Ağlamaktan Şişen Gözler Nasıl Geçer? Şişliği Önleyen Yöntemler Nelerdir?
Ağlamaktan şişen gözler nasıl iner? Şişlik ve kızarıklık nasıl geçer? Kompres uygulamaları ve doğru tekniklerle bu sorunları kolayca çözüm bulabilirsiniz.
Ağlayınca gözler neden şişer her zaman merak ettiğimiz bir soru olmuştur. Çünkü kimsenin görmesini istemediğimiz bir reaksiyonu bu belirtiler ortaya çıkarır.
İçindekiler
Ağlamaktan Şişen Gözler Nasıl Geçer?
Dolayısıyla ağladıktan sonra göz şişmesi nasıl geçer diye çözüm yolları aramaya başlarız. Şişmiş bir göz, kırmızı bir burun ve düzensiz nefeslerimiz bizi ele vermek için yeterlidir. Eğer yeteri kadar önlem alınırsa bunların hiçbirisini yaşamak zorunda kalmayız. Tabi ki bu aşamada ağlamanın plansız olabileceğini hesaba katmak gerekir. Yinede bu faktörleri istediğimiz zaman uygulayabileceğimizi söylemek gerekir.
Öncelikle ağlamaya başladığımızda göz pınarları açılır ve gözyaşı üretiminden arda kalan ve anlık yenilenen sıvı akmaya başlar. Bu süreç devam ederse ve sıvının akışı durdurulmazsa sürekli üretilerek devam eder. Aynı zamanda tahribat oluşmaya başlar. Çünkü her zaman yaşanan bir durum olmadığından reaksiyon bu yönde olur. Sonuçları ise göz kapakları için şişme ve renk değişimi olarak gözlemlenir. İçeride ise kızarıklık söz konusudur.
Haddinden fazla sıvı üretimi ve çıkışı olduğundan ötürü neden kaynaklandığını araştırmamıza gerek yok. Düzenli olarak ağlamadığımız için reaksiyon bu şekilde veriliyor. Ağlayınca göz şişmesine ne iyi gelir diyenler için kompres önerisi her zaman işe yarar. Burada kanlanma ve kırmızı görüntünün sizi ele vereceğini unutmamalısınız. Aşağıda önereceğimiz metotları uygulayarak her belirtiden kurtulmanız mümkün olur.
Ağladıktan Sonra Şişen Gözler Nasıl Giderilir?
Ağlayınca göz şişmesi nasıl geçer sorusuna kompres cevabını vermiştik. Bunun uygulamasını doğru yaptığınız takdirde her zaman başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Eğer evde ağladıysanız çok daha kolay bir biçimde bundan kurtulmanız mümkün.
Soğuk Kompres | 1-2 dakika |
Soğuk Su | 3-4 dakika |
Ortalama 2-3 dakika içerisinde ağlamaktan şişen göz nasıl iner sorusunun cevabını alabilirsiniz. Fakat doğru bir uygulama esastır. Öncelikle yüzünüzü bol suyla yıkamanız gerekir. Suyun soğuk olması damarları harekete geçirerek yenilenmesini sağlayacaktır. Şişliğe neden olan ve ağlayınca göz kapağına oturan kanın hareket etmesini sağlar.
Soğuk kompres konusunda evdeyseniz bir kaşığı buzluğa koymak çok daha etkili olacaktır. Kaşığın dış kısmıyla 15 dakika içerisinde çektiği soğuğu gözün alt kısmına masaj yaparak gezdirmek işe yarar. Dilerseniz masaj yaparak uygulayabilir ve bu sayede daha kısa sürelerde ağlama belirtilerinin geçmesini sağlayabilirsiniz.
Burada yapılan en büyük hatalardan birisi ise havlu peçete gibi tek kullanımlık mendiller kullanmaktır. Bu tür ürünlerin yapısı serttir ve şişmiş olan bölgeye sürüldükçe daha da yaygın bir kızarıklık oluşmasına sebep olur. Yüzünüzü yıkadıktan sonra standart bir havluyla kurulamanız veya hiç kurulamamanız daha etkili olacaktır.
Ağlama Sonrası Göz Şişmesi ve Kızarıklık Ne Kadar Zamanda Geçer?
Ağlayınca göz şişmesine ne iyi gelir diyenler için uygulanabilecek kompres bakımlardan söz ettik. Bu süreçte oluşan şişliği soğuk etkiyle oluşturacağınız şok ile kontrol altına alabilirsiniz. Buz ile uygulanacak şok sayesinde şişlik geçer ve göz çevrenize iyi gelir. Ağladıktan sonra göz kapaklarında başlayan ve çevresine yayılan kızarıklık için mümkün mertebe elinizi ovuşturmamanız ya da kağıt havlu ile sürtünme uygulamamanız önerilir.
Göz kapağı üzerine müdahale ederken daha dikkatli olmak son derece önemlidir. Zira iç kısımda da bir kanlanma ve beyaz kısmın kırmızı görünmesine şahit olabilirsiniz. Bu gibi sorunlarla karşılaştığınızda özel olarak üretilmiş göz damlalarından yararlanabilirsiniz. Standart bir damlanın dahi işinize yarayabileceğinden emin olabilirsiniz. Şişlik iner ve kızarıklık gitmezse gözlerinizi sık kırparak sürekli olarak yenilenmesini sağlayın.
Aynı şekilde nefes düzensizliği ve yüzünüzü ağladıktan sonra sıkmaya devam etmek daha ciddi belirtiler ortaya koyar. Hem şişin inmesi hem de buna dair belirtilerin kalmaması için ortalama 5 ile 10 dakika arasında bir süreye ihtiyacınız var. Damla kullanacaksanız kızarıklık ile ilgili şikâyetinizin olmayacağı kesin. Fakat kullanmadığınız durumlarda ağlama yoğunluğuna bağlı olarak kızarmayı önleyemeyebilirsiniz. Haliyle belirtileri gizleme konusunda şişme iner fakat kızarıklık kalırsa pek başarılı olmayacağınızdan dikkatli davranmak zorundasınız. O an moralinizi yüksek tutmak ve iyi şeyler düşünmek psikolojik olarak sizi gevşetecektir. Bu gibi etkenleri önemseyerek ciddi bir hızla göz çevresini rahatlatmanız mümkün.
Kaynaklar
- http://www.karsiyakagoz.com/tr/icerik/23/gozyasi-sistem-bozukluklari
- http://www.hacettepehemsirelikdergisi.org/pdf/pdf_HHD_94.pdf
- http://www.iha.com.tr/haber-aglamak-goz-sagligina-faydali-181825/
- http://www.yeditepehastanesi.com.tr/dakriyosistografi-gozyasi-kesesi-ve-yollari
- http://kaskaloglu.com/cocuklarda-bebeklerde-goz-yasi-kanal-tikanikligi-goz-sulanmasi-nedir/