Gözlerde Meydana Gelen Şişliklerden Kurtulmak İçin Neler Yapılması Gerekir?

Gözlerde sorun haline gelen şişlikler ciddi bir sebepten kaynaklı olarak meydana gelmiyorsa evde uygulanacak olan çözümler ile ortadan kaldırılır. Sorun ciddi bir neseden kaynaklanıyorsa uzman hekime başvurmak gerekir. Uzmanın verdiği ilaçlar düzenli birşekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde ilaçlar fayda sağlamaz.

Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapaklarında acı verici şişlikler mevcutsa veya dokununca acı veriyorsa muhtemelen bir enfeksiyon, kist veya pembe göz durumu vardır. Göz kapağında bulunan şişlikler genelde bu hastalıklardan kaynaklı olarak meydana gelir. Tedavi seçenekleri sorunun nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği için ilk önce neden belirlenir. Tedavisi için;

Kist

Üst ya da alt göz kapakta  şişme varsa, bir kist ya da  şalazondan meydana gelebilir. Kapağın tam olarak orta kısmında şalazon şişer. Bu tarz kistlerin temizlenmesi birkaç gün ya da birkaç  hafta sürebilir. Bazı kistler sert bir şekilde oluşabilir.

Tedavi: sorunun tedavisi için gözün üstüne sıcak su ile ıslatılmış ıslak bir bez koyulur. Sıcak bez yağ salınımı ve tıkanıklı konusunda yardımcı olur. Sıcak kompres uygulamasının günde 4 ila 5 defa yapılması gerekir. Yapılacak olan uygulamaya rağmen kist ortadan kalkmazsa uzman hekime başvurmak gerekir. Uzman hekim kistin boşaltılması için işlem yapar ya da ilaç tedavisine başlar.

Enfeksiyon 

Kirpik yakınında bulunan göz kapağının taban kısmında küçük bir enfeksiyon sebebiyle kendi meydana gelir. Dahili ve da harici olabilir ama genelde iyi tanımlanmış enfeksiyon olarak oluşmaktadır. Kırmızı darbe olarak gösterilir. 

Tedavi: rahatlama ve şifa bulmak adına sıcak sıkıştırıcı kompres kullanımı yapılmalıdır. Genelde göz bölgesinden  temizlenmesi birkaç haftayı bulur. Bu durumda olan kişilerin enfeksiyon arttırmaması için makyajdan uzak kalması gerekir. 

Pembe göz (konjonktivit)

Konjonktivit gözlerin yüzey kısmında iltihaplanmaya sebep olan bakteriyel, viral veya alerjik enfeksiyona bağlı olarak meydana gelir. Tek gözde başlayan konjonktivit iki göze yayılabilir. Genelde dışarıya akar ve kirpiklerin köşe kısmından görülür.

Tedavi: Yapışkan göz kapakları meydana geleceğinden dolayı ılık su ve pamukla temizleme yapılmalıdır. Gözler tıbbi tedavi gerekmeden tek başına iyileşebilir. İyileşme süreci içinde gözlere kesinlikle dokunulmaması gerekir, genel yüz temizliğine dikkat edilmelidir, çarşaflar ve yastık kılıfları sık sık değiştirilmelidir. Ayriyeten gözlerin için kozmetik ürünler ve kontakt lens kullanımını da bu dönemde bırakma gerekir. 

Diğer Tedavi Yolları

Şişmiş göz kapağının şiddetine ve nedenine bağlı olarak, tedavi yapılır. Bunun tanı sıra sebebi hasta tarafından bilinen durumlarda da kısa süre içinde uzman hekime başvurmak gerekir.

Şişmiş göz kapağı sorununun nedenine bakılmadan yapılması gereken ilk şey gözlere dokunmaktan vazgeçmektir. Şişen gözlerin kapaklarına dokunmak enfeksiyonun yapılmasına yol açabilir.

Tozlardan ve makyaj ürünlerini kullanmaktan da kaçınmak gerekir. Bunun yerine şişen göz kapaklarına gün içinde sıca5 ve nemli bir bez koymak lazımdır. Sabahları kalkınca yüzün soğuk su ile yıkanması şişliklerin azalmasına yardımcı olur. Tezgâh üstü olan antihistaminikler ya da göz damlaları uzman hekim tarafından reçete edilir. Tıbbi yardım almak isteyen kişilerin uzman hekime başvurması gerekir. Uzman sorunun neden kaynaklandığını belirledikten sonra gerekli tedavi sürecinin planlamasını yapar.

Göz kapağında şişmenin geçmesi için yaygın olarak evde kullanılan çözümler aşağıda belirtilmiştir;

  • Anti-inflamatuar kremler
  • Soğuk suyun sabahları yüze sıçratılması
  • Şişen göz kapaklarına yavaş şekilde dokunarak yapışkan sıvının serbest bırakılması ve boşaltılması 
  • Bol bol su içmek
  • Suni tatlandırıcı şeylerden kaçınmak; bazı çalışmalar sonucunda yapay tatlandırıcıların şişliğe neden olduğunu ortaya çıkartmıştır
  • Tuz fazla kullanılmaması
  • Daha düzenli  uyumak
  • Omega-3 yağ asitleri, keten tohumu ya da yağlı balık gibi daha çok yağ asidinin tüketilmesi

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle