsiniz. Bunun yanı sıra bulunduğunuz ortamı nemlendirecek önlemler almanız da fayda sağlayacaktır.
Çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanan kanamalarda genellikle damla tedavisi uygulanır. Kronik göz kuruluğunun tedavisinde de kullanılan damlalar vardır. Bunun yanı sıra bazı durumlarda kapama tedavisine de başvurulabilir.
Gözdeki kanlanma ile birlikte diğer belirtilerde izlenerek sorun tespit edilmelidir. Örneğin göze yabancı bir cisim kaçması sonucunda böyle bir sorun ile karşılaşıldıysa bir uzman tarafından cismin steril ortamda ve uygun araç gereçlerle çıkarılması gerekmektedir ya da UV ışıktan kaynaklı yanıkların tedavisinde göze kapama tedavisi uygulanmalıdır. Sorunun sebebinin tespiti doğru tedavi yöntemini belirleyecektir. Ancak akut glokom gibi vakıaların tedavisi her zaman için basit olmayabilir. Bu tip vakıalarda genellikle lazer tedavisi vey cerrahi müdahale uygulanır. Bu vakıalarda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Aksi takdirde akut glokom krizinde göz sinirlerinde büyük boyutlarda ve kalıcı hasar ile karşılaşılabilir.