Gözlerdeki Hangi Sorunlardan Kaynaklı Olarak Şişmeler Meydana Gelir?

Gözlerde meydana gelen belli başlı sorunlar ve hastalıklar şişliklere neden olabilir. Şişliklerin ortadan kaldırılması adına kesinlikle nedenine bakılarak hareket edilmesi gerekir.

Gözlerde Meydana Gelen Şişmeler Neden Oluşur?

Gözlerde meydana gelen şişlik sorunları birçok sorundan kaynaklı olarak meydana gelir. Şişlik ciddi sorunlardan kaynaklı olarak meydana gelmişse görme kabiliyeti ile alakalı sorunlar meydana gelir ve sorun tedavi edilmezse ciddi risklere sebep olabilir. Göz kapağına küçük şişlik ve göz kapaklarında şişme sorunu genelde ciddi faktörlerden kaynaklı olarak oluşmaz. Sorunun nedeninin belirlenmesi için uzman hekime başvurulması gerekir. Şişen gözler aşağıda bulunan nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar;

  • Arpacık
  • Alerjiler
  • Tükenme
  • Ağlama
  • Makyaj ve cilt bakımı ürünleri
  • Orbita sellüliti
  • Graves hastalığı
  • Oküler uçuklar
  • Blefarit
  • Gözyaşı tıkanıklığı

Göz kapağının şişmesi ile alakalı olarak evde yapılan tedaviler çoğunlukla fayda sağlar. Yalnız bu tedavilerin düzenli şekilde kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde sorun ortadan kalkmaz. Evde yapılan tedaviler ile göz kapağındaki şişlik ortadan kalkmazsa vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekim nedeni belirlemek adına klinik muayene ile belli başlı testler yapar. Bunların sonuçları dâhilinde gerekli tedavi planlaması yapılacaktır. Planlama dahilinde hastaların gerekli detayların tamamına uymalıdır. Ayrıca verilen ilaçlarında düzenli, söylenilen dozda ve aksatılmadan kullanılmalıdır. Aksi takdirde gözlerdeki sorunlardan kurtulmak mümkün değildir.

Şişkin Göz Kapakları Nedenleri ve Tedavisi

Arpacık

Arpacık göz kapağı şişmesi kapsamında minicik meydana gelir. Genelde dışarıdan gelen enfeksiyonlardan kaynaklı olarak meydana gelir. Tedavisi evde yapılabileceği gibi genelde uzman hekimin verdiği ilaçlar ile yapılır. Arpacık için evde kullanılacak olan ürün sarımsak sebzesidir. Sarımsak göz üzerindeki küçük arpacığa sürülür. Sağ ya da sol gözün üzerinde bulunan bu soruna her gün düzenli şekilde uygulama yapılır.

Alerjiler

Kaşıntılı, kırmızı, sulu gözlere şişmiş gözkapağı eşlik ederse bir göz alerjisi olarak düşünülebilir. Toz, polen ve diğer yaygın alerjenler gözleri tahriş ederek alerjik reaksiyonu tetikler. Göz alerjileri nadir şekilde tehlike meydana getirir ama can sıkıcı olabilirler. Bilinen alerjen maddelerden kaçınmak en doğru tedavi şekli olabilir ama bazı insanları antihistaminik ilaçlar rahatlatır. Reçetesiz şekilde satılana damlaları kaşınma ve kuruluk konusunda yardımcı kişiye olabilir. Yapılan uygulamalara rağmen semptomlar devam ederse uzman doktor ile iletişime geçmelidir. 

Tükenmişlik

Tükenme ya da yorgunluk göz kapağı şişmesi sorununa neden olabilir. Geceleri su tutma özellikleri de göz kapaklarını etkileyebilir. Özellikle kişi düzgün uyumazsa sabahları göz kapağı şişliği ortaya çıkar. Bu durumda geceleri 2 adet yastık ile uyumak fayda sağlayacaktır. Ayrıca bol bol su içilmesi de sıvı tutulumunun önüne geçer.

Diğer Nedenler

Ağlama

Devamlı ağlamak gözlerin kapaklarında bulunan küçük kan damarlarının patlamasına neden olabilir. Bir kişi ağlarken ortaya çıkan göz kapağı şişliği göz çevresindeki kan akışındaki artıştan kaynaklanan sıvı tutulumunun bir sonucu olabilir. Bu durumda bol bol su içilmesi, baş kaldırarak uyunması ve gözlere soğuk kompres yapılması gerekir.

Cilt Bakımı ve Makyaj Ürünleri

Cilt bakım ürünlerinin ve makyaj ürünlerinin gözlere sürülmesi sonucunda gözlerdeki dokularda tahriş meydana gelebilir. Tahriş sonucunda şişen, kırmızı, ağrılı bir sorun ortaya çıkar. Makyaj ürünlerinin kullanılması özellikle enfeksiyon sorunlarının artmasına sebep olur. Enfeksiyon yayılırsa, yanma oluşursa ve gözlerde kötüleşme meydana gelirse mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir.

Orbita Sellülit

Orbital sellülit, gözlerin kapağında bulunan dokularda meydana gelen derin bir enfeksiyondur. Hızlı şekilde yayılabilir ve genelde çok acı verir. Göz kapağı şişmesi çok acılıysa, kırmızıysa kişilerin acil şekilde tıbbi yardım alması gerekir.

Graves Hastalığı

Graves hastalığı aktif bir tiroide sebep olan endokrin bozukluğudur. Bu sorun tiroidin gözlerde enfeksiyonla savaşmak için yanlışlıkla hücreleri serbest bırakmasına sebep olabilir. Serbest bırakıldığında antikorlar gözde şişme ile iltihaba sebep olur. Graves hastalığı meydana geldiğinde tiroid ameliyatı ile çeşitli ilaçların kullanımı yapılmalıdır.

Okuler Uçuklar

Oküler uçuklar gözlerde ve çevresinde meydana gelen bir herpes enfeksiyonudur. Bu sorun genelde çocuklarda sık şekilde meydana gelir. Oküler uçuklar çok pembe gözlerin oluşmasına neden olur ve şişlikler meydana gelir. Bu sorunun bir tedavisi bulunmaz. antiviral ilaçlar bazı semptomların azalmasına olanak sağlar.

Blefarit

Göz kapakları içinde ve çevresinde bakteri meydana gelmesinden kaynaklı oluşur.  Blefarit hastası olan kişilerde yağlı göz kapakları ve kirpiklerin çevresinde kepek benzer pullar olabilir.  Sıcak kompresler, göz makyajlarının dikkatli bir şekilde çıkarılması ve gözlerin kapaklarının temizlenmeleri konusunda yardımcı olur. Uzman doktor bir antibiyotik merhemi reçete eder.

Göz Yaşı Kanalı Sorunu

Gözyaşı kanlarında herhangi bir bloke meydana geldiği zaman gözyaşları tamamen boşalmayacaktır. Bundan dolayı gözlerde şişmeler, kızarıklıklar ve ağrılar oluşur. Yeni doğanlarda ve bebeklerde gözyaşı kanallarına karşı savunmasızdır.  Semptomlar genelde 1 yaşındayken düzelir. Bu sorun meydana geldiği zaman sıcak su kompresi ve masaj uygulanması gerekir. Bu uygulamalar sayesinde gözyaşı kanalların boşalmalar meydana gelir. Kapalı gözyaşı kanalları temizlenmelidir ve kişi gerekli olursa mutlaka uzman hekime kısa sürede başvurmalıdır. 

 


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle