Göz Altı Morlukları Neden Meydana Gelir ve Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Gözaltı morlukları birçok etkenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bu etkenlerin belirlenmesinden sonra tıbbi mi yoksa bitkisel mi tedavi yapılması gerektiği konusunda karar verilir.

Göz Altı Morlukları Neden Olur Ve Nasıl Geçer?

Gözaltı morluklarının nedenleri arasında;

  • Kalıtım; gözaltı morlukları çocukluk döneminde ortaya çıkabilir ve genellikle kalıtsal bir sorundur. Bazı çocuklar bu sorun ile büyür.
  • Alerjiler;  burun tıkanıklığı, gözlerinizin çevresinde bulunan kan damarlarını genleştirebilir ve bu da damarlar zaman içinde koyu hale gelir.
  • Uyku yoksunluğu;gözaltı morlukları sorunları sıklıkla düzensiz uykudan kaynaklı olarak meydana gelir. Düzene sokulacak olan uyku ve geceleri uykuda dinlenme sonucunda düzene girer.
  • Stres
  • Egzama
  • Gözaltı morlukları neden olur, kapsamında yaşlılık oldukça etkilidir. Yaş ilerledikçe bu bölgedeki cilt dokusu incelmeye başlar ve sorun yaşanır.
  • Demir eksikliği gözaltı morluğu yapar mı, demir eksikliğinden kaynaklı olarak göz dokularına yeterli miktarda oksijen taşınmaz. Bundan dolayı da morluklar meydana gelir.
  • Gözaltı morlukları neden ve sebepleri arasında bu bölgede meydana gelen travmalarda yer alır.
  • Sigara gözaltı morluğu yapar mı, bu sorunun yaşanması konusunda oldukça yüksek düzeyde katkı sağlar. Ayriyeten fazla kahve, kokain veya amfetamin kullanan insanlarda da bu sorun yaşanır.
  • Sıvı tutulumu, gebelik veya kilo alımı ile de ortaya çıkabilir.
  • Cilt pigmentasyon anormallikler; göz çevresinde bulunan cilt daha incedir. Bundan dolayı kan damarları daha koyu hale gelir.
  • Aşırı güneş maruziyeti; güneş maruziyeti insan vücudunun daha fazla melanin üretmesine neden olur. Fazla üretilen melamin gözaltı morluklarına sebep olur.
  • Gözaltı morlukları nende ve sebepleri arasında yaş da yer alır. Yaşın ilerlemesi ile göz çevresinde bulunan yağ ve kollajen düzeyinde bir miktar kaybolma meydana gelir. Derinin incelmesi ve kollajen eksikliği sonucunda gözaltı morlukları meydana gelir.
  • Periorbital selülit; göz kapaklarında meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bununla birlikte, derhal antibiyotikler ile tedavi edilirse, endişelenilecek bir durum ortaya çıkmaz. Aksi takdirde gözaltı morlukları meydana gelir.
  • Diyette kullanılacak aşırı tuz vücudun tamamında gözlerin altında olmak üzere sıvı tutulmasına neden olur. Bundan dolayı morluklar da meydana gelir.

Gözler Altındaki Morluklar İçin Doktora Ne Zaman Görüşülmelidir?

Nadir durumlarda olsa gözaltındaki morluklar ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Bu sorunlar hipotiroidizm ve / veya karaciğer hastalıkları gibi çeşitli durumların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Gözaltı morlukları konusunda sorun yaşayan kişilerin öncelikli olarak sorunun hafif, orta ve yüksek düzeyde olup olmadığının farkına varılmasına bakmak gerekir. Koyu renkli olan morluklar genelde endişelenilecek bir duruma işaret etmese de mümkün olduğunda bir doktora görüşülmesi gerekir. Uzman hekime görünülürse bile kişisel bakıma dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Kişisel bakım içinde;

Soğuk Kompres

Gözlerde bulunan kan damarlarının genişlemesi sonucunda gözlerde morluklar meydana gelebilir. Kan damarlarının sıkılaşması adına soğutulan çay kaşığı, soğuk kompres ve soğuk çay poşeti bu bölgeye uygulanmalıdır.

Ekstra Yastıklar

Gözaltı kapaklarında meydana gelen şişlikten kaçınmak için baş bölgesinin iki veya daha fazla yastıkla yükseltilmesi gerekir.

Ekstra Uyku

Kısa uyku zamanları genellikle gözaltı çevrelerinde sorun olmasına neden olmaya başlar. Uykusuzluk ise kısa süre içinde gözlerin alt kısmında gölgeler ve çevreler olmasına neden olur.

Tıbbi Çözümler

Lazer Ameliyatı

Gözlerin alt kısmında bulunan morlukların ortadan kaldırılması adına lazer tedavisi uygulaması da yapılabilir. Lazer tedavisi ile alakalı yapılacak olan uygulamalarda her işlemde olduğu gibi bazı riskler bulunur. Lazer 1990 yılında gözlerin altında bulunan koyu halkaların çıkarılması adına kullanılır. Morluklar dışında güneş hasarlarının tedavi edilmesi ve ciltte bulunan diğer sorunların ortadan kaldırılması adına da sık şekilde uzmanlar tarafından tercih edilir. Özellikle siyaha yakın morluk sorunlarında daha sık tercih edilir. Lazer tedavisi cildi koyulaştıracak melaninlerin bir kısmını yok eder ve gevşek cildi sıkıştırmak adına kullanılır. Bu uygulama konusunda yapılan araştırmalarda lazerin ciltte kollajen seviyesini yükselttiğini ortaya çıkartmıştır. Yapılacak olan uygulama bazı riskleri meydana getirir. Yara izi olası risklerden biridir ve her cerrahi prosedür her daim bazı nominal enfeksiyon riski taşır.

Enjeksiyonlar

Bu uygulama gözlerin altında bulunan koyu halkaları tedavi etmenin başka bir yolu olarak karşımıza çıkar. Dermatologlar ve plastik cerrahlar, melanin ile gözlerin etrafındaki cildi renklendiren kan damarlarını gizleyen dolgu enjeksiyonu ile çözüm sunabilir enjeksiyon uygulaması tedavisi yaklaşık olarak 6 aylık bir süreci kapsar. Bu uygulamanın da bazı riskleri bulunur. Bu riskler arasında şişlik, alerji ve çürük yer alır. Şişlik kişilerin düşündüğünden daha çok ortaya çıkar. Hatta göz bölgesinde bulunan cildin incelmesinden kaynaklı olarak şişlikler haftalarca ya da aylarca sürebilir. Yapılacak olan işlemler sonucunda kişilerin istediği gibi bir görüntü kazanmama riski de bulunur.

Tıbbi anlamda nasıl bir çözüm bulunacağı konusunda uzman hekim yapacağı klinik muayene sonrası karar verir. Verilen karara göre gerekli tedavi planı süreci başlar.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle