Miyop Hastalarının Gözlük Kullanmaması Hangi Durumlara Neden Olur?
Miyop hastalığı denilince akla ilk gelen şey, gözlük kullanımı olmaktadır. Miyobun başlangıç aşamasındaki en önemli tedavi olan gözlük kullanımı, uzun süreli tercih edilmelidir. Aksi takdirde birçok sorunu beraberinde getirebilir.
İçindekiler
Miyop Hastaları
Uzağı görememe problemi olarak adlandırılan miyop hastalığında, yakındaki cisimler net olarak görülür. Daha çok kalıtımsal olarak ortaya çıkan bu hastalık, gençlik zamanlarında vücudun büyümesine bağlı olarak artabilir. Sadece erişkin yaştaki kişilerde belirli bir seviyede kalabilmektedir. Bu hastalığı etkileyen önemli faktörlerden biri olarak bilinen ailede miyop’un bulunması daha sonraki süreçlerde aşırı okuma, beslenme yetersizliği ve gözleri az ışıkta kullanma gibi durumlarla birlikte kendini gösterebilir. Genel olarak gözün oval oluşundan da kaynaklanabilen bu hastalık, merceğin uzaktan gelen ışınları retina üzerine odaklaştırmaya yetememesiyle beraber ortaya çıkar. Bir göz kusuru olarak adlandırılan miyopi, göze paralel olarak gelen ışınların retinanın içerisinde odaklanması ve göz kırıcı bileşenlerin daha güçlü olmasından da kaynaklanmaktadır.
Miyop Semptonları
Miyop semptomları aktarılırken bu hastalığın basit bir muayene ile ortaya çıkarılabileceğini söyleyebiliriz. En yaygın semptomlar ise gözleri kısarak kullanma, uzaktaki cisimleri bulanık görme ve odaklanmaya çalışırken gözlerde ortaya çıkacak yorgunluk ve baş ağrılarıdır.
Uzağı görememe miyop hastalığına neden olurken, yakını görememe durumu da kalıtsal olarak ortaya çıkabilir. Daha çok 8 ile 12 yaş arasında ortaya çıkabilen miyopi, vücudun hızlı bir şekilde gelişmesiyle beraber görülebilmektedir. Bu anlamda hastalar, miyop gözlük kullanarak geçer mi sorusunu da gündeme getirmektedir.
Miyop derecelerine baktığımız zaman düşük miyopun eksi 4.30 ve daha az miyoplarda, orta derece miyopların eksi 55.30 ile eksi 54.00 arasındaki miyoplarda ve yüksek miyop ise eksi 6.00 ve daha üzerindeki miyoplarda bu rakamlarla derecelendirilir.
Miyopta Gözlük Kullanımı
Bu hastalığın nedenleri için birçok faktör ileri sürülse de en bilinen ve kabul edilen nedeni katılsal durumlardır. Bununla beraber hastalık teşhis edilir edilmez gözlük kullanılmaya başlanılır ve büyüme çağında bu gözlüğün numaraları artmaya devam eder.
Miyop tedavisinde gözlüğün kullanım şarttır. Çünkü uygulanacak ilk tedavi yöntemi olan gözlükler kullanılmadığında gözlerde estetik kaygılar oluşabilmektedir. Hatta takılmayan gözlükler, gündelik yaşamda pek çok kazaya da neden olabilir. Günümüzde gözlük kullanmak istemeyen pek çok hasta vardır. Bununla beraber kontak lens kullanımı ile de miyop tedavi edilebilir ancak daha sağlıklı ve net bir görüş için mutlaka gözlük kullanımı gerçekleştirilmelidir.
Miyop Tedavisi Nasıldır?
Miyop tedavisinde kullanılan bir takım yöntemler vardır. Birçok göz hastalığında da tercih edilen Excimer lazer yönteminde korneanın üzerindeki izler yok edilebilmektedir. Ayrıca gözün dış tabakasında yer alan lekeler de ortadan kaldırılabilir. Tıbbın gelişmesiyle beraber artık lazer kullanımının da ciddi derecede arttığını söylemek mümkündür. En erken 18 yaşında uygulanabilen bu yöntemle beraber miyop tedavi edilebilmektedir. 10 dakika kadar süren bu işlemde eksi 12 dereceye kadar miyop düzeltilebilmektedir.
Miyop tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem ise Intacts yöntemidir. Gözlük veya lens kullanımına gerek kalmadan uygulanan bu işlemde, ıntacts adı verilen halkalar, miyoplu göze yerleştirilmektedir. Herhangi bir yan etki ortaya çıktığında müdahale edilerek çıkarılan bu halkalar günümüzdeki miyop tedavisinde tercih edilmektedir. Asıl amacı korneayı daha düzgün bir hale getirmektir.
Göz kusurlarından olan miyopta, ilk tedavi yöntemi gözlük kullanımıdır. Bu yüzden doktorunuzun belirli aralıklarla gerçekleştireceği tedavi süreçlerine kadar, verilen gözlüklerin mutlaka kullanılması gerekmektedir.
Miyopluların gözlük takmaması durumunda göz numarasının ilerlemesiyle ilgili herhangi bir durum söz konusu olmasa da hastalığın ilerlememesi için gözlük kullanımına özenle dikkat edilmelidir.
Gözlük kullanımını belirli bir ara ile gerçekleştirmek yerine sürekli olarak kullanmak, özellikle 40 yaşından sonra bu tür problemlerin artmasını engelleyebilir. Zaten doktorlar da bu konudaki gerekli hatırlatmaları size yapmakta ve gözün tembelleşmemesi adına da gözlük kullanımının mutlaka devam etmesini talep etmektedir.
Miyop hastalığında tüm bu bilgilerden de anlaşılıyor ki, gözlük kullanılmazsa hastalık daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Ayrıca lazer ile tedavi yönteminde de tamamen doktorların tavsiyesine göre hareket etmek uygun olacaktır.
Kaynaklar
- https://nei.nih.gov/health/errors/myopia
- http://www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-nearsightedness
- https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/myopia
- http://www.bateseyeexercises.com/myopia.php