Göz Altı Şişlikleri Ortaya Çıkartan Nedenler Arasında Neler Yer Alır?

Gözaltı şişlikleri birçok etkenden kaynaklı olarak meydana gelir. Bu etkenler arasında özellikle hastalıklar uzman hekimler tarafından kontrol edilmelidir. Ardından gerekli tedavi sürecine başlanması gerekir.

Göz Altı Şişmesi Neden Meydana Gelir ve Tedavileri Nasıl Yapılır?

Modern dünyada ve yoğun iş yaşamanın da beklenmedik şekilde ortaya çıkan, güçlü bir rahatsızlık hissi meydana getiren birçok hastalık bulunur. Bazı hastalıklar da insanların gözlerini etkiler. Bu hastalıklardan ve çevresel etkilerden kaynaklı olarak kaşıntılı, kırmızı, yanan ve şiş gözler meydana gelir. Göz kapağı altında şişlik sorunun birçok nedeni bulunur.  Bir alerjen, enfeksiyon veya yorgunluk sol ya da sağ gözaltı şişmesi sorunu meydana getirebilir. Bu sorunun başlıca sebepleri arasında;

  • Alerjik reaksiyon maruz kalma
  • Bulaşıcı hastalıklara maruz kalmak
  • Kazanılmış ve konjenital hastalıklar
  • Kontak lens kullanımı ve temizliğine dikkat etmemek
  • Bilgisayarda uzun süre çalışma
  • Vizyon organlarıyla ilgili olmayan bazı hastalıklar
  • Yorgunluk ve az düzeyde uyku

Alerjik Reaksiyonlar

Gözaltı şişlikleri ve kaşıntı bir arada seyrediyorsa bu durum bir alerjinin belirtisi olabilir. Alerji gözümün altı şişti diye söylenen kişilerde en yaygın nedendir. Alerjiler bitki, polen, toz, hayvan kılı ve hatta çamaşır deterjanından kaynaklı olarak meydana gelebilir. Alerjilerden kaynaklı olarak gözaltı torbası sorunları da ortaya çıkabilir. Alerji sorunu olan kişilerin mutlaka uzman hekime başvurması gerekir. Alerjinin ilerlemesi sonucunda gözaltı şişlikleri dışında, sağ ve sol gözde enfeksiyon, sinüzit sorunu ve sabahları nefes alma konusunda sorunlar da ortaya çıkar. Tedavi dönemi içinde özellikle alerjiye neden olan her türlü etkenden uzak durulması da gerekir. Alerji sorunu olan kişilerin uzman hekime başvurma olanağı bulunmuyorsa çay, soğuk su ile kompres yapmaları gerekir.

Bulaşıcı Hastalıklar

Bulaşıcı hastalıklar genelde gözlerde kızarıklık ve şişliklere neden olur. En yaygın olan bulaşıcı hastalık konjonktivittir. Bu hastalık göz kapağı bölümünde mukoza zarının dokularında ve çoğunlukla göz küresinin iltihap olarak meydana gelir. Böyle bir hastalığa klamidya, mantar, virüs, bakteri vb. neden olur. Akut konjonktivite sorununda gözler ve şişmiş göz kapakları sıklıkla iyileşir. Bu kapsamda özel damlalar önerilir. 

Diğer Nedenleri

Blefarit ve Arpacık

Sağ ve sol gözaltı şişliklerine kaşıntı da eşlik ediyorsa blefarit tarzında bir hastalık meydana gelmiş olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşen kişilerde sık şekilde gözlemlenir. Birkaç çeşit blefarit vardır. Bunlar;

  • Akne
  • Alerjik demodektif
  • Ülseratif

Hastalık kendiliğinden geçmez ve evde yapılacak olan ek destek uygulamaları ile ortadan kaldırılmaz. Arpacık sorunu da yağ bezinin bir iltihabıdır. Çoğunlukla arpa bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşur. Özellikle blefarit sorununu ortadan kaldırmak adına uzman hekimle belli başlı ilaçları reçete eder. İlaçlar, damlalar ya da merhemler tedavi seçenekleri içinde yer alabilir. Tedavi sürecinde ilaçlar ile beraber kişisel temizlikte oldukça önemlidir.

Kazanılan ve Konjenital Hastalıklar

Gözleri etkileyen belli başlı hastalıklar bulunur. Bu hastalıklar içinde en öneli olanlarından bir tanesi glokomdur. Sıklıkla artan göz içi basıncına eşlik eden kronik bir hastalıktır. Bu hastalık sonucunda sağ ve sol gözaltı, içi ile dışında kızarıklık, kaşıntı ve şişlikler meydana gelir. Ayriyeten durumu gözde bir batma hissi de sık şekilde oluşur. Bu hastalık iltihaplanma ya da travma sonucu olarak zaman içinde ortaya çıkabilir ve konjenital olabilir. Sorunun kesinlikle uzman tarafından gözlemlenerek tedavi edilmesi gerekir. Bu durum normal insanlarda meydana gelebilirken hamilelikte de oluşabilir. Glokomdan kaynaklı olarak sabah kalkınca sağ ve sol gözlerin üstü ile altında şişlikle fazlasıyla ortaya çıkar. Glokom hastalığı olan kişilerde ışık rahatsız edici olabilir. Bu hastalığın semptomlarını en aza indirgemek adına ve meydana getirdiği göz torbası sorunlarını hafifletmek adına soğuk su kompresi, salatalık uygulaması ve gül suyu kompresi yapılır.

Tedavi İçin Dikkat Edilecek Diğer Detaylar

Kontak Lens Kullanımı

Bir kişide gözaltların ve üstü kısmında torba ve şişlikler varsa kontak lens kullanımı tahriş edici bir durum ortaya çıkartabilir. Kontak lens kullanımı yapacak olan kişilerinde özellikle temizlik ile alakalı kurallara uyması gerekir. Ayrıca lensin koyulduğu sıvı ile lenslerin kendisini düzenli olarak değiştirmek zaten uzman hekim tarafından önerilir. Hatta şişlikler ve hastalıklar ortadan kalkıncaya kadar uzmanlar kontak lens kullanımı yapılmasını istemez.

Bilgisayar Kullanımı

Bilgisayar artık iş ve ev yaşamında vazgeçilmez bir hal almıştır. Tüm gün iş yerinde ya da evde kullanılan bu alet gözlere ciddi zararlar verebilir. Bu tarz ürünlerin kullanımlarında ara ara gözlerin dinlendirilmesi oldukça önemlidir. Aşırı düzeyde bilgisayar kullanımı sonucu olarak sadece kaşıntı ve şişme sorunları ortaya çıkmaz. Ayriyeten gözlerde aşırı düzeyde kızarmada meydana gelebilir. Bunu önlemek adına iş yerinde ya da evde küçük molalar vermenin yanında gözler için özel olarak tasarlanan jimnastik yapılması da uzmanlar tarafından önerilir.

Ciddi düzeyde göz rahatsızlıkları ve hoş olmayan diğer durumlardan kaçınmak adına öncelikli olarak kişisel hijyen kurallarının tamamına uyulması gerekir. Buna ek olarak da yıkama araçların yanında kozmetik ürünlerinin de kesinlikle dikkatli şekilde seçilmesi gerekir. Kızarıklık, kaşıntı ve şişme evde yapılan tedavilere rağmen uzun süre devam derhal bir doktora danışmak gerekir.  Enflamatuar sürecine geçmek gerekir. Çünkü bu durum ciddi komplikasyonların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Enflamatur sürecinde olan kişilerin mutlaka uzman hekimden yardım alması gerekir. Bu süreçte verilen tedavi detaylarının tamamına dikkat etmek ve ilaç ile damlaları düzenli şekilde kullanmak gerekir. Bu sayede sağlıklı gözlere sahip olmak mümkün hale gelir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle