Göz Kapağı Şişmesi Nasıl Geçer? En Etkili Çözüm Yöntemleri Nelerdir?

Göz kapağı şişliği nasıl iner konusunda yaptığınız araştırmalar birkaç teorik uygulamayı size sunar. Ancak bunları doğru zamanda ve doğru şekilde uygulamanız gerekir.

Göz kapağında şişme görüldüğünde hemen müdahale edilirse birçok sebepten ötürü iyi gelen reaksiyonlar gözlemlenir. Nedeni bilinmese dahi önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. 

Göz Kapağı Şişmesine Ne İyi Gelir?

Göz kapağı şişmesi nasıl geçer sorusunun karşılığını merak eden binlerce insan olabilir. Çünkü her sabah uyandığımızda bile belirli bir oranda şişlik hissedebiliriz. Bunun kısa vadede geçmesinin sebebi yer çekimi olarak açıklanmakta. Ödem oluşumu, kan damarlarının yatar vaziyetteki pozisyonu ve vücudun metabolizma dengesi bunu sağlar. Göz kapağı şişkinliğini geçirmek için öncelikle bunun neden kaynaklandığını bilmeniz gerekiyor.

Örneğin darbeden kaynaklanabileceği gibi farkında olmasanız bile sinüzit rahatsızlığınız olabilir. Kronik böbrek yetmezliği hastaları bu şikâyetlerle doktora başvurabiliyorlar. Yine aynı şekilde göz kapağı şişmesi ne zaman iner sorusunu sebepleriyle bağdaştırabiliriz. Günümüzde alerjen kaynaklı veya enfeksiyonlara dayanan çok fazla vaka ile karşılaşıyoruz. Oysa bunun kaynağının sistemik hastalıklar olabileceği düşünülmüyor.

  • Buz Kompresi

Buz kompresini doğrudan gözün şişkin olan kapağına uygulamanız gerekiyor. Ortalama 35 saniye kadar tutuktan sonra çekerek cildin nefes almasını ve kan damarlarının gerekli rahatlamayı göstermesini bekleyin. Ardından tekrardan 35 saniye koyarak uygulamaya devam edin. Sebebi her ne olursa olsun ilk fark ettiğiniz an uygularsanız daha etkili olur.

  • Çay Pansumanı

İster yeni demlediğiniz ister geceden kalma çayınız ile pamuk yardımıyla pansuman yapabilirsiniz. Genelde iltihap kaynaklı sorunlarda ve alerjenlerden ötürü mikrop kapmış göz kapağı şişmelerinde işlevsel sonuçlar doğurmaktadır. Yaklaşık 15 dakika süren seanslarla günde 3 kez tekrarlayabilirsiniz.

  • Yaşam Standartları

Yattığınız yastığın yükseltilmesi başta olmak üzere birçok farklı önlem alınabilir. İyileşme sürecini etkilemesi için gözünüzü dış faktörlerden koruyunuz. Aynı zamanda vücudunuzu ve gözlerinizi yormamanız önerilmektedir.

  • Damla

Göz kapağı şişliğinin tedavisi için damla kullanımı antibiyotik içeriğiyle önem addeder. Aslına bakarsanız damlaların uygulama aşamasında sebebine uygun olması daha da önem taşır. Enfeksiyon, iltihap, mikrop kapma ve ödem gibi sorunlar için etkili olacaktır. Darbe sonucu oluşan şişmeler içinse etkili sonuçlar doğurmayabilir.

Göz Kapağı Şişliği Kaç Günde Geçer?

Göz kapağım şişti, kaç günde geçer diyenler için bunun rutin bir sürecinin olamayacağını belirtmemiz gerek. Metabolizma hızınız, buna sebep olan etken ve vücudunuzun yapısıyla doğru orantılıdır. Eğer sıradan bir alerjenden kaynaklanıyorsa 1 hafta içerisinde ilk iyileşme belirtileri alınabilir. Maksimum 4 hafta içerisinde sağlığınıza kavuşursunuz.

Benzer bir durum ise konjonktivit ve blefarit teşhisleri için vurgulanabilir. Bu gibi enfeksiyon bazlı şişmeler çoğu zaman 4 haftalık iyileşme sürecini en geç olarak belirtmemize sebep olur. Yinede gözünüzde alerjik yapıyla beraber bu iltihaplanmalar oluştuysa sürecin uzaması içten bile değil. Göz kapaklarında şişme görüldüğünde muayene edilerek sebebinin öğrenilmesi bu açıdan fazlasıyla önemlidir

Göz kapağınıza uygulayacağınız tedaviler bu iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Ancak doğru süreçte ve doğru şekilde uygulamak sandığınızdan daha önemlidir.

   
Buz Kompresi 35 saniyeyi aşmadan uygulanmalıdır.
Çay Pansumanı Maksimum 30 dakikalık seanslar uygulanmalıdır.
Damla Göz damlası doktorunuzun önerisine göre uygulanmalıdır.

Genellikle uygulama sonrasında ilk etkilerin görülmesi birkaç gün sürebilir. Özellikle oluşabilecek diğer reaksiyonlarla iç içe olan bir sebebi varsa iyileşme süreci haftalar alabilir. Yinede tedaviyi bırakmayarak mutlaka uygulamakta fayda olduğunu vurgulayalım.

Göz Kapağı Şişkinliğine En Etkili Çözüm

Göz kapağı şişmesine en etkili çözüm herkesin bildiği gibi buz kompresi olarak bilinir. Fakat burada belirli bir kıstastan söz etmeliyiz. Yapısı gereği göz kapağımızın derisi oldukça hassastır. Haliyle vücudumuzun en hassas noktasına daha özenli davranmamız gerekir.

Soğuk kompres uygularken göz çevresi gibi hassas noktalarda 35 saniyeyi geçen ve sürekli tekrarlanan temaslarda deri altı hasarlar oluşabilir. Damarlarda yapısal formun bozulduğu, dermatolojik sorunların önünün açıldığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle dikkat edilmelidir.

Aynı zamanda buz kompresini uygulayacağınız süreç ilk gördüğünüz andır. Sonrasında uygulamanız etkin sonuçlar doğurmayabilir. Bilhassa darbe alındığında veya herhangi bir travma ile alakalı şişlikler için bu en önemli unsurdur.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle