Göz Kapağı Şişmesi ve Kaşınması Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapaklarında meydana gelen şişlikler genelde kendiliğinden evde yapılacak olan soğuk kompres ile ortadan kalkar. Devam eden şişlikler için uzman hekime başvurulması gerekmektedir.
İçindekiler
Göz Kapağı Şişmesi ve Kaşınması Nedenleri
Gözlerin kapağında şişme sorunları belli başlı birçok faktörden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Şişme bir ya da iki gözde birden oluşabilir. Şişkinlikler ağrısız, kaşıntı veya ağrı eşliğinde ortaya çıkabilir. Göz kapağı şişmesi gözlerde meydana gelen şişmelerden farklıdır. Gözlerdeki şişmelerin nedenleri arasında;
Yaygın sebepler; gözlerin kapağında oluşan şişmesinin en yaygın nedenleri alerjidir. Buna aşağıdaki detaylarda dâhildir.
- Yerel alerji (temas hassasiyeti)
- Daha yaygın alerjik reaksiyon (örneğin, anjiyo ödem ya da alerjik rinit )
Daha az yaygın nedenler; nefrotik sendrom ismi verilen böbrek hastalığının türüdür. Göz kapaklarının deri kısmında bakteriyel enfeksiyonu, göz kapağı kenarlarında kronik inflamasyonu ve düşük aktif tiroid bezi sorunlarını ortaya çıkartır. Aşırı aktif şekilde çalışan bir tiroid bezi şişlik gözbebeklerine sebep olabilir ama şişmiş göz kapaklarına sebep olmaz. Göz kapaklarında şişme nadir şekilde tehlikeli olabilir. Bu tehlike gözün etrafında ve gelişen enfeksiyondur ve virüs bulaşmış bir kan pıhtısı ile beynin tabanındaki bir damarın tıkanmasından kaynaklanabilir.
Şişmiş Gözlerin Tedavisi
Şişmiş gözlerin kapaklarının tedavisi altında yatan nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Göz doktoru veya oftalmolog gerekli ilaçlar reçete edebilir, göz damlası gibi tezgâh üstü ilaçları önerebilir. Şişmiş gözler alerjilerden kaynaklı olarak meydana geliyorsa, antihistaminik göz damlası veya oral alerji ilaçlarının yanında “yapay gözyaşı” ları yağlamak belirtilerin hafiflemesine olanak sağlar. Göz doktoru ayriyeten daha şiddetli alerjik reaksiyonlar için hafif steroid damlaları önerebilmektedir. Konjonktivit ya da oküler uçuk tarzında enfeksiyonlar gibi diğer sebepler anti-viral, anti-inflamatuar göz damlaları, merhemleri veya antibiyotikler ile ortadan kaldırılır. Hafif şişlikler göz kapaklarından ev ilaçları ile hafifletilebilir. Her şeyden önce sorun yaşayan kişilerin gözlerini ovmaktan kaçınması gerekir. Ovmak sorunun ağırlaşmasını ve enfeksiyon varsa yayılmasını sağlar. Kronik göz kapağı iltihaplanması ile alakalı sorun varsa fotokromik mercekler ışık hassasiyetini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kaşıntısı Nedenleri
Gözlerde meydana gelen kaşıntıların en yaygın sebebi alerjilerdir. Alerjileri dünya üstünde 5 insandan 1’ini etkiler. Alerjik sorunlar iki farklı kategoride incelenebilir:
Mevsimsel Alerjiler; yılın belli zamanları içinde meydana gelen mevsimsel alerjik sorunlar göz kaşıntısına neden olabilir. Bahar nezlesi bu alerji türünün klasik formudur. İnsan vücudu havada bulunan polene tepki verdiği zaman ortaya çıkar. Polenler farklı olduğundan dolayı insanları da farklı etkiler.
Sürekli Alerjiler; bu tarz alerjiler yıl içinde sürekli olarak devam etmektedir. Kapalı ortam sorunu olarak da bilinir.
Tedavisi
Antihistamin İlaçlar; gözlerde oluşan kaşıntıların nedenleri arasında alerji yer alıyorsa uzman doktor antihistamin ilaç reçetesi yazar. Bu ağız yoluyla alınan bir ilaç veya göz damlası olabilir. Bu ilaçların tamamı kaşıntıya neden olacak histamin hormonu salgılanmasının önüne geçer. Doktor etkeni dekonjestan olan ilaç da reçete edebilir. Bu tarz ilaçlar gözlerdeki kaşıntıların yanında gözlerde oluşmuş olan kızarıklığı, gözlerdeki yanmayı ve tahrişleri de tedavi eder.
Alerjenler Maddelerden Uzak Kalın; Sabah saatlerinde ve akşama girilen ilk saatlerde dışarıda bulunan polen sayısı en üst seviyede olacağından dolayı bu vakitlerde evde kalmaya özen gösterilmesi gerekir. Dikkat edin.
Küf Oluşumunun Önüne Geçin; yaşanılan ortam içinde küf oluşumunun önüne geçmek adına en nem oranında ayarlama yapın. Bunu sağlamak adına anti nemlendirici kullanılmalıdır.
Gözleri Ovalamayın; kaşıntı gözler ovaladığında daha çok şiddetlenir. Çünkü gözlere baskı uygulamanın sonucunda histamin hormonu üretimi ve kaşıntı artar.
Soğuk Uygulama; sıcak veya ılık kompres uygulamasından kaçınmak gerekir. Isı histamin salgılanmasını artırır ve gözün kaşınmasını devam ettirir. Soğuk kompres gözlerdeki kaşıntıya iyi gelir. Soğuk su yardımıyla havluyu biraz ıslatılan ve havluyu gözün üzerinde tutun. Her gözde farklı havlu kullanımı yapılması enfeksiyonların yayılmaması açısından önemlidir.
Gözyaşı Damlası; gözlerde kaşıntı ile birlikte yanma sorunu da varsa, göz kuruluğu meydana gelmiş olabilir. Bunun için gözyaşı damlası kullanımı yapılması gerekir.
Doktora Başvurmak; gözlerdeki kaşıntıya ağrı, ışığa karşı hassasiyet ya da görüş kaybı eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden uzman doktora başvurmak gerekir. Çünkü bu belirtiler birlikte meydana geldiğinde gözlerdeki kaşıntı daha ciddi bir soruna işaret edebilir.
Kaynaklar
- http://www.msdmanuals.com/home/eye-disorders/symptoms-of-eye-disorders/eyelid-swelling
- https://beta.nhs.uk/symptoms/eyelid-problems/
- http://www.gpnotebook.co.uk/simplepage.cfm?ID=x20040910235527112940
- http://www.allaboutvision.com/conditions/corneal-abrasion.htm
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/888a5133-1ee4-49a5-9abe-09df89ee5ee5.pdf