Gözlerdeki Hastalıklardan Kaynaklı Olarak Baş Ağrısı Oluşur mu?

Gözlerde var olan hastalıklardan kaynaklı olarak baş ağrıları meydana gelebilir. Hatta ciddi hastalıkların belirtileri içinde şiddetli baş ağrıları yer aldığı için uzmana başvurulması gerekir.

Göz Ağrısı Başa Vurur Mu ve Neden Kaynaklanır?

Gözlerde meydana gelen bazı hastalıklar gözlerde ağrıların meydana gelmesinin yanı sıra baş ağrısı sorununa da yol açar. Yani göz ağrıları baş ağrısı yapar mı sorusuna evet cevabı verilir. Baş ağrısı yapan göz hastalıkları içinde;

Glokom

Glokom, göz ağrılarının başa vurması konusuna neden olan bir hastalıktır. Göz bölgesinde artan basınçtan kaynaklı olarak meydana gelir. Bu sorunun nedeni bilinmemekle birlikte, gözlerde bulunan sıvının boşaltılması işlemi açılı kapatma ve açık açılı glokom ile alakalıdır. Bunlar gözlerdeki sıvı düzgün bir şekilde boşalmadığı zaman gözdeki basıncın artmasından dolayı kaynaklanır.

Kan damarı komplikasyonları

Baş ağrısı, gözlerde bulunan kan damarlarını ya da sinirleri etkileyen koşullardan kaynaklanabilir. Örnek verecek olursak; geçici arterde iltihaplanma olması temporal veya dev hücre arteritine sebep olur. Anevrizma, kan damarlarının genişlemesinin anormal olduğu bir durumu ifade eder. Anevrizmanın göz bölgesine hizmet veren kafatasındaki sinirlere etkilemesi halinde kan damarları ağrılı sinirlere baskı uygulamasına geçer. Genişleyen kan damarlarının patlama riski bulunur. Bu tarz bir durum meydana geldiği zaman hemen acil tıbbi müdahale gerekir.

Kafatasında Artan Basınç

Kafatası içinde basınç artarsa, başın her tarafında her ağrı veya göz yakınında yoğun şekilde meydana gelen bir ağrı ortaya çıkar. Kafatası bölgesinde herhangi bir boşluğu kaplayan bir rahatsızlık, basıncını artırır ve gözler arasında baş ağrısı sorununa neden olacaktır.  Özellikle beyin tümörü ya da intrakranyal apse tarzındaki durumlar basıncı artırır. Beyin tümörü beyinde bulunan hücrelerin normal olamadığı zaman meydana gelir. İntrakranyal abseler ise kafatasının herhangi bir bölgesinde lokal şekilde oluşan enfeksiyondur.

Sinüzit

Akut sinüzit, göz bölgesinin arka kısmında ve çevresinde ağrıya sebep olabilir. Akut sinüzit paranazal sinüslerdeki alerjik reaksiyon ya da enfeksiyonlar sonucunda meydan gelir. Sinüslerde şişmiş, tıkalı ve iltihaplı doku astarına yol açacaktır. Ağrı olan bölge etki altında kalan sinüslere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Maksiller sinüsler etki altında kalırsa gözlerin altın kısmında yanağa doğru ağrı hissedilir. Sinüzitten kaynaklı oluşan gözlerdeki ağrılar zaman içinde kafa ağrısı olarak ortaya çıkar.

Döngüsel veya kümeler şeklinde ortaya çıkan küme kafa ağrısı, kafadaki ağrının en zorlu tiplerinden bir tanesidir. Küme baş ağrısı sorunu özellikle gece yarısında kafanın bir kısmında ya da bir gözde gözlerin ağrısı ile kişiyi uykudan uyandırır.

Ağrılar Konusunda Ne Zaman Endişelenmek Gerekir?

Aşağıda bulunan belirtilerden herhangi bir tanesi ile karşılaşıldığında kesinlikle uzman hekime başvurmak gerekir.

  • Ağırlık kaldırma, kişinin kendisini zorlaması, cinsel aktivite ya da öksürme tarzındaki bazı faaliyetlerde baş ağrısını yoğunlaşması olması halinde uzmana başvurulması gerekir. Bu tarz semptomlar beynine felç inme riskini bile gösterebilir.
  • Konuşma sorunları, herhangi bir uzuvda hissizlik, zayıflık ve görüş bozukluğu tarzında nörolojik problemler meydana geldiğinde, bu tarz komplikasyonlar oluştuğunda basınçlı ağrıdan kaynaklı olarak inme riski meydana gelebilir. Bu belirtiler beyin tümöründen de kaynaklanabilir.
  • Beynin kanaması sorunundan kaynaklanan gözler ile kafa ağrıları
  • 50 yaşını geçtikten sonra kafa ağrıları daha sık gözlemlenir ve değişkenlikler gösterir. Kafatasında meydana gelen enflamasyonlu kan damarları yaşın ilerlemesi ile kötüleşir ve ağrılarının şiddetlenmesine neden olur. Çekilen ağrılarda şiddetlenerek deva ediyorsa kesinlikle uzmana başvurulması gerekir.
  • Ağrılar sert boyun ya da farklı semptomlar ile ilişkilendirilir. Bunlar arasında menenjit veya Lyme hastalığı semptomları olabilir. Bundan dolayı vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmak çok önemlidir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle