Gözden Kaynaklanan Baş Ağrıları Neden Oluşur?

Baş ağrılarının en öneli sebepleri arasında göz hastalıkları yer alır. Gözlerde meydana gelen bazı hastalıklar şiddetli düzeyde ağrı yaşanmasına neden olacağından dikkate alınmalıdır.

Gözden Gelen Baş Ağrısı Sorunu Neden Meydana Gelir?

Rutin şekilde yapılacak olan göz muayenesi baş ağrısı sıkıntısına neden olabilecek çeşitli sorunları ortaya çıkartabilir. Bazı zamanlarda bilgisayar ekranına çok uzun süre boyunca bakmak, aşırı parlak ya da loş bir ışıkta çalışmak bu konuda etkili olabilir. Işıklandırmaları ayarlamak,  gözleri dinlendirme adına her saatte bir mola vermek gözleri yormaz ve kafa ağrısına neden olmaz. Yani uzun süre ışık altında ve bilgisayar başında çalışmaktan kaynaklanan baş ağrısı mevcutsa dinlenme çok önemlidir. Gözlerde bulunan bazı hastalıklar ve sorunlar tedavi altına alınmazsa göz ağrılarına neden olabilir. Bunlar;

  • Korneanın düzgün şekilde şekillenmemesi astigmatizm ve görüşe odaklanma konusunda sorunlar yaratarak ciddi baş ağrılarına neden olabilir.
  • Hipermetropi, tedavi edilmezse ciddi düzeyde ağrıların yaşanmasına neden olur.
  • Presbiyopi, merceğin yaşın ilerlemesi ile birlikte esnek ve zor şekilde odaklanma sorunudur.

Bunların yanı sıra katarakt ya da glokomdan dolayı başlarda ağrı sorunları ciddi düzeyde tetiklenebilir. Glokomda, akışkanın düzgün şekilde boşaltılamaması sebebiyle gözün içindeki basınç artar. Bundan dolayı baş ağrısı meydana gelen kaçınılmaz bir sorun olur. Sık sık baş ağrısı sorunu yaşayan kişilerden 1 seneden daha uzun zamandır muayene olmamışsa kesinlikle göz doktoruna başvurmalıdır. Gözlük takan bir kişiyseniz uzman hekime giderek genel muayene yaptırmanız gerekir.

Gözden Kaynaklı Nedenler ve Tedavileri

Sinüzit; sinüzit hastalığı genelde çocukluk dönemlerin meydana çıkan bir sorundur. Bu dönemden itibaren gözlerde sorun meydana getirebilir. Sinüzitin şiddetine bağlı olarak baş bölgesi hareket ettirildiği zaman baş ağrısı şiddetli düzeyde gelir. Baş bölgesi hareket halinde olduğu zaman alın çevresinde ve göz bölgesinde sinüzitin şiddeti artar ve ağrılara neden olur. sinüzit genelde göz çevresinde hissedilen bir sorundur. Bunun yanı sıra farklı bir göz hastalığı mevcutsa kişilerde baş ağrısı oldukça fazla düzeyde gözlemlenir. Baş ağrısı sorununa neden göz hastalıkları içinde;

Göz bozukluğu kafa ağrısı yapan nedenlerin oldukça öneli kısmını meydana getirir. Kırılma kusurları, astigmatizm ve hipermetrop kişileri görme açısından etkileyen sorunlardır. Bu sorunlar tedavi edilmediği zaman, yanlış gözlük kullanıldığında ve ilaçlar düzensiz kullanıldığında dayanılmaz gelen baş ağrılarına neden olur. Ağrılara neden olan diğer bir sorunda göz tansiyonudur. Göz tansiyonunun tıbbi anlamdaki adı glokomdur. Kapalı ve açık glokom olarak meydana gelir.

Açık glokom;

Açık açılı olarak meydana gelen glokom da sürekli yüksek tansiyon vardır. Bu hastalığı bulunan kişilerde geçmeyen hafif ağrılar oluşur. Açık açılı glokom tedavi edilmediğinde görme kayıplarına yol açan sıkıntılar ortaya çıkar. Bunun için tedavi edilmesi çok önemlidir.

Kapalı glokom;

Kapalı açılı olarak meydana gelen glokom da hastalığında şiddetli ve özellikle akşam saatlerinde meydana gelen kafa ağrısı oluşur. Ağrının yanında göz tansiyonu atakları ile şiddetli mide bulantısı tarzında şikâyetler de gözlemlenir. Bu sorun migren ve şiddetli ağrılar ile karıştırılır. Sorunun migrenden mi yoksa glokomdan mı kaynaklandığını uzman hekim karar vermelidir. Glokomda erken tanı çok önemlidir ve erken tanı koyulan kişilerde genelde lazer desteği ile hızlı şekilde tedavi yapma olanağı bulunur. Baş ağrıları kesinlikle önemsiz değildir. Ağrıların dikkate alınarak uzman başvurulması gerekir. Uzman hekimler hastalarına klinik muayene, test ve tetkikler yaparak sorunlar ile gerekli teşhisi koyacaktır. Koyulan teşhis dâhilinde gerekli tedavi planı hazırlanır. Hastanın ise bu plan dışına çıkmadan hareket etmesi çok önemlidir. Kapalı glokom sorunu uzman tarafından tıbbi şekilde tedavi edilmelidir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle