Tek Gözün Bulanık Görme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tek gözün bulanık görmesinin en belirgin sebebi dış etkenlerdir. Darbe, rüzgar, toz kaçması başlıca nedenler arasındadır. Tedavisinden önce belirli testlerin yapılması gerekmektedir.

Tek gözün bulanık görmesi doğrudan gözlerinizle ilgili bir sorun olmadığının göstergesidir. Tabi ki bu aşamada çevresel faktörler sebep olabileceği gibi sistematik rahatsızlıklar teşhis edilebilir.

Tek Gözde Bulanıklığın Nedenleri

Tek gözde bulanıklık nedenleri arasında en sık rastlanan sebepler alınan darbeler, göze batan bir cisim ya da rüzgar gibi dış faktörlerdir. Ancak bunun tam tersini yansıtan vakalarla karşılaşılabilir. Örneğin ciddi bir sinir rahatsızlığının ya da beyin ile alakalı bir uyuşmazlığın göstergesi olabileceğini söyleyebiliriz.

Çoğu doktor tarafından yapılan tetkikler tek gözün bulanık görmesinin sebeplerini akut gelişen etkenlere bağlamaktadır. Zira sistematik bir rahatsızlık görüldüğünde çoğu zaman her iki gözün etkilendiği belirtiliyor. Eğer hiçbir şekilde yabancı cismin veya elinizin temas etmediğinden, darbe almadığınızdan, toz gibi alerjik etkiler olmadığından eminseniz mutlaka doktora başvurunuz. Bir anda uzağı görememek gibi nükseden bulanık görme durumu sol gözde veya sağ gözde olduğunda özel bir anlam ifade etmemektedir.

  • Retina ve Kornea Rahatsızlıkları
  • Göz Bozuklukları
  • Glokom
  • Diyabet
  • Göz Tembelliği
  • Travma
  • Kist ve Ödem
  • Gözlük ve Lensin Düzenli Kullanılmaması
  • Göz Siniri Rahatsızlıkları
  • Geçirilen Ataklar
  • Alerjiler
  • Alınan Darbeler

Her ne kadar sol veya sağ göz bulanıklığı için özel bir tanıdan söz edilmese de istatistiksel olarak birinin üstünlüğü bulunmaktadır. Beyin tümörü hastalarının yüksek çoğunluğunda sağ göz bulanıklığı olduğu genel geçer bir kanıya dönüşmüştür.

Tek Gözün Bulanık Görmesi Tehlikeli Midir?

Tek göz bulanıklığı nedenleri açısından farklı yorumlanabilir. Aynı zamanda tedavi noktasında da birbirinden farklı seçenekler doğar. Bazen tek gözün bulanık görmesi şikâyetiyle başvuran kişilerde oluşmuş retina dekolmanı teşhisi konulduğu bilinmektedir. Böylece cerrahi müdahale haricinde hiçbir tedavisi olmadığı durumlar doğar. Ancak sıradan bir göz alerjeni sebebiyle oluşan bulanıklık standart bir damla kullanımı ile kısa vadede çözüm bulunabilen bir reaksiyondur.

Ani bir biçimde gözlerim bulanık görmeye başladı diyebileceğiniz bir atak yaşadıysanız mutlaka rutin kontrolden geçmenizde fayda vardır. Bazen tansiyon, diyabet ve kolesterol oranlarının direkt olarak gözü etkileyerek görüş netliğini düşürdüğü bilinir.

  Referans Değerler
HDL 40-60
LDL 130
Trigliserir 0-150
Kolesterol 0-200

Muhtemelen gözüm bulanık görüyor dediğiniz an itibariyle kolesterol ve şeker oranınız referans değerleri dışına çıkmış olabilir. Bunun kısa süreli ve geçici olmasından bunu anlayabilirsiniz. Eğer imkânınız varsa bulanıklık başladığı anda hastaneye ulaşın ve testlerinizi yaptırın. Eğer önemli bir hastalığın belirtisi olarak vuku buluyorsa tedavi seanslarına hemen başlanması gerekmektedir.

Tek Gözde Bulanıklık Nasıl Geçer?

Her tanıya aynı tedavi kullanılmadığından ötürü tek gözde bulanıklık nasıl geçer sorusunun cevabı tekil değildir. Uygulanacak tedavi için öncelikle bir test süreci gelişir. Gözünüzün kanama, fizyolojik bozukluk, retina ve kornea deformasyonları için sıkı bir tetkik yapılarak hasar olup olmadığından emin olunur.

Daha sonra sistematik hastalıklarınız ve referans değerleri ile karşılaştırılarak net bir sebep sonuç ilişkisi kurulur. Buna göre aşağıda hangi tedavi yöntemiyle daha hızlı sonuç alınabileceği tartışılarak uygulamaya geçilir. Bazı tek gözün bulanık görme vakaları cerrahi müdahale ile tedavi edilmek zorundadır. Çok büyük bir çoğunluğunda ise damla tedavisi gibi medikal iyileşme süreçleri üzerinde durulur.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle