Göz Çevresinde ki Kızarıklık Ve Şişliğin Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Gözün çevresinde kızarıklık ve şişlik oluşumları sıklıkla görülmektedir. Şişliğin ve kızarıklığın oluşum nedenleri birbirinden farklıdır. Bu yazımızda nedenlerini ve tedavi yöntemlerini açıkladık.

Gözde Kızarıklık Ve Gözün Şişmesi

Gözün çevresinde kızarıklık ve şişlik görülmesi durumu genellikle farklı sebeplerden kaynaklanmaktadır. Kızarıklığın sebepleri farklı, şişliğin sebepleri de farklıdır. Bu yüzden her ikisinin tedavi yöntemleri farklı prosedürleri içermektedir. Bu rahatsızlıklar genellikle kolay bir şekilde tedavi edilir. Yazımızda gözün çevresinde oluşan kızarıklık ve şişliği ayrı ayrı ele alacağız.

Kızarıklık

Gözlerin çevresinde oluşan cilt kızarıklığı, kontak dermatitinden (alerjiler) kaynaklı bir enflamasyon sonucu ciltte kırmızımsı lekelerin görüldüğü bir durumdur. Alerjiye neden olmayan rosacea gibi başka kızarıklık nedenleri de vardır.  Rosacea bazı hastalarının yüzünün bir kısmını kırmızıya dönüştüren kronik bir deri durumudur. Gözün çevresinde ki derinin kızarmasının birçok başka nedeni de olabilir. Lakin bu iki sebep en çok görülen nedenlerdir. Gözün çevresinde oluşan kızarıklıklarla uğraşırken çok dikkatli olmalısınız, çünkü burası hassas bir bölgedir. Yanlış bir hamle daha fazla hasara neden olabilir.

Bu kızarıklıklar çok fazla kaşıntıya neden olsa bile kaşınmaktan kaçınılmalıdır. Kaşımak, tahriş seviyesini arttırır.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gözlerinizin çevresinde son zamanlarda kızarıklık meydana geliyorsa, kullandığınız kremlerin ve serumların içerik listesi bir kontrol etmelisiniz. Zira bu ürünlerdeki maddelerden herhangi birine karşı alerjik reaksiyon geçirmiş olabilirsiniz. Bunun yanı sıra kontak lens kullanıyorsanız, lenslerin boyutlarına ve ayrıca yaptırmanız gereken bakım prosedürlerine dikkat edin. Yanlış boyutlardaki lenslerin kullanılması, gözlerinizin etrafındaki cildi tahriş edebilir. Ayrıca gözleri aşırı derecede ovmak ve kaşımakta gözlerin etrafında şişlik, kızarıklık ve iltihaba neden olabilmektedir.

Kızarıklık Belirtileri

Göz çevresindeki cilt kızarıklığına ilişkin belirtiler, tam olarak teşhis koymak için yeterli olmayabilir. Çünkü görülen belirtiler son derece benzerdir. Göz çevresindeki yanma hissi, ardından döküntü ve lekelerin görülmesi cilt kızarıklığının belirtileridir. Bu belirtilere ek olarak bölgede meydana gelen bir kaşıntı hissi eşlik edebilir. Bu tip belirtiler görüyorsanız durumun daha da artmasını önlemek için bölgeyi kaşımak ve ovmaktan kaçınmalısınızdır.

Tedavi

Gözün çevresinde meydana gelen kızarıklığın nedenine bağlı olarak farklı tedavi yolları benimsenebilir. Doğal tedavi yöntemlerinden tutun, yoğun ve klinik tedavi yöntemlerine kadar farklı yollar bulunmaktadır. Evde yapabileceğiniz tedavi yöntemlerinin birisi kızarmış alanlara buz veya soğuk paketler koymaktır. Bu işlem bölgede ki kızarıklığı alacaktır. Bunun yanı sıra salatalık dilimleri kızarıklığa ve şişliğe iyi gelmektedir. 15-20 dakika boyunca salatalık dilimlerini gözlerinizin üstüne ve kızarmış bölgeye koymak kızarıklığın iyileşmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca kadınlar göz makyajı için kullandıkları malzemeler konusunda dikkatli olmalıdır. Makyaj malzemelerini başkaları ile paylaşmamalıdır. Makyaj malzemeleri yoluyla, bakteriler, bir kişiden diğerine geçebilmektedir.

Şişlik

Şişmiş bir göz kapağı, göz çevresindeki bağ dokularında iltihaplanma veya fazla sıvı (ödem) olduğu zaman oluşur. Gözlerde ki şişlik ağrıya ve acıya neden olabilir ve hem üst hem de alt göz kapaklarını etkileyebilir.

Semptomlar

  • Kaşıntı ve gözlerde tahriş
  • Işık hassasiyeti diğer bir adıyla fotofobi durumunun meydana gelmesi
  • Aşırı gözyaşı üretimi
  • Obstrüksiyon görme (şişme derecesine bağlı olarak)
  • Göz kapağının kızarması
  • Göz kapağı kuruluğu veya pullanma meydana gelmesi.
  • Kaşıntı veya kaşıntı hissi gibi göz tahrişi
  • Ağrı (Özellikle şişmiş göz kapaklarında enfeksiyon meydana geldiğinde)

Tedavi

Göz şişmesine iyi gelen bazı doğal yollar bulunmaktadır. Bununla birlikte göz şişmesi tedavisinde klinik yollara da başvurulabilmektedir. Şişmiş kapakların tedavisi için göz doktorunuz size ilaç reçete edebilir veya reçetesiz satılan bazı göz damlalarını önerebilir. Göz şişmesi alerjik bir durumdan ötürü meydana geliyorsa, antihistaminik göz damlası veya oral alerji ilacı önerilebilir. Ayrıca yapay gözyaşları kullanmakta belirtileri hafifletmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca daha şiddetli alerjik reaksiyonlar için, göz doktorunuz hafif steroid damlaları önerebilir. Konjuktivit veya oküler uçuk gibi enfeksiyonlar içinse, anti viral veya anti inflamatuar göz damlaları, merhemler veya antibiyotikler kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra evde yapabileceğiniz ufak tefek yöntemlerde bulunmaktadır. Gözle ilgili hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan soğuk kompres, şişliğe de iyi gelecektir. Bunun yanı sıra gözlerinizi ovmaktan ve gözlere çok fazla temas etmekten kaçınmalısınız. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle