Ani Göz Bulanıklığı Kişilerden Hangi Nedenlerden Kaynaklı Olarak Meydana Gelir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ani göz bulanıklığı sorunu birçok etkenden kaynaklı olarak meydana geldiği için öncelikli olarak uzman tarafından nedeni belirlenmelidir. Ardından nedene göre tedavi sürecine başlanması gerekir.

Ani Göz Bulanıklığı Nedenleri ve Tedavisi

Ani göz bulanıklığı gözde meydana gelen bir takım mekanik problemler, göz ile omurilikte sinir harabiyetinden ve kandaki belli başlı değerlerin değişmesinden kaynaklanabilir. Ani göz bulanıklığı çoğu zaman kan basıncındaki değişimler ya da kan şekerinin düşmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu sorunun birçok bir çok olabilir, bu nedenler arasında;

  • Yüksek Tansiyon( Hipertansiyon ): Yüksek kan basıncı gözün kanlanmasını ve beslenmesini gerçekleştiren damar yapısına hasar verir ve ani bulanık görmenin en yaygın nedenleri arasında gelir.
  • Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı gözde kanlanmayı ve beslenmeyi gerçekleştiren damarlardan sıvı ile protein sızmasına sebep olur. Gözde aniden bulanık görme sorunun en yaygın nedenlerinden bir diğeri de şeker hastalığıdır.
  • Düşük Kan Şekeri: Kan şekerinin birden düşmesi sonucu bulanıklık ve odaklanma problemi ortaya çıkar.
  • Göz Lensinde Buğulanma (Katarakt): İlerleyen yaş ile birlikte katarakt ortaya çıkar ve önceleri bulanık görmeye neden olmaz. İlerlediğinde ise bulanık görmeye, nesneleri çift görmeye, ayrıca gözlerde hassasiyete neden olabilir.
  • Uzağı Görememe (Miyop): Gözlerde bulanık görmeye sebep olan ve toplumda yaygın görülen bir nedendir. Televizyon, bilgisayar karşısında fazla kalmak, çok dergi, kitap okumak uzağı görememe ya da bulanık görme nedenleri arasındadır.
  • Göz Tansiyonu (Glokom):Göz sinirinin yani optik sinirin herhangi bir nedene bağlı hasarı sonucu meydana gelerek bulanık görmeye, görme kısıtlılığına yada kaybına neden olur.
  • Mini Felç: Beyini besleyen damarların görevini yerine getiremediği bir durum yaşandığı zaman beyin yeterince beslenemez ve mini felç meydana gelerek ani bulanık görmeye neden olur.
  • Beyinde Anevrizma Oluşması: Beyini besleyen ve hayati önem taşıyan atardamarlardan herhangi birinin şişmesi sonucu oluşarak ani bulanık görme, çift görme gibi problemlere yol açar.
  • Otoimmün Hastalıklar: Ani bulanık görme bazen de bağışıklık sistemimizde kendiliğinden meydana gelebilen hastalıklara bağlı oluşur.
  • Bazı İlaçların Yan Etkileri Sonucu: Alerji, astım, sakinleştirici, bazı kanser ilaçları gibi bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisi sonucu aniden bulanık görme meydana gelebilir.
  • Bazı Nedenlere Bağlı: Hamilelik, baş ağrısı, aşırı alkol ve sigara kullanımı, gözde kuruluk, ödem ve ülser gibi bir takım nedenlere bağlı aniden bulanık görme ortaya çıkabilir.
  • Ani göz bulanıklığında tedavi şekli her bireyin yada hastanın şikayetine göre yapılmalıdır.

Tedavi Yolları

  • Gözde meydana gelen görme bozukluklarının giderilmesi: Gözlük, lazerle yapılan cerrahi operasyonlar veya lens kullanımı, göz damlaları, ilaçlar
  • Kan şekerinin düzenli takip ve tedavisi: Kişi şeker hastası ise doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmalı, beslenmesine dikkat etmelidir.
  • Kan basıncının düzenli takip ve tedavisi: Kişi yüksek tansiyon hastası ise ilaçlarını düzenli kullanmalı, beslenmesine ve sağlıklı yaşamaya özen göstermelidir.
  • Altta yatan nedenin tedavi edilmesi: Örneğin beyin anevrizmasında zaman kaybetmeden ameliyat gerekmektedir. Mini felçte beyini ve gözü besleyen damarlardaki kan akışını arttırmak için pıhtılaşmayı önleyici kan sulandırıcı tedavilere yönlenilmelidir. Bazı hastalıklarda tedavi amaçlı uygulanan ilaçların yan etkisi olarak ani bulanık görme problemi yaşanıyor ise doktorla görüşüp uygulanan tedavi değiştirilmelidir. Aşırı alkol ve sigara tüketimine bağlı ani bulanık görme yaşanıyor ise daha düzenli ve sağlıklı yaşam sürdürülmelidir. Kişi migren hastası ise doktorunun verdiği ilaçları düzenli kullanmalı çok sesli ve ışıklı ortamlardan uzak durmalıdır.
  • Ani göz bulanıklığı hakkındaki tüm sorular ve yaşanılan tüm hastalık belirtilerinde zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak gerekir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle