Bebeklerde Astigmat Hastalığı Belirtileri ve Uygulanacak Tedavi Yöntemleri

Astigmat hastalığı gözde meydana gelen bir hastalıktır ve bebeklerde de görülebilir. Hastalığın tedavisi için erken süreçte bir takım uygulamalardan yararlanılır ve başarılı sonuçlar alınabilir.

Astigmat Hastalığı

Astigmat, bir göz hastalığındır ve gözlerde fazlaca görülebilir. Gözlerin kornea kısmında meydana gelen deformasyonlardan sonra ortaya çıkabilen bu hastalık bir takım belirtilerle beraber kendini gösterir. Hastalığın ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu aktaracağımız bu yazımızda ayrıca bebeklerde astigmat hastalığı ile ilgili genel bilgileri de sunuyor olacağız. Kornea yapısı şeffaf bir yapıdadır ve gözün ön tarafındadır. Göz içerisine ışık gelmesini sağlayan bu bölüm ayrıca gözün net görmesi için ışın yönlendirmesi görevi üstlenir. Korneanın arka bölümünde yer alan göz merceği ise ışınları toplar ve retinaya yansıtır. Bu nokta görmenin en güzel ve net olarak gerçekleştiği alandır. Işıklar sorunsuz bir şekilde toplanmadığında, retina bölümüne net bir görüntü ulaşmaz ve beyin fonksiyonlarına da yönlendirilemez.

Astigmat Neden Olur?

Kalıtsak bir hastalık olarak görülen astigmat, doğum sırasında meydana gelen bir göz hastalığı olarak tabir edilir. Yaşam boyunca farklı bir sebepten ötürü astigmat ortaya çıkmaz fakat gündelik alışkanlıklar ve gözlerdeki farklı durumlar, hastalığın derecesini etkileyebilmektedir. Bu hastalığın net tanısının konulabilmesi amacıyla göz doktorlarına başvurulması gerekir. Uygun tetkiklerle beraber gerekli incelemeler yapılır ve tedavi süreci başlar.

Bebeklerde Astigmat Hastalığı

Bebeklerde astigmat belirtilerinin anlaşılması gerçekten güçtür. Çünkü küçük yaştaki çocukların görme fonksiyonlarındaki bulanıklık başarılı bir şekilde fark edilmeyebilir. Ayrıca çocuklar sürekli hareket halinde olacaklarından dolayı dışarıdan bakıldığında da hemen anlamak oldukça zordur. Bebeklerde takip edilmesi gereken ilk belirti, kısık gözle bakıp bakmamalarıdır. Eğer bakılması gereken noktaya kısık gözle bakıyorlarsa, o noktanın net görülmediği anlaşılmalıdır.

Bebek ya da çocuklar hareket durumunda iken sürekli denge kayıpları yaşamaya başlıyorsa ya da sürekli olarak başını yana doğru eğmeye başladıysa, astigmat hastalığından şüphe edilebilir. Bebeklerin yanı sıra okul çağına gelen çocuklar kurallara uygun olarak yazı yazamıyor ya da okumada güçlük çekiyorsa bu durumda da astigmat tanısı için süreç başlatılabilir. Yapılacak muayeneler sonucunda astigmat hastalığının tüm belirtileri ortadan kaldırılabilir.

Şaşı Bebeklerde Astigmat Tedavisinin Önemi

Bebeklerde şaşılık durumunun oluşumunda ve artmasında ve ayrıca şaşılık durumunun düzelmesi sürecini gecikmesinde astigmat hastalığı çok önemlidir. Bebeklerde astigmat hastalığı ayrıca uzakta göremezlik durumuna neden olmaktadır. Bu durumların yaşanması bebeklerde görmeyen gözün kaymasına neden olacağı için astigmatlı gözün tembelleşmesini de beraberinde getirmektedir.

Astigmatın fazla olduğu kısım bebeklerde çok daha az görür ve fazlasıyla tembeldir. Ayrıca gözün yamulması olarak tabir edilen bu hastalıkta bebeklerdeki düzelmenin sağlanması için şaşılığın hızlı bir şekilde giderilmesi gerekir. Bununla beraber gözün tekrar kaymaması adına yapılacak tedavi zorunludur.

Bebeklerde astigmat, daha çok egzersizlerle düzeltilebilir.

Astigmat Hastalığında Kalıcı Tedaviler

Astigmat hastalığı tedavisi konusunda hastalığın tamamen ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi için göz hekimleri gerekli müdahaleyi yapmaktadır. Halk arasında net olarak bilinmeyen bu yöntemler ayrıca yüksek ücretler talep edildiği için tercih edilmeyebilir. Bunun yanı sıra başarısı gerçek anlamda kanıtlanmış olan cerrahi yöntemlerle de kalıcı işlemler sağlanabilmektedir. Farklı nedenlerle lens ya da gözlük kullanmak zorunda olan kişilerin gözlük kullanmadan net görmelerini sağlamak için refraktif cerrahi uygulanmaktadır.

Astigmat hastalığının yanı sıra hipermetrop ve miyop için de uygulanan bu yöntemde lazer kullanılmaktadır.

Astigmat Lazer Ameliyatı

Astigmat hastalığında tercih edilen lazer ameliyatı iki farklı aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada femtosaniye ya da mekanik lazer kullanılarak korneanın üst kısımlarından flep oluşturma işlemi yapılır. Oluşturulacak olan flepin kalınlığı da tercih edilecek cihaza göre değişmektedir. Hızlı bir şekilde titreşime giren metal bıçak yardımıyla korneanın dokusu içinde spiral ya da ızgara senden hava kabarcıkları oluşturulur. Flep’in oluşturulması sürecinde geçici görme kaybı da yaşanır. Ancak flep meydana getirildikten sonra görmek miktarında bulanıklıklar da görülebilir.

Uygulanan ikinci aşamada excimer lazer kullanılır ve korneanın stroması tekrardan şekillendirilir. Kullanılan lazer cihazı mikron düzeyde olacak şekilde çok hassas bir şekilde tercih edilir. Modern cihazlarla gerçekleşecek olan bu işlemde göz hareketleri izlenebilir ve fleb eski halinde kolayca getirilebilir.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle