Ani Göz Altı Şişmesi Neden Olur? Etkileyen Faktörleri ve Çözümleri Nelerdir?

Göz altında ani şişmeler görüldüğünde nedeni biliniyorsa kompres tedavi uygulanması gerekir. Sebebini bilmiyorsanız her ihtimale karşı göz doktoruna çıkmanız tavsiye edilir.

Ani göz altı şişmesi çoğunlukla beklenen bir reaksiyondur. Çünkü sebepleri travma, alınan darbe veya alerjenlerden kaynaklıdır.

Ani Göz Altı Şişmesinin Nedenleri

Ani göz altı şişmesinin hepimizin başına gelebilecek son derece sıradan bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Nedenleri çoğu zaman stabil olarak karşılaşabileceğimiz etkenlerdir. Örneğin göze alınan bir darbe ya da enfeksiyonlar buna sebep olabilir. Sonuç odaklı baktığımızda yüzün en hassas deri yapısına sahip olan kısımlarından bahsetmekteyiz. Haliyle daha fazla özen göstermemiz gereken bir bölge olmasına rağmen bu şişlikler pek önemsenmediğinden sorunlara yol açabiliyor.

Aniden oluşan şişliğin bu tip sebeplerden oluşması çoğu zaman rahatlatıcıdır. Çünkü altında yatan nedeni bildiğimiz için risk faktörü daralır. Ancak bazen bunlardan çok daha ciddi bir sorunla yüzleşmemiz mümkün olabilir.

  • Göze Alınan Darbeler
  • Travma
  • Göz Hastalıkları
  • Göz Tansiyonu
  • İltihaplar
  • Göz İçi Enfeksiyonları
  • Blefarit
  • Arpacık
  • Alerji
  • Yabancı Cisimler
  • Kimyasal Maddeler

Gözün altında aniden şişme gözlemlendiğinde ilk yapılması gereken şey doktora başvurmaktır. Olası bir risk faktöründen korunmak için en doğru karar olacağından şüpheniz olmasın. Gözün altında oluşan ani şişmeler fark etmeseniz bile kalıcı bir hal alabilir. Torbalanma ile beraber morarmalarda estetik görüntüyü kaybetmenize yol açabilir.

Ani Göz Altı Şişmesi Tehlikeli Midir?

Aniden göz altında şişlik şikâyetiyle gelen hastaların çok büyük bir kısmında alerjik faktörler gözlemlenir. Örneğin polen, toz veya enfeksiyona sebep olabilecek kadar bakteri buna neden olabilmektedir. Bir o kadar sık yaşanan diğer unsurlar ise alınan darbeler sonucu hasar gören göz kapağıdır. Çok ince ve hassas bir yapıya sahip olduğundan gözün fizyolojik yapısına dahi zarar verebilecek darbelerden söz edilebilir.

Yinede gözde şişme haricinde etkiler oluşabileceğini söylemek gerek. Göz altı torbaları bu reaksiyonlardan birisi olarak kalıcılık gösterebilir. Aynı şekilde kan damarlarında oluşan çatlamalar veya daralmalar sonucunda morarma sabit olarak kalabilir. Her halükarda hem estetik açıdan hem de göz çevresinde oluşan sağlık sorunlarından ötürü risk durumu ortaya çıkar.

Tehlike boyutunu çözebilmek için öncelikle doktorunuzun muayenesi gerekmektedir. Çünkü bazı göz altı torbaları veya şişkinlikleri sistemik rahatsızlıklar için net birer belirtiye dönüşebilir. Bilhassa akut sebeplere dayanmayan ve aniden gelişen sebepsiz morarmaları önemsemek durumundayız. Sizin için çok büyük bir anlam ifade etmese de erken teşhis ile beraber kısa süreli iyileşme süreçleri yaşanabilir. Ancak doktora başvurmadığınız her geçen gün iltihabın yayılarak çoğalması, enfeksiyonun göz ardına kadar sıçraması, alerjinin daha ciddi boyutlara ulaşması mümkün olur.

Ani Göz Altı Şişmesi Durumunda Ne Yapılır?

Aniden göz altında şişme olduğunda bunu fark ettiğinizde yapacağınız müdahaleleri iyi bilmelisiniz. Örneğin soğuk ve sıcak kompres için farklı zamanlarda olumlu sonuçlar alabileceğinizi birçok kişi bilmez. Bunların hem uygulama teknikleri hem de süreleri önem taşır.

     
Buz Kompresi 35-45 saniye tutup çekerek 15 dakika
Sıcak Kompresi 1-2 dakika tutup çekerek 15 dakika

Gözün aniden şişmesi nasıl geçer diyenler için buz kompresi ilk öneriler arasındadır. Aslında nedenleri bilinmeden bu tedavi metodunun dahi sorunlar yaratabileceği aşikâr. Ancak çoğu zaman darbelere, travmalara ve oluşan fizyolojik reaksiyonlara böyle çözüm bulunduğu biliniyor. Doğal olarak ilk an itibariyle 45 saniyeye kadar tutacağınız buz etkin olacaktır. Bu işlemi 15 dakika boyunca 45 saniye buzu tutarak, 15 saniye ise bekleyerek uygulamaya devam etmelisiniz.

Eğer sıcak kompres yapmak istiyorsanız en uygun süreç ikinci gündür. Uygularken buhardan faydalanmanız çok daha olumlu sonuçlar doğurur. Tabi ki yine sürekli yüzümüzde kalması önerilmez. Maksimum 1-2 dakikalık bölümlerle uygulamalı ve 30 saniye kadar bölgenin nefes almasını sağlamalıyız. Bazen acıyı azaltan ve bu aşamada rahatlama sağlayan bu kompres tedaviler ani oluşan göz altı torbası için işe yaramayabilir. Böyle bir durumda hemen doktora başvurmalı ve tedavinin başlamasını sağlamalısınız.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle