Bebeklerde Göz Altı Morluğu Neden Olur Ve Nasıl Geçer
Bebeklerde gözaltı morluğu çok sık görülen bir durumdur. Ebeveynler bu gözaltı morluklarından dolayı endişeye kapılabilirler. Ancak gözaltı morlukları çoğu zaman bebekler için ciddi bir sorun teşkil etmemektedir. Gözaltı morlukları bebeklerde neden olur ve tedavisi nedir ? Hepsini bu yazımızda sizler için anlattık.
İçindekiler
Bebeklerde Göz Altı Morlukları
Bebeğinizin gözlerinin çevresinde morluklar fark ettiyseniz, endişelenmiş olabilirsiniz. Gözlerin çevresinde morarma temel bir sorunun sinyali olabilir lakin nadiren ciddi bir hastalığa işaret etmektedir. Bebeklerde göz altı morarması nedenleri nedir? Hangi hastalığa işaret eder? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Bebeklerin gözlerinin altında infraorbital venöz pleksus olarak bilinen çok sayıda küçük kan damarı vardır. Bu damarlar oksijenize kan taşıdıkları için yüzde ki diğer damarlara göre daha koyu renktedir. Bebek sinirlendiğinde bu kan damarları şişebilir ve cilt yüzeyine daha da yakınlaşır. Böylece gözlerin altında morluklar oluşabilir.
Bebeklerde Göz Altı Morluklarının Sebepleri
Gözaltı morluklarının nedenleri çok fazladır. Sorun teşkil etmeyen herhangi bir durum da morluklara yol açmış olabilir.
- Bebeklerin cildi ince olduğu için morluklar belirgin hale gelebilir.
- Göz altı morlukları aileden gelen kalıtsal bir özellik olabilir. Bu durum bir hastalığa işaret etmemektedir.
- Bebeğin yorgunluğu, gözaltı morluklarının sebebi olabilir. Yorgun bir bebeğin teni soluklaşabilir, bu da göz altında bulunan kan damarlarının koyu görünmesine neden olabilir.
- Nadiren de olsa, alerjik durumlar, egzama, sinüslerde bakteriyel enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonu veya dehidrasyon gibi diğer nedenler gözaltı morluklarına neden olmaktadır.
- Solunum alerjisi morluklara neden olabilir. Solunum alerjilerinde burun tıkanır ve damarlarda ki kan akışında azalmaya yol açarak damarların şişmesine neden olur. Bu olay, morlukları belirgin hale getirir. Bu durumda bir doktora danışmak yardımcı olacaktır.
Diğer sebepler şunlardır:
- Pigmentasyon bozuklukları
- Aşırı güneşe maruz kalma
- Kontakt dermatit
- Saman nezlesi (alerjik rinit)
Gözaltı Morluğu Hakkında Ki Yanılgılar
Birçok anne baba, bebeğin gözlerinin altındaki koyu halkaların uyku eksikliğinden kaynaklandığını düşünmektedir. Bunun aksine gözaltı morluklarının nedeni çoğunlukla burun tıkanıklığıdır. Buna ek bir yanılgı da göz altı morluklarının bir hastalığa işaret ettiğini düşünmektir. Bebeklerde göz altı morarması bir hastalığın ya da alerjinin işareti olabilse de çoğunlukla ciddi sorun teşkil etmemektedirler.
Gözaltı Morluklarının Hastalıktan Kaynaklanıp Kaynaklanmadığını Anlama
Çocuğunuzda alerji veya soğuk algınlığına bağlı olarak bu morluklar oluşuyorsa;bebek, morlukların yanı sıra ek semptomlar da yaşayacaktır. Gözaltı morluklarının ciddi bir sorun teşkil edip etmediği ancak bu semptomlara bakarak anlaşılabilir. Bu semptomlar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Burun akıntısı
- Aşırı hapşırma
- Kırmızı veya sulu gözler
- Sert öksürük
- Kulak enfeksiyonları
Renk kaybı ve şişme sadece bir gözaltında görünür ve zamanla daha da kötüye giderse bir doktora danışmanız iyi olacaktır. Doktorunuz, bebeğinizin gözlerinin altında ki morlukların neye bağlı olduğuna göre reçeteli kremler veya tedavi yöntemleri önerebilir. Bazı ileri vakalarda lazer tedavisi önerilebilir. Ancak lazer tedavisi bebeklerde tercih edilmemektedir.
Gözaltı Morluklarının Tedavisi
Bebeklerde gözaltının morarma sebeplerini anlattık. Peki tedavi için ne yapmak lazım? Eğer bebeğinizin göz altları morluklarının sebebi alerjik ise çocuğunuzu toz, küf ve polen gibi maddelerden sakının. Çocuğunuzda ki morluklar kendi odasında yattığında daha da belirginleşiyorsa, bebeğinizin yatak takımları onun için alerjik olabilir. Ayrıca bebeğinizin odasında kapsamlı bir temizlik yapmalı ve alerjiye neden olabilecek şeyleri iyi gözlemlemelisiniz. Bebeğinizin şilte ve yastıklarını, toz akarlarının üstüne yapışmasını azaltacak toz tutmayan çarşaflar ile kaplayabilirsiniz. Eğer bir evcil hayvanınız varsa, bebeği bu evcil hayvandan bir süreliğine uzak tutup durumu gözlemlemelisiniz. Ayrıca bebeğinizin doktoru bu alerjenleri ortadan kaldırmak için size bir tedavi yöntemi önerecektir. Eğer bebeğinizin morlukları alerjik sebeplerden değil de farklı bir rahatsızlıktan dolayı kaynaklanıyorsa doktora gidip bebeğiniz için lazım olan tetkikleri yaptırmanız gereklidir.
Kaynaklar
- https://www.researchgate.net/publication/6078999_What_causes_dark_circles_under_the_eyes
- https://www.nedlc.com/under_eye_dark_circles_treatment_0716.pdf
- http://www.mayoclinic.org/symptoms/dark-circles-under-eyes/basics/when-to-see-doctor/sym-20050624
- http://www.livestrong.com/article/124604-dark-circles-under-eyes-baby/