Gözde Işık Yansıması Hangi Sebeplerden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkmaktadır?

Gözlerde meydana gelen ışık yansımaları ve uçucan cisim sorunları özellikle yaşın ilerlemesi ile meydana gelir. Bu sorunlar ani şekilde meydana gelirse kısa süre içinde uzman hekime başvurulması gerekir.

Gözlerde Işık Yansımaları

Görüş alanında bazı durumlarda bulutumsu ve noktamsı şekilde cisimler gözlemlenebilir. Bunlar özellikle gökyüzüne ve parlak olan yüzey kısımlara bakarken ortaya çıkar. Gözlerin içinde bulunan vitreus ismi verilen yumurtanın akı tarzında bir sıvı bulunur.  Gözlerde uçan cisimler yani ışık yansımaları da vitreus içinde yoğunlaşan hücreler ve sahalardır. Bu tarz cisimler gözün önünde gibi gözükse de gerçekte iç kısmında yüzer. Görülen bu durum retina tabakasına düşmüş olan gölgelerdir. Retina insanın gözünün iç kısmını kaplayarak dışarıdan gelen ışıkları algılayarak, algıladığı görüntüleri insan beynine ileten tabakadır. Uçucan cisimler örümcek ağı, çizgiler, daire ya da nokta şeklinde ortaya çıkabilir.

Yaşın ilerlemesi ile gözlerde bulunan vitreus koyulaşır ve büzüşmeye başlar. Vitreus gözün arka kısmından çekilince posterior vitreus dekolmanı meydana gelir. Bu durum uçan cisimciklerin yani ışık yansımalarının sebebidir. Posterior vitreus dekolmanı özellikle miyop olanlarda, katarakt ameliyatı geçirenlerde ve göz içerisinde iltihap geçiren kişilerde sık şekilde meydana gelir. Işık yansımaları ani bir şekilde meydana geldiği zaman korkutucu bir durum ortaya çıkabilir. 45 yaşını geçen kişilerde ışık yansımaları ani şekilde oluşursa mutlaka uzman hekime başvurmaları gerekir. viterus büzüşme yaşarken posterior vitreus dekolmanı sonucunda retinada yırtılmaya neden olabilir. Bu sırada gözlerin iç kısmında küçük kanamalar ortaya çıkar ve yeni ışık yansımaları oluşur. Retina bölgesinde oluşan yırtılmalar oldukça ciddi sorunların oluşmasına sebep olur.

 Vitreus retinayı çektiği zaman ışık çakmaları ya da ışık çizgileri görülebilir. Işık çakması sorunu aylarca zaman zaman meydana gelebilir. Yaşın ilerlemesi ile bu daha fazla görülmeye başlar. Sorun ilk kez ortaya çıktığı zaman retina bölgesinde yırtık olup olmadığını tespit etmek için uzman doktora görünmek gerekir. Migren hastalığı bazı durumlarda kırık çizgiler ya da kırık halkalar biçiminde oluşur. Bu durum 10 ila 20 dakika sürebilir. Bu tarz ışık çakmalarının sebebi birçok kez beyin damarlarındaki geçici büzülmeden kaynaklanır. Işık çakmaları sorunu izleyen baş bölgesindeki oluşan ağrıya migren adı verilir. Işık çakmaları sonucu baş ağrısı her zaman oluşmaz. Bu duruma da göz migreni adı verilir.

Nasıl Geçer?

Işık yansımaları ve uçan cisimler meydana geldiği zaman retina bölgesinde yırtık olup olmadığının bilinmesi çok önemlidir. Bunun için kısa süre içinde uzman hekime başvurmak gerekir. Bazı kişilerde bu cisimler kitap okurken aşırı düzeyde rahatsızlık vermeye başlar. Göz yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirildiğince cisimcikler ile ışık yansımalar yer değiştirebilir. Uzman doktora başvuran kişiler için detaylı şekilde muayene yapılır. Uzman gözleri muayene etmek adına göz bebeklerini büyütecek bir damlayı gözün içine damlatır. Bu sayede gözler ve gözün arka kısmı rahatlıkla muayene edilir. Yapılacak olan muayene esnasında kişinin canı yanmaz ama kullanılan aletlerdeki parlak ışık rahatsızlık yaratabilir. Rahatsızlıklarda kısa süre içinde ortadan kalkar. Bu durum birçok kez önemli olmayan bulgular ile kendini belli etse bile önemli olan retina yırtığı olup olmadığını anlamaktır. Bunun içinde uzman tarafından detaylı bir şekilde uzman tarafından muayene edilmek gerekir.

Gözler ile alakalı hastalıklar her yaşta her insanda ortaya çıkabilir. Birçoğu hastalık ilerleme gösterene kadar belirti vermez. Körlük ile alakalı sorunlara sebep olan hastalıkların birçoğu erken dönemde tanı ve tedavi edilir ise körlük önlenebilir. Bundan dolayı da düzenli göz muayenelerinin yapılması çok önemlidir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle