Bebeklerin Gözlerinin Altlarında Meydana Gelen Şişlikler Neden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar?

Bebeklerin gözlerin altında oluşan şişliklerin belli başlı birçok nedeni bulunur. Bu nedenlerin belirlenmesi uzman hekim tarafından yapılacak klinik muayene, test ve tetkiklerden sonra belirlenir.

Bebeklerde Göz Altı Şişmesinin Nedenleri

Bebeklerde gözaltı şişmesi sık görülen sağlık sorunları içinde yer alır. Yeni doğan bebeklerden 3 yaşına gelene kadar dönem dönem meydana gelebilir. Sorun anne ve babalarda panik, korlu ve endişe doğurur. Bebeklerde gözaltı şişmesi sorunun ortadan kalkması adına nedenlerinin belirlenmesi gerekir. Bebeklerde göz altı şişliği nedenleri;

Böbreklere Bağlı Nedenler

Bebeklerde böbreklerin protein kaybı olmasından kaynaklı olarak kan içinde albümin değerinde düşüşler meydana gelir. Kan da albümin değeri düştüğü zaman gözaltı şişmesi meydana gelir. Bu sorun uzman tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Gözlerin Ovulması ve Kaşınması

Gözlerin altında bulunan deri düşünüldüğünden daha hassas ve yumuşaktı. herhangi bir sebeple ovulduğu zaman deride tepki olarak şişlikler meydana gelir. Ovmadan kaynaklı olarak morluklarda meydana gelebilir. Ovmadan kaynaklı olarak gözaltı torbaları iyice şişer. Gözlerde kuruluk ve alerji varsa bebekler gözlerini devamlı olarak ovmak ister. Bundan dolayı da yeni doğan bebeklerde gözaltı şişlikleri meydana gelir.

Genetik Sorunlar

Gözaltı şişmesinin ve torbalaşmasının nedenleri arasında ailesel etkenler yer alır. Genelde aile içinde bu sorunu bulunan kişilerin bebeklerinde ve çocuklarında gözlemlenir. Ailesinde şişlikler ile alakalı sorunlar olan kişilerin bebeklerinde de çoğunlukla aynı sıkıntı meydana gelir.

Güneş Işıkları

Güneş ışıklarının fazlasının zararlı olduğunu her daim uzmanlar belirtmektedir. Özellikle de küçücük bebeklerinin fazla düzeyde güneşe maruz kalması sonucunda gözaltı morlukları ve şişlikleri ortaya çıkar.

Ağlamak

Yeni doğan bebeklerin ve küçük çocukların uzun dönem ağlaması sonucunda gözaltı kısımlarında kızarıklık ve şişmeler oluşur. Ağlamak yetişkin kişilerde bile gözlerin alt kısımlarında şişliklerin ortaya çıkmasına neden olur.

Göz altlarında Ödem

Ödem yumuşak dokularda sıvı birikmesi sonucunda meydana gelir. Ödemden kaynaklı olarak gözlerin altındaki ciltte gerilme meydana gelir. Bu durum kısa süre içinde şişliklere neden olur.

Tedavisi

Bebekler 3 yaşına gelene kadar kesinlikle ilaç kullanımı yapılması tavsiye edilmez. Uzman hekim yapacağı kontroller ile sorunun nedenini tespit eder. Bunun tespit edilmesi için kan tahlili yapılır. Alerjik sebeplerden kaynaklı olarak sorun meydana gelmişse özellikle hijyen ve temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca düzenli şekilde bebeğin beslenmesi de oldukça önemlidir. Bebeğe bakan anne ya da babanın ellerini bebeğin gözlerine sık şekilde götürmemesi gerekir ve ellerinin temiz olması çok önemlidir. Şişen bölge özellikle temiz pamuk ile silinmelidir. Gözlerin alt kısımlarında oluşan şişlikler için soğuk su kompresi yapılması çok önemlidir.

Yeni doğan bebeklerde anne sütüne fazlasıyla önem verilmelidir ve protein içerikli ek gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir. Daha büyük olan bebeklerde gözler için antibiyotikli damla kullanımları tercih edilmesi gerekir. Antibiyotik damlaların kesinlikle uzman hekim tarafından reçete edilmesi gerekir.  Gözler için kullanılacak olan antibiyotik damlalar sorunu ortadan kaldırırken gözyaşı kanallarının da açılmasına olanak sağlar. Uzman hekimin söylediği dozda ve düzen içinde kullanılması sonucunda sorunlar ortaya kalkar.

Bebeklerde böbreklerden kaynaklı hastalıklar ya da ciddi farklı hastalıklar mevcutsa idrar tahlili yapılarak tanı koyulur. Bu tanı dâhilinde gerekli olan tedavi planlaması uzman hekim tarafından yapılır.

Bebeklerin rahat şekilde nefes almaları adına burun açıcı ürünler kullanılır. Yeni doğan bebeklerde şişen bölge kesinlikle temiz bir bez ile silinir. Anne ya da babanın silme işlemi yapmadan önce ellerini detaylı şekilde yıkaması gerekir. Bu detay gözlerin enfeksiyon kapmaması adına gereklidir. Ayrıca gözlerin enfeksiyon kapmaması adına gözlerin devamlı olarak kuru kaldığına dikkat edilmesi de gerekmektedir. Bunun için silme işleminden sonra bebeklerin göz bölgesi temiz pamuk yardımı ile kurulanır. Gözlerin altında bulunan şişliklere soğuk su basıncı kullanımı da yapılabilir. Bunun için minik buz küpleri kullanılmalıdır. Buz küpleri bebeğin gözlerine zarar vermesin diye temiz bir beze sarılır ve kısa aralıklar ile göz bölgesine koyulur. Buzun direkt olarak göze uygulanması sonucunda gözlerde yanıklar oluşabilir. Yanıklar daha büyük sorunlara yol açabileceğinden dolayı dikkatli olunması oldukça önemlidir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle