Tek Gözde Meydana Gelen Ağrının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri
Tek gözde meydana gelen ağrılar genellikle göz sinirlerinde meydana gelen hasarlar veya göz migreni adı verilen durumdan kaynaklanan ve hastaların yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur.
Tek Taraflı Göz Ağrısı
Gözlerdeki ağrılar genellikle her iki gözde de görülen ve büyük çoğunluğu yorgunluğa bağlı geçici ağrılardır. Ancak bazı oftomolojik rahatsızlıkları habercisi olarak da bu ağrılar karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların ihmal edilmemesi ve gerekli tetkikler neticesinde sebebinin ortaya çıkarılması tedavi aşamasında geç kalınmaması ve kalıcı hasarların önlenebilmesi için önemlidir. Gözlerde meydana gelen ağrının tek taraflı olması oldukça ciddi problemlerin habercisi olabilir.
Tek gözdeki ağrılar çoğunlukla sol gözde görülür. Bu tip ağrılar sağ gözde de görülebileceği gibi yorgunluk kökenli olmadığı bilinmelidir. Bu tip ağrılara sıklıkla maruz kalan kişilerin zaman kaybetmeden sorunun kökenini tespit ettirip tedavi ettirmelidirler. Aksi takdirde kalıcı görme kayıpları ile sonuçlanabilecek hastalıkların teşhisinde geç kalınabilir.
Göz sinirlerindeki hasarlar ve retinadaki yırtılma ve delinmeler zamanında teşhis edilmezse kalıcı görme kayıplarına yol açabilir. Bu tip ciddi rahatsızlıklar başlangıç aşamasında sürekli olmayan, ataklar halinde ve zonklama şeklinde ağrılar halinde kendini gösterir. Bu aşamada hastalığın teşhis edilmesi ilerleyişini durdurabilme ve bazıları için tedavi şansı doğurmaktadır. Bu sebepledir ki göz ağrıları dikkate alınmalı ve uzmana başvurmada geç kalınmaması gereken konuların başında gelmektedir.
Neden Olabilecek Faktörler
Genellikle tek göze vuran ağrılar çeşitli oftomolojik hastalıkların habercisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ağrıların nedenleri tespit edilirken detaylı göz muayenesi ve nörolojik tetkiklerden yararlanmak gerekir. Bazı tümörlerin de bu tip ağrılara neden olduğu bilinmektedir. ancak her ağrı için aynı tedavi işe yaramayacağından sorunun kaynağının doğru teşhis edilmesi tedavinin başarı oranının yüksek olması açısından önem teşkil etmektedir.
Göz migreni olarak tabir edilen migren çeşidi bu tip ağrıların en temel nedenleri arasındadır. Bu hastalığın akut migrene oranla daha tehlikeli yönü ise geçici veya kalıcı görme kaybına sebebiyet verebilmesidir. Zamanında teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile tehlikeleri ortadan kaldırılabilecek bu hastalık ihmal edildiğinde göz sinirlerinde geri dönülmez tahribatlara sebep olabilir.
Tek taraflı göz ağrılarının en sık rastlanan sebeplerinden biri de göz tembelliğidir. Bu tip vakıalar genellikle tek gözde ortaya çıkar veya tek gözde artışı daha şiddetli olur. Ağrılar genellikle tek gözde ve batma şeklinde ise ve genellikle bir noktaya odaklanmaya çalışırken ortaya çıkıyorsa bu şüphe artar. Ancak sorunun kaynağının tespit edilebilmesi için bu belirtiler yeterli olmayacaktır. Bu tip sorunlar yaşayan hastaların bir uzmana muayene olmalarında fayda vardır. Bunlar dışında kornea veya retina kusurları ve glokomun tek taraflı gelişmesi de bu tip ağrılara neden olabilir.
Sorun Odaklı Tedavi Yolları
Tek taraflı vuran bu ağrıların bir çoğunun göz migreninden kaynaklandığı bilinmektedir. Ancak kesin bir tanı koyulabilmesi için öncelikle detaylı muayene olunması gerekmektedir. Bu hastalığın yol açtığı etkenlerin başında diş apseleri gelmektedir. Bu nedenle muayene olacağınız hekimin sorunlu dişi tespit edebilecek kadar diş anatomisi bilgisine sahip olaması gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış bir teşhis sonucunda uygulanacak yanlış bir tedavi istenmeyen sonuçlar doğuracaktır.
Kırma kusurlarından kaynaklanan ağrıların tedavilerinde öncelikle hastalığın hangi aşamada olduğu doğru tespit edilmelidir. Ardından uygulanacak tedavi sebep olan faktöre dayalı olmalıdır.
Kırma kusurları retina veya korneada meydana gelen hasarlar neticesinde oluşur. Ancak bu tabakalar ilaç tedavisi ile tedavi edilmeyebilir. Son yıllarda geliştirilen kök hücre ile kornea ve retina nakli ile bu sorun uzun vadede ve büyük oranda kalıcı olarak tedavi edilebilir.
Kaynaklar
- https://www.emelgokmen.com/migren-bas-agrilari/goz-migreni-nedir/
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/bc1e4883-67fa-4620-aff3-c8f8b4cc0509.pdf
- http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/files/2015/02/Birinci-Basamakta-G%C3%B6z-Hastal%C4%B1klar%C4%B1na-Yakla%C5%9F%C4%B1m.pdf
- http://www.journalagent.com/okmeydanitip/pdfs/OTD_29_SUP_2_110_115.pdf
- http://194.27.141.99/dosya-depo/ders-notlari/nevbahar-tamcelik/Glokom.pdf