Kuru Göz Sendromu Sorunları Nasıl Tedavi Edilir ve Sorun Neden Kaynaklanır?

Kuru gözler birçok etkenden kaynaklı olarak meydana gelen bir sorundur. Sorunun neden kaynaklandığına göre tedavi süreci değişkenlik gösterse de evde bitkisel tedavilerde yapılabilmektedir.

Kuru göz nedir?

Kuru göz sendromu nedir, gözyaşı miktarının veya kalitesinin göz yüzeyini yeterince yağlamasını engelleyince meydana gelir. Kuru göz gelişme riski, ilerleyen yaş ile birlikte artan bir sorundur. Kadınlarda bu sorun  erkeklere kıyas ile daha fazla meydana gelir. Kuru göz sendromu, sorununda bir şeylerin göz içine battığı hissi meydana geldiğinden dolayı rahatsızlık verir. Bunun dışında diğer belirtileri arasında;

  • Yanma
  • Gözlerdeki kuruluk
  • Ağrı
  • Kızarıklık dönemlerini izleyen aşırı yırtma atakları
  • Kuru göz sendromu sorunu olan insanlar göz kapaklarının ağırmış gibi hissedebilir ve bulanık görme yaşayabilir.

Sağlıklı olan bir kişinin göz içinde, gözün gözenekleri, gözün şeffaf, kubbeli dış yüzeyi olan korneayı sürekli yıkar. Gözler her açılır kapandığında gözyaşları kornea boyunca akar, hücreleri beslenir ve çevreye karşı bir sıvı koruma katmanı sağlar. İnsanların gözlerinin bezleri yeterli düzeyde gözyaşı üretmediği zaman veya gözyaşlarının kompozisyonu değiştiği zaman göz sağlığı ile görme tehlikeye girer. Görüş etkilenir çünkü göz yüzeyinde bulunan gözyaşı ışığa odaklanmada konusunda önemli bir rol oynamaktadır.

Gözyaşları yağlı yağlar, su, mukus ile göz yüzey kısmını pürüzsüz kılan, tahriş edicilere ve bulaşıcı patojenlere karşı korunan 1500’den çok protein karışımdan meydana gelir.

Neden olur?

Kuru göz sendromu bazal gözyaşı üretiminde azalma olduğunda, gözyaşı buharlaşması artış gösterdiğinde veya gözyaşı kompozisyonunda dengesizler olduğunda ortaya çıkar. Kuru göze katkıda bulunan faktörler arasında aşağıdaki etkenlerde bulunur:

  • Antihistaminikler, antidepresanlar, doğum kontrol ilaçları, menopoz semptomlarını gidermek adına hormon replasman tedavisi, anksiyete
  • Parkinson hastalığı
  • Yüksek tansiyon ilaçları
  • Yaşın ilerlemesi gözyaşı üretimi konusunda meydana gelen düşüşler konusunda bir risk faktörü oluşturur. Kuru göz 50 yaş ve daha üzerinde olan kişilerde daha sık görülür.
  • İltihaplı cilt hastalığı ve iltihaplı göz kapağı hastalığı Meibom bezlerinin işlevini bozabilir. Bundan kaynaklı olarak da oluşabilir.
  • Sjögren sendromu, lupus ve romatoid artrit tarzında otoimmün bozukluklar, diyabet, tiroid hastalıkları ve Vitamin A eksikliği  kuru göz sendromu ile alakalı sıkıntılar doğurabilir.
  • Kadınlarda kuru göz sendromu gelişmesi daha büyük bir olasılıktır.  Gebelik ve menopoz sonrası hormonsal değişiklikler kuru göz ile bağlantılıdır. Ayriyeten kadınlarda otoimmün bozukluklar daha fazla yaşandığı için risk bulunur.
  • Rüzgârlı, sigara dumanlı ya da kuru ortamlar gözyaşı buharlaşmasını arttırır.
  • Mevsimsel şekilde ortaya çıkan alerjiler kuru göz sendromu sorununa katkıda bulunur.
  • Lazer cerrahi işlemleri geçici kuru göz semptomlarına neden olabilmektedir.

Tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Kuru göz belirtileri meydana gelen kişilerin tedavi konusunda neler yapılacağını, neden kaynaklandığını ve tedavi sürecinin belirlemesini öğrenmek için uzman doktora başvurması  gerekir. Tedavi için uygulanacak işlemler arasında;

 İlaç değiştirmek; uzmanlar kullanılan ilaçların kuru göze neden olanlarını alternatif ilaçlar ile değiştirebilir.

Tezgah üstü topikal ilaçlar; hafif düzeyde kuru göz semptomları için suni gözyaşı, jel ve merhem gibi tezgah üstü ilaçlar ile tedavi yayılabilir.

Çevresel ve yaşam tarzı değişiklikleri; yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak, bitkisel karışımlar ile göz sağlığına dikkat etmek, çevreden gelecek olan toz, kir ve şiddetli rüzgâra karşı korunmak gerekir. Ayrıca sigara ve alkolün bırakılması da oldukça önemlidir.

Kuru göz ilaçlarının reçetesi; göz inflamasyonunu azaltmak adına kortikosteroid göz damlaları da kısa süreli olarak uzman tarafından reçete edilebilir. Düzenli şekilde kullanılması gerekir.

Cerrahi seçenekler; silikon ya da kollajenden yapılan punctal tapalar, göz yorgunluğunu gözlerden atmak için göz yaşartıcı kanallarını kısmen ya da tamamen tıkamak için bir göz doktoru tarafından atılır. Ağır vakalarda, gözyaşı kanallarını kalıcı şekilde kapatmak için drenaj kanallarının termal punktal koter ile cerrahi olarak kapatılması işlemleri yapılır.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle