Baş Ağrısı ve Gözde Kanlanma Neden Olur ve Birbirini Etkiler mi?

 Baş ağrısı; beynimizin ağrıdığını düşünsek de aslında çevresinde meydana gelen kısa süreli ataklar ya da uzun süreli kronik rahatsızlıklardır. Kas, boyun ve çevresinde meydana gelen ağrıları baş ağrısı olarak tanımlanır. 

Baş Ağrısı Türleri ve Sebepleri

Baş ağrısı kısa süreli ataklar ve uzun süreli kronik olmak üzere iki grupta toplanabilir. Her birey hayatının bir döneminde mutlaka baş ağrısı sorunu yaşamıştır. Baş ağrıları genellikle tehlikesiz ağrılar olmaktadır. Baş ağrısının birçok çeşidi olmasıyla birlikte en çok bilinen ve yaygın olanı migrendir. Bireylerde genellikle en sık yaşanan baş ağrısı gerilim tip baş ağrısı olmaktadır. Küme baş ağrısı çeşidine çok nadir rastlansa da en şiddetli olan bu tip ağrıdır. Migren hayat kalitesini en fazla etkileyen baş ağrısı çeşididir. Kronik baş ağrısı çeşidi bir ayda iki hafta baş ağrısı yaşayan hastalarda görülen baş ağrısı çeşidi olmakla birlikte oldukça fazla ilaç kullanılan süregelen baş ağrısı olarak da tanımlanır. Sekonder baş ağrısı ise beyinde meydana gelen hasarlara bağlı oluşan hastalıklardan kaynaklanan baş ağrılarıdır.

Baş ağrısı oluşumunu etkileyen birçok faktör vardır ki kronik baş ağrısı ya da geçici süreli atak şeklinde meydana gelen baş ağrısı ayrımı olmaksızın hepsine etki eder. Baş ağrısı beraberinde gözlerde kanlanma da meydana getirir. Baş ağrısı ve gözde kanlanma şikâyetinin bir çok sebebi bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Çok fazla bilgisayar ya da elektronik alete bakmak hem baş ağrısı hem de gözde kanlanma yapar.
  • Stres baş ağrısını tetikleyen en önemli etkendir.
  • Grip, nezle gibi solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları da baş ağrısı ve gözde kanlanmaya neden olur.
  • 20’lik dişlerin çıkışı, çürük dişler de bireyler de baş ağrısına sebep olur.
  • Mükemmeliyetçi bir yapı da bağ ağrısını tetikler.

Baş ağrısı ve Gözde Kanlanma Birbirini Etkiler Mi?

Baş ağrısının bir çok etkisi olduğu gibi, baş ağrısı da bazı etkilere sebep olur ki bunların başında gözlerde kanlanma gelir yani şiddetli baş ağrısı gözlerde kanlanmaya neden olur. Kronik bağ ağrısı olarak bilinen ve hastalarda en sıklıkla rastlanan migren genellikle yaşamsal fonksiyonları etkiler. Migren beraberinde mide bulantısı, kusma ve gözlerde kanlanma oluşumunu getirir. Vücudumuz bir bütün olduğu için bir yerdeki bir ağrı ya da tedavi yöntemi başka bir organımıza etki etmektedir. Bu en çok baş ağrısı ile meydana gelen rahatsızlıkların gözlere vurmasında belirgin olarak hissedilir. Yoğun stres yaşayan ya da yorulan bireylerde gözaltı morlukları, torbaları oluşur. Uykusuzluk ve yorgunluk sonucu oluşan bu gözaltı kararmaları ve kanlanmaları bağ ağrısı oluşumuna da etki eder.

Baş ağrısının Göz Kanlanmasına Sebep Olma Durumu

Göz kanlanması, gözlerdeki minik damarların genişleyip kan toplaması sonucu gözlerde oluşan kızarıklıklardır. Kanlanma tek veya iki gözün ikisinde de meydana gelebilir. Göz kanlanması genellikle toz, alerji, gözün tahriş olması sonucu ortaya çıkan bir problemdir. Bunların dışında göz kanlanması ihmal edilmemesi gereken göz hastalıklarının belirtisi de olabilir. Gözlerde oluşan kanlanmaların bazıları bir kaç gün içinde dinlenme ile geçer. Göz kanlanmasının da birçok sebebi bulunur. Bunlar alerji, alkol, sigara, tahriş, travma, uyuşturucu vb.

Baş ağrısı ve Gözde Kanlanma Birbirini Etkiler

Baş ağrısı ve göz kanlanması birbirini etkileyen iki problemdir. Göze vuran baş ağrısının bir çok nedeni bulunur. Alkol ve sigara kullanımı gözlerde kanlanmaya sebep olan baş ağrısı problemini tetiklemektedir. Mevsim değişikliklerinde de meydana gelen baş ağrıları gözlerde kanlanmaya sebep olur ve ağrı yapar. Hemen hemen her hastalıkta yadsınamaz payı olan stres baş ağrısı ve göz kanlanması arasındaki ilişkiyi etkiler. Kronik migren gibi uzun süreli baş ağrıları yaşayan bireyler ışıkta ve güneşte kaldıklarında bu ağrı gözlere inmekte ve gözlerde kanlanma yapmaktadır.

Göze vuran baş ağrısını anlamak gözlerde bulunan kanlanmaya her zaman anlaşılmayabilir. Hastanın şikayetlerini doktora anlatması durumunda doktor bu ağrıyı teşhis eder ve tedavi uygular. Hasta rahatsızlılığını ifade edebilirse doktorlar bu iki ağrı arasındaki ilişkiyi çok rahat anlayabilmektedirler.

Örneğin; bir gece çok uzun süre bilgisayar başında kaldıysanız ya da o gece uyumadıysanız ki bunlar geçici rahatsızlıklardır ve gözlerde kanlanmaya sebep olurlar. Bu kanlanma her zaman baş ağrısını tetiklemese de bir süre sonra tekrarlanmaya başladığında belirli bir periyottan sonra gözlerde meydana gelen kanlanmanın baş ağrısını da beraberinde getirdiği görülecektir. Genellikle gözlerdeki kanlanmayı getiren baş ağrısı 30 yaş üstü erkek bireylerde daha fazla görülmektedir. Darbe sonucu oluşan travmalarda da kanlanma ile baş ağrısı aynı anda belirti gösterir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle