Göz Yanması Neden Olur? – Göz Yanmasına Etkileyen Faktörleri
Göz yanmasının nedenleri arasında kimi zaman çevresel etkenler yer almaktayken kimi zaman da alerjik bir etken ya da bir hastalık belirtisine bağlı olabilmektedir. Ciddiye alınması gereken göz ağrıları ve göz yanmaları, vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gereken önemli bir ayrıntı olmaktadır.
İçindekiler
Göz Yanması Neden Olur?
Göz yanmasının nedenleri pek çok sebebe bağlı olabilmektedir. Vücudun diğer organlarında olduğu gibi gözlerde de belli dönemlerde bazı rahatsızlıklarla karşılaşabilmek oldukça olasıdır. Göz yanması neden olur ve nasıl geçer? Göz yanmasının sebepleri nelerdir?
Gözlerde her hangi bir rahatsızlık ya da hastalık olmasa bile vücutta bulunan her hangi bir hastalık gözlerde sorun yaşanmasına, batma, ağrı, yanma olmasına, göz kapaklarının etkilenmesine neden olabilmektedir. Göze yabancı cisim varlığı kontak lens kullanımları sırasında enfeksiyon
Göz Yanmasının Nedenleri
Göz Yanmasını Etkileyen Faktörler
Göz yanması neden olur konusuna değinmeden önce ilk bilinmesi gereken göz yanma ya da batmasının nasıl olduğu konusudur. Göz pınarı diye adlandırılan gözün burun kısmına yakın olan bölümünde meydana gelen sulanma ve paralelinde oluşan ağrıya göz yanması denilmektedir. Pek çok hastalığın belirtisi olarak da kabul edilen göz yanması nedenleri çeşitli hastalıklara da bağlanabilmektedir. Bazı durumlarda kontak lens kullanan hastalarda enfeksiyon ya da batma hissine bağlı olarak göz yaşarması, ağrısı ya da yanması meydana gelir. Bu yüzden bilhassa iki gözde aynı anda hissedilen göz yanmaları ya da batması ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.
Göz Yanması Nedenleri
Gözde yanma ve batma neden olur etkenleri nelerdir; ilk olarak bunun saptanması gerekmektedir. Tedaviye başlamadan önce sebeplerinin net olarak saptanması önemlidir. Bu sebepler genel olarak;
- Çevresel etkenler
- Vücutta herhangi bir hastalığın belirtisi
- Alerjik etkenler
- Yorgunluk
- Eenfeksiyonlar
Göz Yanması Çevresel Nedenleri
Genel olarak göz ve göz kapağı kızarıklığını ve yanmasını uykusuzluk ve yorgunluğa bağlasak da çoğu zaman ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini unutmamak ve daha sonra büyük sıkıntılara neden olmadan tedbirini almak gerekmektedir. Uzmantv tarafından yapılan açıklamalarda gebelikte daha sık görülen tansiyon düşüklüğü yorgunluk ya da ağlayınca kapakların şişmesi, ağladıktan sonrası kapakların şişmesi kendiliğinden her hangi bir doktor müdahalesine gerek olmadan gelir geçer.
Göz yanması ya da batmasının çevresel nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kirli Hava
- Güneş ışınları altında uzun süre kalma
- Sigara dumanı
- Toz
- Rüzgarlı havalar
- Havuz suyunda bulunan Klor ile temas etme
- Saç Boyası
- Saç Spreyi
Göz Yanmasının Hastalık İle İlgili Nedenleri
Göz yanması ya da batmasının hastalık ile ilgili nedenlerinin en belirgin olanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Göz Kuruluğu
- Konjonktivit ( göz nezlesi )
- Astenopi ( göz yorgunluğu)
- Fotofobi ( ışık fobisi)
- Bakterilere bağlı olarak oluşan enfeksiyonlar
- Kontak lens ve sonrası gelişen enfeksiyonlara bağlı batma, kızarma yanma
Göz Yanmasının Alerjik Sebepleri
Alerjik sebeplerden bazılarına şu şekilde örnek verebiliriz:
Göz yanmalarında ya da kapaklarda oluşan batma ve sulanlanmalarda en yaygın olanlar alerjik etkenlerdir.
- Küf mantarları
- Polenler
- Hayvan Kepeği
- Kolonyalar
- Parfümler
- Kontak lens