Göz Kapağında Pullanma ve Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapağında pullanma ve döküntü görülebilmektedir. Aynı zamanda kaşıntıdan kaynaklanan dermatolojik sorunlara sık rastlanmaktadır.
Göz kapağı vücudumuzda ve yüzümüzde en hassas yapı taşları arasında gösterilir. İnce bir katmandan oluşan, iç damar yapısıyla tüm enfeksiyonlardan etkilenebilecek kadar narin bir yapısı vardır.
İçindekiler
Göz Kapağında Pullanma Ve Kaşıntı Neden Olur?
Göz kapağında pullanma görülmesi tabi ki normal bir durum değil. Bilhassa göz çevremizin estetik açıdan ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Bu gibi etkilere neden olan faktörler ise sandığınız kadar masum olmayabilir. Uzun bir sürecin ardından yaşanan dermatolojik çöküntü buna sebep olabilir. Aynı zamanda bazı hastalıklar veya rahatsızlıklar bu şekilde sinyal verebilir. Kontrolünü yapmak ve her türlü risk faktörünü önceden tespit ederek önlemek için göz doktorunuza ve dermatoloji uzmanına danışmanız önerilmektedir.
- Enfeksiyonlar
Göz kapağı enfeksiyonları arasında hem iç hem de dış iltihaplanmalar gözlemlenebilir. Blefarit, kirpik dibi iltihabı ve benzer sorunlar buna sebep olabilir.
- Göz Hastalıkları
Oluşan iltihaplanmalar, konjonktivit ve göz içi hastalıkları kapağın işlevselliğini etkileyebilir. Zamanla oluşacak zayıflama sonucunda da yeteri kadar beslenmeyen üst göz kapağınızda kaşıntı ile birlikte tahriş görebilirsiniz.
- Dermatolojik Sorunlar
Cildimize yeteri kadar özen göstermezsek gözeneklerin kapanarak ciddi sorunlar yaratacağını biliyoruz. Aynı şekilde dermatolojik problemlerin egzama gibi hastalıklar ile alakalı olabileceği unutulmamalıdır. Güneş ve ışık hassasiyetlerinin oluşturduğu deri rahatsızlıkları görüldüğünü vurgulamak gerekir.
- Çevresel Faktörler
Güneşin zararlı UV ışınları, aşırı düzeyde ışığa maruz kalmak, rüzgar, iklim gereği kuru veya aşırı nemli bir yerde yaşamak, havanın sürekli değişken bir iklim dengesine sahip olması cilt anomalilerine sebep olabilir.
- Kimyasal ve Kozmetik Ürünler
Kozmetik ürünlerin birçoğunda göz kapağı gibi hassas noktaları tahriş edebilecek unsurlar bulunur. Böylece göz kapağında pullanma sıkça görülen bir soruna dönüşür.
Göz Kapağındaki Kaşıntı ve Pullanma Nasıl Geçer?
Öncelikle göz kapaklarında kaşıntı oluştuğunda aklımıza herhangi bir sorun gelmediği aşikâr. Fakat zaman ilerledikçe bu sürecin devamlılığı tahriş yaratmaktadır. Bu tahriş olan cildin yaratacağı sorunlar ise daha da önemli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Ciltte döküntü şeklinde deri problemlerine rastladığınızda ilk iş olarak dermatoloji doktoruna görünmeniz gerekir.
Tabi ki böyle bir cilt pullanması ile karşılaşmıyorsanız göz doktoruna giderek gözünüzün üst kapağı ile ilgili bir sağlık taraması isteyebilirsiniz. Asıl tedavi şartları bu noktadan sonra başlar. Eğer doktora gitmeden doğal ve bitkisel yöntemlerle nasıl geçeceğini merak ediyorsanız başka sorunlara sebep olabileceğini unutmamalısınız.
Hastalık | Süreci | Tedavi |
Dermatolojik Kaşıntı | Aylarca Sürebilir | Tedavi Gerekir |
Göz ve Göz Kapağı Enfeksiyonları | Müdahale Edilmezse Aylarca Sürebilir | Tedavi Gerekir |
Alerjik | 1-2 Hafta Sürebilir | Tedavi Gerekir |
Çevresel Faktörlere Dayalı Kaşıntı | Anlıktır | Önlem Gerektirir |
Halk arasında göz kapağında kaşıntı şikâyeti için sık uygulanan tedaviler ise şu şekildedir.
- Deniz Suyu Spreyi
- Epsom Tuzu
- Organik Hindistan Cevizi Yağı
- Yoğurt
- Sıcak Kompres
- Aloevera
- Süt
- Bal
- Salatalık Suyu
- Çay Pansumanı
- Zeytinyağı
Göz Kapağında Kaşıntı ve Pullanma Hangi Hastalığın Habercisidir?
Yukarıda göz kapağında kaşıntı ve pullanma nasıl geçer diye merak edenlere bazı seçenekler sunduk. Bunlar iyi gelen yöntemler arasında hemen herkesin evde uygulayabileceği tedavi metotlarıdır. Ancak bunlardan önce dermatoloji uzmanına görünerek olası bir egzama ya da daha ciddi bir cilt rahatsızlığınız olup olmadığını öğrenin.
Aksi takdirde dilediğiniz doğal tedavi metodunu kullansanız da sorunlarınız devam edebilir. Bilhassa önemli hastalıklarda ilerleme evresine geçilebilir ve iyileşme süreci ciddi oranda uzayabilir. Belirtilerin 1 günü aştığı durumlarda pullanma, döküntü ve kaşıntı göz kapağınızda devam ediyorsa doktora başvurunuz.
%80 oranında alerjik ya da mevcut çevresel faktörlere dayalı olan göz kapağı sorunlarının çözümü oldukça kolaydır. Fakat erken teşhis ve tedavinin iyileşme sürecini hızlandırdığı aşikâr. Aynı zamanda olası ciddi hastalıkların önüne geçebilmek için doktor muayenesi olabildiğince önemlidir.
Kaynaklar
- http://www.ilkesimsek.dr.tr/?action=hastaliklar&child=kist
- https://www.halilhuseyincagatay.com/goz-kapaginda-disa-donme-ektropion/
- http://profdrilhangunalp.blogspot.com.tr/2016/02/kapakhastaliklari-g-oz-kapaklar-kas-ve.html
- http://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/haberler/goz-kapagindaki-kizariklik-ve-kasinti-kirpik-dibi-iltihabi-habercisi-olabilir