Sağ veya Sol Gözün Kanlanması Durumda Yapılması Gerekenler
Tek gözün kanlanması durumunda ortaya çıkan reaksiyonlar batma, bulanık görme ve puslanma şeklindedir. Tedavisi çoğunlukla göz damlası ile yapılır.
Sağ veya sol göz kanlanması herkesin başına gelebilecek akut bir rahatsızlıktır. Alerjenler, göz yorgunluğu, çevresel faktörler gibi birçok farklı durum buna sebep olabilir. Her iki gözde kanlanma olması daha ciddi sistematik rahatsızlıklara belirti olarak görülür.
İçindekiler
Tek Gözün Kanlanması Ne Anlama Geliyor?
Tek gözde kanlanma görüldüğünde büyük olasılıkla sebebi dışarıdan kaynaklanan unsurlar olmaktadır. Metabolizmaya bağlı olarak enfeksiyon, bakteri veya vücudun yorgun düşme hali buna sebebiyet verebilir. Tabi ki bu denli ufak sebeplere dayanarak ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Sol göz kanlanması insanlarda kalbin olduğu tarafta olduğundan dolayı daha fazla endişe verir. Ancak bunun bu tip rahatsızlıklarla çok büyük bir bağlantısı olmadığını belirtmek gerek.
Öncelikle göz kanlanmasının nedenleri arasında tiroid bezinin düzensiz çalışması ya da romatolojik rahatsızlıklar yatabilir. Ancak kalp ya da diğer organlarla çok büyük bir etkileşimi bulunmamaktadır. Hele ki sol ya da sağ göz kanlandığında bu tip bir ilişkilendirme yapmak doğru olmayacaktır. Ancak beyin tümörü ya da beyin ile ilgili rahatsızlıklarda, sinüzit gibi burun ve göz çevresine yakın hastalıkların tanısında bu tip reaksiyonlara sıkça rastlandığı gözlemlenir.
Sağ gözde kanlanma görüldüğünde ilk dikkat edilmesi gereken nokta ağrı veya sızı hissiyatı olup olmadığıdır. Bu bazen göz ve göz çevresinde oluşabilir. Yani sağda gördüğünüz kanlanmaya rağmen burnunuzun sol tarafında belirsiz bir ağrı hissediyor olabilirsiniz. Vücudunuzun verdiği her reaksiyonu ciddiye alarak doktora gözükmenizde fayda var.
Sağ veya Sol Gözün Kanlanması Bir Hastalığın Belirtisi Midir?
Sol göz kanlanması daha öncede belirttiğimiz gibi kalp ile ilişiği olmayan bir semptomdur. Ancak görüldüğü anda göz sağlığı açısından mutlaka uzman bir hekim tarafından kontrol edilmelidir. Net olarak bir hastalığın belirtisi olmayacağı gibi bazı hastalıkların temelinde yatan durumların erken teşhisini sağlayabilir. Örneğin tiroid bezinin düzensiz çalışması buna en güzel örnektir.
Sağ veya sol gözün kanlanması genellikle iki gözün kanlanmasına kıyasla daha olumludur. Her iki gözde de kanlanma görüldüğünde bunun sebepleri arasında ciddi sistematik rahatsızlıklar saptanabilmektedir. Fakat tek gözde kanlanma görüldüğünde nedenleri arasında çoğu zaman yorgunluk gibi rutin durumlar görülebilir.
En sık karşılaşılan sağ göz kanlanması nedenleri aşağıda sıralandığı gibidir. Fakat kanlanma esnasında ağrı hissedildiği anda durumun ciddiyeti ile risk faktörü değişmektedir. Vakit kaybetmeden doktora görünmenizde fayda var.
- Yorgunluk ve Uykusuzluk
- Alerjik
- Göz Tansiyonu
- Göz Arkasında Kanama
- Göz Kuruluğu ve Yorgunluğu
- Gözyaşı Pınarlarının Tıkanması
- Kirpik İltihapları
- Göz İltihapları ve Enfeksiyonlar
- Tansiyon
- Diyabet
Sağ ve Sol Göz Kanlandığında Ne Yapılmalıdır?
Tek göz kanlanması ile karşılaştığınızda ağrı hissettiğiniz anda doktora gitmeniz gerekir. Eğer bir göz arkası kanaması söz konusuysa bu kanama devam ettiği sürece risk faktörü büyüyecektir. Salgılanan kan burada retina gibi göz katmanları tarafından emilerek ortadan kalkar. Siz sağ gözünüzde kanlanma olmadığını görerek geçtiğini düşünebilirsiniz. Fakat retina emilimi ile kandan açığa çıkan demir gözünüzde kalıcı görme kaybı bile yaratabilir.
Hafif Kanlanmalar | 1 gün istirahat |
Orta Derecede Kanlanmalar | Göz Damlası ile 3 gün ilaç tedavisi |
Yabancı Cisim ve Göz Ardı kanamalarında | Cisim ve Göz Ardı kanamalarında: Cerrahi Müdahale |
Alerjenlerden Kaynaklı Kanamalar | Düzenli damla kullanımı |
Aslında alerjik olarak sağ gözde ağrı ve kanama görüldüğü sıklıkla gözlemlenir. Bazen toz bazen ise bahar çiçeklerinden gelen polenler burada etken olabilir. Fakat her ihtimale karşı göz kanlanmasına damla önerisini doktorunuzdan almanız en doğrusu olacaktır.
Kaynaklar
-
- http://kudretgoz.com.tr/tedavi-bolumeleri/retina-muayenesi/
- http://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/haberler/kanli-gozler-sakaya-gelmez
- http://www.jcam.com.tr/files/JCAM-3995.pdf
- http://www.ekolkbb.com/goz-hastaliklari-klinigi/goz-ici-kanamalari
- http://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/haberler/goz-kanlanmasi-ihmale-gelmez
- http://www.batigoz.com/tr/icerik/347/gozlerde-kanlanma-hangi-hastaliga-isaret-eder