Hamilelikte Göz Kararması Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelik sürecinde hormonlarda yaşanan değişiklikler baş dönmesi ve göz kararmasına neden olur. Gebelikte sürecinde tedavisi ile evrelere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Hamilelikte göz kararması, baş dönmesi, terleme gibi fizyolojik tepkimeler sık sık gözlemlenebilir. Bunlar bazen yalnızca fizyolojik reaksiyonlar iken bazen patolojik sebeplere dayanabilir.

Gebelikte Göz Kararması Neden Olur?

Gebelikte göz kararması birçok kadının başına gelen ve anlık olarak paniğe yol açabilen bir durumdur. Aslında göz kararması standart olarak hepimizin hayatında belirli dönemlerde var olabilecek bir sorundur. Buna çok basit bir sebepten ötürü maruz kalabiliriz. Vücudumuzda anlık olarak değişen kan basıncı göz kararması, tansiyon değerlerinde anomali, terleme, ani bayılma hissi yaratabilir. Baş dönmesi ile birlikte görüldüğünde bayılma hissi çok daha kuvvetlidir.

Hamilelikte gözün kararması bu sebeple bayılma ile sonuçlanan atakları beraberinde getirebilir. Birçok farklı nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Ancak aslında temelde yatan sebep kan basıncı ve akışının değişkenlik gösterdiği bir dönem geçirilmesidir. Rahim genişlemeye başladıkça kan basıncında farklılıklar oluşur. Aynı şekilde kan akış hızının artmasıyla rahme daha da fazla kan ulaşır. Tabi ki artış gösteren kan değeri tehlikeli olur mu sorusu sıkça duyulabilir.

Bunu zaten rutin kontroller eşliğinde doktorunuzla görüşeceğinizden tehlike yaratacak bir yanı yoktur. Gebelikte gözün kararması kadar baş dönmesi de aynı risk grubu içerisindedir. Zaman içerisinde bu etkiler azalarak doğum sonrasında geçer. Çok büyük bir olasılıkla geçici olduğundan ani hareket etmeyerek gözlemlenmesi minimal seviyeye indirilebilir.

Hamilelikte Göz Kararması Tehlikeli Midir?

Göz kararması hamilelik belirtisimidir diye merak eden birçok kişiye rastlayabilirsiniz. Bu gerçekten baş dönmesi ve yoğun terleme ile birlikte görüldüğünde fizyolojik olarak gebelik olarak yorumlanır. Fakat tamamıyla kan basıncı ile alakalı bir durum olabilir. Hamilelikte göz kararması başlar başlamaz mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Hatta hamilelik öncesinde de gözünüzde oluşabilecek fizyolojik ya da patolojik modifikasyonlar için muayene olmanız faydalı olacaktır.

Baş ağrısı gibi belirtilerle bir arada düşünüldüğünde hamilelikte göz kararması tehlikeli olur mu sorusunun cevabı kişiden kişiye farklılık gösterir. Doğum sonrası geçen zaman göz fizyolojisi için iyileşme evresinin başlangıcıdır. Fakat patolojik bulgular kalıcı göz sorunlarının annede görülmesine sebep olabilir.

Sık karşılaşılan nedenleriyle gebelikte gözlerin kararması ve diğer sorunların sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Fizyolojik Oküler Değişiklikler
  • Patolojik Oküler Değişiklikler
  • Diyabetik Retinopati
  • Kas Felçleri
  • Optik Nörit
  • Glokom
  • Tümör
  • Yüksek Miyopi

Hamilelik Boyunca Göz Kararması Nasıl Geçer?

Hemen her anne adayının yaşadığı, doğum sonrasında da mutlak suretle görülmeye devam edilen reaksiyonlardan birisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Fakat yinede gebelikte göz kararması ne zaman geçer gibi bir merak duygusu oluşuyor. En azından hem anne adayının hem de onun yakınındakilerin bu bağlamda daha rahat olmalarını sağlayacak bir cevap gerekiyor.

Hamilelikte göz kararması ne zaman geçer sorusu bunun kaynaklandığı sebeplere göre değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla aşağıdaki tabloda mevcut sorunun kaynağı ve ortalama geçiş evresinden söz edilmektedir.

Göz Sorunlarının Sebebi Geçiş Evresi (Doğum Sonrası)
Korneal Duyarlılık 6-8.hafta
Görme Alanı Düzensizliği 1-2 hafta
Göz İçi Basıncı 1-2 ay
Hipertansif Rahatsızlıkları hemen
Santral Seröz Koryoretinopati hemen
Psödotümör Serebri hemen

Bunlar haricinde gebelikte göz kararmasına sebep olan durum gebelik öncesi bir hastalık olabilir. Böyle durumlarda ise tedavi şartlarının yerine getirilmesi önemlidir. Çünkü geçici olarak göz kararması, görüş kaybı, görme netliğini kaybetme, göz tansiyonu gibi sorunlarla karşılaşılması normaldir.

Ancak doğumdan sonra gözde kararma, baş dönmesi, terleme gibi rahatsızlıklar halen daha devam ettiğinde bunun nedeninin herhangi bir hastalık olabileceği ihtimali güçlenir. Bu gibi durumlarda göz kararması gibi diğer göz kusurlarında da kalıcılık gözlemlenmiştir.

Doktorunuz tarafından gebelik öncesinde ve gebelik esnasında mutlaka muayene edileceksiniz. Bu muayenelerin içeriğinde göz muhakkak olmalıdır. Çünkü tüm vücut gibi gözlerin de gebelik esnasında belirli değişimlere uğradığını söyleyebiliriz.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle