Hamilelik Sırasında Neden Gözlerde Ağrı Olur, Çözümü Nedir
Gebelik sırasında fizyolojik değişiklikler geçirirsiniz. Bu değişiklikler ise vücudunuzun diğer tüm alanları gibi gözlerinizi de etkileyecektir. Gebelikte göz ağrısının nedenlerini anlattık.
İçindekiler
Gebelikte Göz Ağrısı
Hamilelikte birçok fiziksel değişiklik geçirirsiniz. Tek geçirdiğiniz değişiklik, göbeğinizin büyümesi olmayacaktır. Gebelikte en sık karşılaşılan problemler; baş ağrısı, bel ağrısı ve sabah hastalığıdır. Bu hastalıkların yanı sıra gözlerinizde de sıkıntı yaşamanız gayet olasıdır. Göz ağrısı hamilelikte çok sık görülebilecek bir sıkıntıdır. Gebelikte hormonların değişimi ve fizyolojik değişimleriniz tabi ki gözlerinizi de etkiler. Hamilelikte, gözlerde ağrı meydana gelmesinin farklı sebepleri olabilir. Gebelik esnasında gözlerde meydana gelen ağrının sebeplerini ve belirtilerini sizler için yazımızda açıkladık. Karşılaşabileceğiniz en yaygın görme bozukluklarına, semptomlarına ve onlar için neler yapabileceğinize bir göz atın.
Korneal Ödem
Nedir: Korneal duyarlılık genellikle gebe kadınlarda oluşur ve en fazla değişiklik üçüncü trimesterde meydana gelir. Kornea kalınlığında hafif artış meydana gelmesi ile ilişkilidir.
Yarattığı Sorun: Kontakt lens toleransının azalması ve gözlerde kuruluk.
Tavsiye: Belirtiler devam ederse, kontakt lens kullanımını azaltın ya da kesin. Bu süreçte gözlük kullanmak daha mantıklı olacaktır.
Bulanık Vizyon (Görme Bozukluğu)
Çoğu hamile kadının vücudu sıvı biriktirir. Bu etki ise, korneanın kalınlığını ve şeklini değiştirebilir. Korneanın şeklinin değişmesi vizyonunuzun bozulmasına neden olabilir. Bulanık görme meydana gelebilir. Bu kornea değişiklikleri, genellikle doğumdan sonra veya emzirmeyi bıraktıktan sonra kaybolur.
Ne Yapmalı:
Eğer bulanık görme sizi rahatsız etmiyorsa herhangi bir şey yapmanız gerekmeyebilir. Fakat rahatsız oluyorsanız, doktorunuza danışmakta fayda var. Gözlük kullanımı sıkıntınızı çözebilir. Bunun yanında bu problem için LASIK ameliyatı da yapılmaktadır. Fakat hamilelik esnasında bu ameliyatı yaptırmak hem riskli hem de gereksizdir. Çünkü gebelik sonrasında veya emzirmeyi bıraktıktan sonra, bulanık görme problemi kaybolacaktır.
Göz Kuruluğu
Gözleriniz normalden çok daha fazla kuruyorsa ve kaşınıyorsa, göz kuruluğu hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda, lens kullanımı çok sinir bozucu hale gelebilir.
Ne Yapmalı:
Gözlerinizin kuruluğu azaltmak ve tekrar ıslanmasını sağlamak için suni gözyaşları kullanabilirsiniz. Ancak kontak lens kullanıyorsanız, bu damlaların kullanımının sıkıntı olmayacağından emin olmanız gerekmektedir. Bazı suni gözyaşlarında, yumuşak kontak lenslere zarar verebilecek koruyucu maddeler vardır.
Preeklampsi
Görme değişiklikleri, az sayıdaki gebe kadında ortaya çıkan potansiyel olarak ciddi bir sorunun işaretidir. Yüksek tansiyona sebep olabilir ve başka bir organa hasar verebilir. Semptomlar şunları içerir:
- Geçici görme kaybı
- Işık hassasiyeti
- Bulanık görüş
- Yanıp sönen ışık patlamaları ve hale oluşumları görmek
Ne Yapmalı: Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, en kısa sürede doktorunuzu arayın. Preeklampsi hızla ilerleyebilir ve kanama gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
Gestasyonel Diyabet
Şeker hastalığına bağlı yüksek kan şekeri seviyeleri, retinanızı besleyen küçük damarlara zarar verebilir. Hamilelik ilerledikçe bu hastalığa yakalanma riskiniz artar. Bazen gebelik diyabeti olarak adlandırılan anneleri etkileyen geçici diyabet şekli, bulanık görme sorunu yaratabilir.
Ne yapmanız gerekiyor: Gestasyonel şeker hastalığına yakalanırsanız, kan şekeri düzeyinizin çok yüksek olmamasına dikkat edin. Doktorunuz size yardımcı olacaktır.
Hipofiz Adenomu
Nedir: Bir hipofiz adenomu iyi huylu bir tümördür. Hormonların salgılanmasından sorumlu olan hipofiz bezi bir tümör oluşturabilir ve bu nedenle hormonların fazla salgılanmasına neden olabilir. Bu akromegali (büyüme hormonu hipersekresyonu) veya Cushing hastalığı (kortikosteroid hormon hipersekresyonu) gibi problemlere neden olabilir.
Gözde Meydana Getirdiği Sorunlar: Bu hastalık tünel görme denilen bir probleme yol açabilir. Tünel görüşün diğer bir adı ise kalnienk görüştür. Kişi bu problemi yaşadığı zaman, görüşü kısıtlanır. Sanki bir tünelin içinden çevreye bakıyormuşçasına bir görme açısı meydana gelir.
Tavsiye: Bu durum nadirdir, ancak gebelik süreniz boyunca tünel görüntüsü yaşarsanız, göz doktorunuzla görüşün.
Kaynaklar
- https://www.babble.com/pregnancy/vision-changes-pregnancy/
- https://www.webmd.com/eye-health/pregnancy-and-vision
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/symptoms-causes/syc-20355339
- http://pituitary.ucla.edu/pituitary-adenomas