Göz Kuruluk Sorunu Nedir ve Ortadan Kaldırılması İçin Neler Yapılmalıdır?
Gözde kuruluk sendromu olan kişiler için yapılacak olan tedavi konusunda uzman hekim sorunun neden kaynaklandığını belirlemelidir. Çevresel faktörlerden kaynaklıysa bitkisel destekler ile ortadan kaldırılırken, hastalık nedeni ile meydana geldiyse tıbbi uygulamalar gerekir.
İçindekiler
Göz Kuruluğu Nasıl Geçer?
Göz kuruluğu, yeterli düzeyde gözyaşı üretilmediğinde, gözyaşlarının kalitesinin düşük olduğunda ya da üretiliş olan gözyaşlarının buharlaşması sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Gözyaşlarının normal olan işlevleri göz yüzeyinin ıslanmasını ve yağlanmasını sağlamaktır. Bu işlevi dışında herhangi bir gözyaşı sıkıntısı, kalitesinde azalma, gözlerde yanıcı bir his ve yanma hissi meydana gelebilir. Ayriyeten görüşlerde sorunlar meydana gelebilmektedir. Göz çevresindeki kuruluk sorunları için kişilerin mutlaka uzman hekime başvurması gerekir. Bu sayede tanı koyma işlemi yapılarak gerekli tedavi sürecine başlanılır. Gözlerin çevresindeki kuruluk sorunu belli başlı belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında;
- Yorgun gözler
- Göz kapağı kısmında kaşıntı
- Aşırı düzeyde sulanma
- Yanma
- Kontak lenslerde sorun
Gözlerin kapağı kuruluk sorununu günlük çevresel faktörlerden kaynaklı da ortaya çıkabilir. Bu etkenler arasında;
- Aşırı düzeyde rüzgar
- Dumana maruz kalma
- İleri yaş
- Kontak lens takma
- Lazer cerrahisi
- Blefatit
- Bilgisayar ve televizyonu aşırı düzeyde kullanma
- Koruyucu kullanılması
- Menopoz
- Hormonsal değişimler
- Göz kuruluğu genel sağlık sorunları veya hastalığının semptomatik sorunlarından kaynaklı da ortaya çıkabilir. Örneğin; romotait artritli kişiler göz kuruluğu ve göz kapağı sorunlarına daha yatkındır. ( Sjogren Sendromu = artrit + kuru göz + ağız kuruluğu )
- Bazı ilaç kullanımları ( anti-akne, beta blokerler, oral kontraseptifler, antihistaminikler, diüretikler, dekonjestanlar, alkol ve anti-depresanlar ) ilaçların değiştirilmesi ve müdahil olanlarının kullanılması kesinlikle uzman tarafından belirlenmelidir.
Tedavisi
Gözlerin kapağı ve çevresi kısmında meydana gelen kuruluk sorunu yaşayan hastanın semptomları yaşam tarzındaki değişimler ile de bazen kolaylıkla ortadan kalkabilir. Çevresel faktörlerde basit değişiklikler yaparak sorun geçer. Buna örnek verecek olursa; klima olan ortalardan kaçınmak, bilgisayar kullanımı yapan kişilerin ara ara gözlerini dinlendirmesi, aşırı rüzgarlı ve aşırı güneşli olan zamanlarda güneş gözlükleri kullanmak gerekir. Bu sayede rüzgarın ve aşırı güneşin ortaya çıkaracağı etkiler geçer. Gözlere iyi şekilde bakmak, göz kapağı, çevresi ve altı gibi alanlarda temizliğe dikkat etmek gerekir.
Gözaltı kapağı ve gözlerde iltihaplanma meydana geldiğinde birçok uzman doktor bebek şampuanı veya soda bikarbonatı ile kapak temizleme yaparak kişilere yardımcı olur. Bebe şampuanı ile temizlenme yapılmasını isteyen uzmanlar anti bakteriyel olmasını isteyecektir. Kokulu, karışımlı ve anti bakteriyel olmayan bebek şampuanları sorunu daha kötü hale getirebilir. Zaten iltihaplanma sorunları da zaman içinde gözlerde kuruluk sorununa neden olur. Kuru göz sendromu olan kişilerde göz yüzeyindeki gözyaşı dengesizlikleri meydana geldiğinden dolayı sorun yaşanır. Sorunun tedavisinde en mantıklı yol suni olarak gözyaşlarının düzenli şekilde kullanılmasıdır. Bu sayede gözyaşı üretimi belli bir miktarda ve kalitede artış gösterecektir. Gözyaşları buharlaşarak sulu gözlere bile neden olabilir. Bu tarz sorunlarda sulu gözyaşlarının belli bir düzey altına düşmesi sonucunda zamanla kuru gözlere neden olur. Bazen çok fazla yırtılma akışı daha iyi yağlanmaya ihtiyaç duyar. İçinde su bulunan bir araba motoru düşünün, ıslak olacak fakat yağlanmayacak, bu detay sorunlara kısa zaman içinde yol açar. Gözlerde bunun gibi olduğu için sağlıklı olması çok önemlidir. Kuruluk ile alakalı hastalık için bitkisel tedavilerde olumlu anlamda destek sağlar. Özellikle salatalık, soğuk süt, Hin yağı, soğuk buz küpleri tarzında yapılacak olan uygulamalar kullanılabilir. Gözlerde kuruluk sendromu kendiliğinden geçmez. Bunun için hastanın kendisinin ya da uzmanın tedavi yapması gerekir. Tamamen ortadan kalkması için zaman ve sabır gerekir.
Kaynaklar
- https://www.livestrong.com/article/196930-what-are-the-causes-of-eye-puffiness-swollen-fingers/
- http://www.ashleighsightcare.co.uk/dryeye/
- http://www.eyelandtx.com/dry.html
- https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-dry-eyes#2
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-dry-eye
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/basics/treatment/con-20024129
- http://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye.htm
- http://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye-syndrome.htmŞ
- https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-dry-eyes#2
- https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-dry-eye
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/basics/treatment/con-20024129