Göz Tansiyon Sorunları Neden Kaynaklanmaktadır?

Göz tansiyonu göz içinde bulunan basıncın yükselmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu sorun tedavi edilmediği zaman gözlerde görme kayıpları gibi ciddi riskler meydana gelir.

Göz Tansiyonu Nedir Neden Olur?

Göz tansiyonunda gözlerde bulunan basınç ve göz içi basıncı normalden daha yüksektir. Göz tansiyonunu yükselten sebepler belirlenip tedavi edilmediği zaman hastalarda kalıcı görme kayıpları ve glokom tarzında sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Göz tansiyonu glokomun en yaygın olan tipidir. 40 yaş ve üstündeki Amerikalıların hemen hemen % 4.5 – 9.4’ü oküler hipertansiyona sahiptir ve bu da görmeyi tehdit eden glokom gelişimi riskini arttırır. Göz tansiyonu neden yükselir;

  • Aşırı sulu üretim; irisin arka kısmında yer alan yapı siliver insan vücudu tarafından gözde üretilmekte olan berrak sıvıdır. Sulu ve pupil içinden akar, iris ile kornea arasında var olan boşluk gözün ön kamarasını doldurur. Gözde bulunan sulu kanallar, kornea ve irisin buluştuğu ön kamaranın çevresinde bulunan trabeküler ağ olarak isimlendirilen bir yapı ile akar. Siliyeri vücut çok fazla sulu üretirse gözde oluşacak olan basınç artar ve gözde hipertansiyon meydana gelir.
  • Yetersiz sulu drenajı; su gözün akışından çok yavaş şekilde boşalırsa, normal denge bozulmaya başlar ve gözdeki berrak sıvı boşaltılması göz tansiyonu sorununa neden olur. Bazı ilaçlar bazı kişilerde yüksek tansiyona neden olabilecek yan etkilere sahiptir. Astım tedavisinde kullanılmakta olan steroid ilaçların hipertansiyon riskini arttırmaktadır. Özellikle lasik cerrahi işlemlerinde kullanılan göz damlaları tansiyon sebepleri arasında risk meydana getirir.
  • Travması; gözde meydana gelen yaralanmalar yüksek tansiyon sorunlarının sebepleri arasında bulunur. Yakın dönemde göz travması geçiren kişilerin mutlaka uzmana başvurması gerekir.
  • Diğer sorunlar; kornea arkusu, pigment dispersiyon sendromu, diğer kornea sorunları ve psödoeksfoliasyon sendromu gözlerde yüksek tansiyon sebepleri içinde bulunur. Ayriyeten oküler hipertansiyon ve glokom riski ırk, yaş ve aile geçmişi açısından da etkilidir. Araştırmalar, normal merkezi korneal kalınlık ölçümleri daha ince olan kişilerde oküler hipertansiyon ve glokom riskinin daha yüksek olabileceğini de ortaya çıkartmıştır. Yani kornea kalınlığı göz tansiyonu sorununa neden olabilir.

Göz tansiyonu körlüğe neden olur mu, yukarıda bulunan sorunları yaşayan kişiler kısa süre içinde uzmana başvurmalıdır. Bu sorunun tedavisi yapılmadığında gözde kalıcı düzeyde riskler meydana gelmeye başlar.

Glokom Hastalığı

Glokom optik sinirin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Hasar genellikle gözde anormal düzeyde meydana gelecek yüksek basınçtan kaynaklı olarak meydana gelir. Bu hasar genelde gözde anormal derecede yüksek basınçtan kaynaklandığı için oldukça tehlikelidir. Glokom, Amerika Birleşik Devletleri’nde körlüğe neden olan riskler arasında yer alır. Her yaşta ortaya çıkabilir ancak yaşlı olan erişkin kişilerde daha sık görülür. Glokomun en yaygın şekli bile uyarı işareti taşımaz. Etkileri çok kademeli olup, durum geliştikçe ve belli bir aşamaya gelene kadar vizyon değişikliğini fark etmek olanaksız hale gelebilir. Glokoma bağlı olarak ortaya çıkan görme kaybı telafi edilemez bir sorundur. Bundan dolayı göz basınç ölçümlerini içeren düzenli göz muayeneleri yaptırmak çok önemlidir. Glokom yani göz tansiyonu erken dönemde teşhis edilirse görme kayıpları yavaşlatılabilir veya önlenebilir. Eğer bu sorun bir kişide mevcutsa ve tedavisi geciktirilse genel olarak hayatın geri kalanında tedaviye ihtiyaç duyulur.

Tedavi sürecinde hastaların en doğru adımları doktor kontrolünde atması çok önemlidir. Aksi takdirde hasta tedavi sürecini olumlu şekilde geçirmedikleri için sağlıkları konusunda sorun yaşamaya başlayabilir.

Glokomu Başlatan Faktörler

Glokom yani göz tansiyonu optik sinir hasarının sonucunda meydana gelir. Sinir yavaş şekilde bozulduğunda görme alanında kör noktalar gelişir. Doktorların tam olarak anlamadığı sebeplerden kaynaklı olarak sinir hasarı genelde gözdeki artan basınca bağlı olarak değişir. Gözde meydana gelen göz basıncı gözün her iki tarafında akmakta olan sıvının birikmesine bağlı olarak değişir. Bu sıvı normal zamanda gözün ön kısmına kornea, irislerin var olduğu açı ve dokuları ile gitmektedir. Sıvı aşırı düzeyde üretilmeye başlandığında ya da drenaj sistemi doğru şekilde çalışmadığında akışkan sıvı normal şekilde dışarıya çıkmaz ve basınç artmaya başlar. Glokomun türleri arasında aşağıdaki çeşitleri bulunur:

Açık açılı glokom

Açık açılı glokom hastalıkta en yaygın şekildir. Kornea ve iris tarafından meydana gelen drenaj açısı açık kalır ama trabeküler ağ kısmen tıkalı olacaktır. Bu durum gözde bulunan basıncın kademeli olarak artmasına sebep olur ve basınç optik siniri zedeler. Sorun yavaş yavaş geliştiği için fark etmek oldukça zordur.

Kapalı açılı glokom

Kapalı açılı glokom kornea ve iris tarafından meydana getirilen drenaj açısını daraltmak, bloke etmek adına öne çıktığı zaman oluşmaktadır. Sıvı gözün içinde dolaşmadığından dolayı basınç artar. 

Normal gerilim glokomu

Normal gerilim glokom sorununda göz siniri normal aralıkta olsa bile optik sinir hasar görecektir. Bu sorunun neden kaynaklandığını da kimse bilmemektedir. Kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde dikkat edilecek olan noktalar ve detaylar konusunda uzman hekimler hastalarına bilgi verir. Bunların hepsine uyulması çok önemlidi.r

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle