Alerjik Göz Şişmesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Alerjiden dolayı göz şişmesi son derece sık yaşanabilir. Bahar aylarında veya çevresel faktörlerden dolayı her an bu risk ile karşı karşıyayız.
Gözde şişme görüldüğünde akla gelen sebepler arasında alerjen mutlaka olacaktır. Günümüzde alerjik göz şişmesi bu sebeple sık gözlemlenen ve tedavisi yapılabilen bir olgudur.
İçindekiler
Alerjik Göz Şişmesi Neden Olur?
Alerjiye bağlı göz şişmesi sık rastlanan bir durum olduğundan tedavisi rahatlıkla yapılabilir. Genel hatlarıyla birçok kişinin gözünde hassasiyet riski oluşabiliyor. Bazen bahar aylarında ağaçlardan yayılan polenler bazen ise evin tozlu bir bölümü buna sebebiyet verebilir. Ancak herkes için geçerli olmayan olgular olduğundan net bir teşhis için göz muayenesi olmanız zorunludur.
Gözün alerjik şişmesi için belirli bir hassasiyetiniz olması şarttır. Eğer bunu kabul etmiyorsanız sürekli olarak yaşamak durumunda kalırsınız. Oysa kullanacağınız ufak çaplı bir ilaç hassasiyetinizi ortadan kaldıracak ve bu tip sorunlar yaşamamanızı sağlayacaktır.
- Polenler
- Hayvan Kokusu
- Hayvanların Tüyü
- Saç ve Sakal
- Toz
- Çimen
- Böcek
- Koku ve Esans
- Kimyasal Maddeler
Tabi ki bunların haricinde de çok farklı alerjen sebeplerin ortaya çıkması muhtemel. Bunun kaynağının tespit edildikten sonra uygulanacak tedavi ise alerjenlere karşı bağışıklığın arttırılması üzerine olacaktır. Sağlandıktan sonra bu tip durumlar sizde ani göz şişmesi gibi reaksiyonlarla sonuçlanmaz.
Alerjik Göz Şişmesinin Belirtileri
Göz alerjisi şişlik gibi belirtiler gösteren oldukça sancılı bir süreçtir. Genel anlamda çok büyük bir ağrı duymasanız dahi yaşam standartlarınızı etkileyen bazı faktörlerden söz edilebilir. Göz sulanması başta olmak üzere birçok etkisi sık karşılaşılan bir rutine dönüşür. Tedavisi olduğundan dolayı bu sorunları yaşamak zorunda kalmazsınız. Fakat muayene olmadan bunun neden kaynaklandığından hiçbir zaman emin olamayabilirsiniz.
Bazı hastalardan neden dolayı alerji olduğu çözülemeyebilir. Burada ise tahmini olarak yaşadığınız hayat ve standartlarınız göz önünde bulundurularak etkin yöntemler uygulanır. Örneğin çiftçilik yapan birisinin çimen, hayvan kokusu, kıl ve tüy gibi alerjiden muzdarip olması gayet olasıdır. Ancak şehirde yaşayan birisi için evcil hayvanı olmadığı sürece bu durumlar nadiren gözlemlenir.
Güneş kaynaklı ani göz şişmesi sık karşılaşılan bir vaka olabiliyor. Bilhassa yaz aylarında göz çevresi hassas yapısı sebebiyle bize farklı sorunlar çıkarıyor. Gözde şişlik her zaman alerjik sebeplere dayanmayabilir. Ancak aşağıdaki belirtiler çoğunlukla bunun göstergesi olarak yorumlanır.
- Kaşınma
- Sulanma
- Göz Nezlesi
- Burun Akıntısı
- Gözde Şişme
- Kanama
- Kızarıklık
- Tahriş
- Yanma
- Göz Kuruluğu
- İltihaplanmalar
- Işık Hassasiyeti
Bu tip alerjiden kaynaklanan göz şişliği durumlarında her zamankinden daha dikkatli davranılması gerekir. Çevresel faktörlere ve oluşabilecek reaksiyonlara karşı en savunmasız olunan anlardan birisidir. Ciddi sorunlara yol açmaması için dikkat edilmesi gerekir.
Alerjik Göz Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Alerji kaynaklı göz kapağı şişmesi antibiyotik içeren damla ile tedavi edilebilir. Gerek görüldüğü takdirde kapağın iç kısmında oluşan bir iltihaplanma varsa onarıcı etkisiyle krem kullanımı mümkün olacaktır. Göz doktorunuz gerekli muayenenin yapılmasıyla hangi ilaçlarla tedavinin sağlanacağına karar verir.
Uzun süre müdahale edilmeyen alerjik göz kapağı şişliği daha büyük sorunlara yol açabilir. Çoğunlukla tedavi süreci erken teşhis mümkün ise birkaç gün sürer. Fakat haftalarca devam eden alerjenler mevsimsel geçiş ve metabolizmaya bağlı olarak görülebilir.
Tedaviler | (İyileşme süresi |
Erken Teşhis İle Damla Tedavisi | 3-4 Gün |
Geç Başlanan Damla Tedavisi | 1-3 Hafta |
Yoğun Alerjenler(Mevsim Geçişi vb) | Maksimum 4 Hafta |
Kaynaklar
- http://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/haberler/baharda-goz-alerjilerine-dikkat
- http://www.karsiyakagoz.com/tr/icerik/22/alerjik-goz-hastaliklari
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/efa30477-7c41-45ce-9b17-12a28745b84e.pdf
- http://cms.galenos.com.tr/FileIssue/6/77/article/2006-337-343.pdf
- http://stip.selcuk.edu.tr/wp-content/uploads/2017/01/201314279-287-%C3%87OCUKLUK-%C3%87A%C4%9EININ-ALERJ%C4%B0K-G%C3%96Z-HASTALIKLARI.pdf
- https://www.meltemhastanesi.com/haber/havalar-isindi-goz-alerjileri-artti_546.html