Gözde Kılcal Damarlar Neden Kanar? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz damarında kanama ne derece tehlikelidir? Kılcal damarlarda kanama neden olur? Tedavisi için neler yapmak gerekir ve bu rahatsızlık ortalama kaç gün sürmektedir?

Göz kanlanması gibi sebeplerle sonuçlanan gözde kılcal damar kanaması birçoğumuzu korkutan akut rahatsızlıklar arasındadır. Göz gibi hassas yapılar bir o kadar hassas kılcal damarlarla donatıldığı için normal bir kanama olarak değerlendirilebilir.

Gözde Kılcal Damar Kanaması Nedenleri

Öncelikle göz damarlarında kanama sebeplerine değinmeden evvel gözün yapısından söz etmek gerekiyor. Gözümüz Konjoktiva adı verilen bir tabakayla kaplıdır. Göz bebeğimiz haricinde kalan beyaz kısım tıp literatüründe bu şekilde anılmaktadır. Konjoktiva içerisinde barındırdığı sayısız kılcal damara sahiptir. Bildiğiniz gibi vücudumuzda kan akışının en uç noktalara kadar ulaşmasını sağlayan en hassas yapılar kılcal damarlardır.

Bunun en basit örneğini burnumuzun içerisine temas eden bir nesne sonucunda çatlayan kılcal damarlar ile beraber gördüğümüz kanama olarak gösterebiliriz. Gözde kılcal damar kanaması aynı bu şekilde gerçekleşebilecek bir eylemdir. Göze yapılan bir basınç, değmiş olan bir nesne, enfeksiyon ve iltihaplar, alınan darbeler ve damarlarda yaşanan bir sorun buna sebebiyet verebilir.

Göz Kanama Sebepleri İhtimalleri
Retina Yırtığı %12-44
Diabetik Retinopati %32-54
Travma %12-19
Retina Dekolmanı %7-10
Retina Ven Tıkanıklığı %4-16
Arka Vitreus Dekolmanı %4-12
Retinal Makroanevrizma %1-7
Orak Hücreli Anemi %1-6
Sarı Nokta Hastalığı %1-5
Kafaiçi Kanamalar %1

Tüm bunlar göz damarı kanaması olarak sonuçlanabilecek bazı nedenlerdir. Fakat çoğunlukla akut bir gelişim süreci olmasından ötürü tespit edilmesi zorlaşır.

Göz Kanlanması Tehlikeli Midir?

Göz damarlarının kanaması ne kadar tehlikelidir sorusu sıkça gündeme geliyor. Çünkü birkaç dakika içerisinde gözün beyaz kısmı kırmızılaşabilir. Bu herkesin başına her an gelebilecek bir durumdur. Tehlike ölçütü içinse şu iki ayrımın farkına varmak gerekir.

  1. Subkonjonkival Kanamalar

Gözün bir kısmı ya da tamamının beyaz bölgesi kızarır. Adeta kan tüm göz çeperine yayılmış gibi bir görünüm oluşabilir. Böyle durumlarda göz doktorunuza vakit kaybetmeden başvurmanızda fayda vardır.

  1. Episklerit

Episklerit ise genellikle belirli bir kısım üzerinde gözde kılcal damarları kırmızı şekilde görmenizi sağlayan anlık bir durumdur. Farklı hastalıkların tetiklemesi mümkündür. Çok daha sık görülür ve kendiliğinden geçer.

Her iki koşulda da göz kılcal damarlarında kanama tespit edildiğinde müdahale edilmesi en doğrusudur. İltihap ve enfeksiyon riskinden ötürü kesinlikle muayene olunması tavsiye edilir. Nedenleri konusunda araştırmalar sürmesine karşılık birçok hastada teşhis sırasında bir tanı koyulamaz.

Göz kanlanması basit olabileceği gibi görme netliğinizi etkileyecek büyük bir soruna işaret olabilir. Bu sebeple gözünüzde kanlanma gördüğünüz anda mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Göz arkası retina dokularında ve kılcal damar yapısında yaşanan bir sorun ileri derece görme kaybına dahi yol açabilir.

Gözde Kılcal Damar Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Gözde kılcal damar çatlamaları nasıl tedavi edilir sorusu en az nedenleri kadar merak ediliyor. Ancak bu aşamada net olarak teşhis edilen bir rahatsızlığınız olmadığı sürece tedavi metodundan söz etmek mümkün olmayacaktır. Gözde kan damarlarının kanaması kendiliğinden geçer ve siz kanamayı dışarıdan gözlemleyemezsiniz.

Gözün Konjoktiva dokusu içerisinde kanama olan kılcal damarlar neden bu şekilde kanamaya sebep oluyor araştırılmalıdır. Kardiyoloji ve dahiliye ile başlayan muayeneler farklı departmanlara sevk edilerek göz kanamasının nedenleri ortaya çıkarılabilir.

Göz kanlanması kendi kendine maksimum 2 haftalık süreçte geçmektedir. Bazıları günlük olarak bazıları ise birkaç gün damla kullanıldıktan sonra tamamıyla etkilerini yitirir. Yinede fark ettiğiniz gibi muayene olmanız elzemdir. Göz üzerinde kılcal damarların gözüktüğü kanamalar 24 saat içerisinde, tüm gözü kaplayan kanamalar ise damla kullanımı ile maksimum 15 gün içerisinde dağılmaktadır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle