Bebeklerde Göz Kapağında Şişlik Sorunları Hangi Nedenlerden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar?

Bebeklerde gözlerin kapaklarının şişmesi nedenleri belirlenmesinden sonra gerekli olan tedavi süreci ile alakalı planlama yapılır. Bu plan dışına çıkılmadan hareket edildiği sürece sağlığa kavuşmak mümkün hale gelir.

Bebeklerde Göz Kapağı Şişmesi Sorunu

Bebeklerde göz şişmesi gözlerini saran dokularda aşırı düzeyde sıvı toplanması ve iltihaplanası sonrasında meydana gelen bir sorundur. Bu soruna bebeklerde göz şişmesi adı verilir. Göz kapağında meydana gelen bu sorun ağrısız ya da ağrılı şekilde oluşabilmektedir. Bebeklerin vücudunun yetişkinlere göre daha hassas olmasından dolayı problem daha sık ve daha zorlu şekilde meydana gelir. Bundan dolayı bebeklerde göz kapağı şişmesi nedenleri kapsamında vücudunun özellikle enfeksiyondan korunması gerekir. Bu sorunu ortaya çıkartan birçok neden bulunur. Nedenleri kapsamında gerekli olan tedavisinin yapılması gerekmektedir. Bebeklerin göz kapağında meydana gelen şişlik nedenleri içinde;

Alerjiler

Bağışıklık sistemine gelecek olan yabancı bir madde sonucunda alerjik reaksiyonlar sık şekilde meydana gelir. Gözlerdeki bu sorundan kaynaklı olarak görme ile alakalı sıkıntılardan oluşabilmektedir. Özellikle hayvan kepeği, toz ve polen alerjik reaksiyona neden olabilir. Bebeklerde alerjik sorunların en önemli nedenleri arasında polenler ve tozlar bulunur. Öncelikli olarak dışarıdan gelecek olan yabancı madde göze temas eder ve bebeğin bağışıklık sistemi de bu duruma kimyasal göndererek cevap verecektir. Bu kimyasallar kısa süre içinde gözde kızarma, gözlerin kapağı şişliği ve gözaltı şişliği meydana gelir.

Göz Nezlesi

Gözlerin yüzey kısımlarının enfeksiyondan kapmasından kaynaklı olarak bebeklerde meydana gelen bir sorundur. Alerjik, viral ve bakteriyel yollar ile bulaşma özelliği bulunan göz nezlesi, göz şişliği, gözlerde kaşıntı, kapak şişkinliği tarzında belirtiler ortaya çıkartır. Bebeklerde ve yeni doğan bebeklerde bu tarz sorunlar ortaya çıktığı zaman elleri ile devamlı olarak gözleri ovalarlar. Alerjik ya da bakteriyel sorunlar ovalamadan kaynaklı olarak yayılabilir. Özellikle gözlerin kapağında şişlik ve yeni doğan bebeklerdeki gözaltları şişliği huzursuzluk doğurur.

Diğer Nedenleri

Blefarit

Göz kapağının iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Gözlerdeki kuruluk hastalığı ve saçlarda bulunan kepeklerde blefarite neden olur. Gözlerde şişlik, kızarma, ateş, gözlerin atları kısmında karanlık görüntü ve kapağının şişliği olarak belirtiler verir.

Orbital Selülit, Oküler Herbes Hastalığı

Bu hastalık görme problemlerine neden olan bir hastalıktır. Gözlerin kapağının şişmesine neden olan bir belirti ortaya çıkartır. En tehlikeli nedenleri arasında yer alır.

Tuz Tüketimi

Bebeklerin ve yetişkinlerin aşırı düzeyde tuz tüketmesi sonucunda gözlerin kapakları şişer.

Tedavisi

Bebeklerde gözlerin kendisinin ve kapaklarının şişmesi sorunun tedavisi için öncelikli olarak nedenleri ile alakalı detayların belirlenmesi gerekir. Bu nedenler uzman hekim tarafından belirlenmelidir. Bebeklerde ve yeni doğanlarda özellikle alerji testlerinin yapılması ve bu testlerden elde edilen veriler ışığında yabancı olan maddelerden uzak tutulması gerekir. Evde uygulanacak olan soğuk kompres yani buz kompresi uygulaması yapılır. Buz kompresi uygulamasının yeni doğan bebeklerde uzman tavsiyesi ile yapılması çok önemlidir. Bunun dışında antihistamin ilaçlar, belli başlı çocuğa uygun antibiyotikler ve göz damlaları reçete edilebilir. Reçete edilen ilaçların çocuklara düzenli ve aksatılmadan kullandırılması da gerekir. Ayriyeten bebeklerin devamlı olarak gözlerini ovmasının önüne geçilmesi de gerekir. Ovalama işleminin önüne geçilmezse şişlikler artarak deva edebilir. Evde uygulanan yöntemler işe yaramazsa her durumda mutlaka uzman doktor başvurulması gerekir. Uzman tarafından yapılacak bazı testler sonucunda elde edilen verilere göre gerekli tedavi planlama işlemleri yapılır. Bu plan dâhilinde anne ve babalar gerekli şekilde bilgilendirilir. Bu bilgilendirme ışığında anne ve babaların her türlü detaya uyması ve tedavi kapsamında hiçbir şekilde ayrıntı atlamaması gerekmektedir.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle