Göz Bölgesinde Ağrıların Oluşması Hangi Hastalıklardan Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar?

Gözlerde meydana gelen ağrılar birçok hastalıktan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Uzmanların yapacağı testlerden sonra sebebi belirlenir. Bu sebep dahilinde gerekli olan tedavi planlaması yapılması gerekir.

Göz Bölgesinde Ağrının Nedenleri Nelerdir?

Konjonktivit; bu hastalık bir iltihap sorunudur. Özellikle viral, bakteriyel ve alerjik olarak meydana gelebilir. konjonktivit kan damarlarının şişmesine neden olarak gözde kızarıklık sorununa da neden olur. Tüm bunlardan kaynaklı olarak gözlerde ağrı, göz çukuru kısmında ağrı ile kaşıntılar meydana gelir.

Korneal zedelenmeler; göz ağrısının nedenleri arasında yer alır. Gözün belli bir bölümünde çizik bulunur. Çizik ilk söylendiği zaman önemsiz gibi gözükse de zaman içinde büyük sorunların yaşanmasına neden olur. Çizikler ciddi düzeyde ağrıların meydana gelmesine sebep olur.  Uzman hekimler bu sorun için antibiyotik damlaların kullanılması için reçete yazar.

Kornea enfeksiyonları; enfekte ya da enflamasyonlu kornealar bazı zamanlarda viral ve bakteriyel sorunlardan kaynaklı olarak rahatsızlanır.  Kornea enfeksiyonları kişilerin gözlerinde ağrıların ortaya çıkmasına neden olur.

Yabancı cisimler; göze girecek olan kir, toz ve yabancı maddeler tahriş oluşmasına neden olur. Tahrişten kaynaklı olarak gözlerde ağrılar ortaya çıkar. Ağrılardan kurtulmak adına gözlerin yapay gözyaşları ve su ile durulama yapılması gerekir.

Glokom; gözlerde glokom sorunu olduğu zaman tedavi edilmezse ciddi düzeyde hastalıklar meydana gelir. Glokom sorunu tedavi edilmediği zaman göz sinirine baskı yapmaya başlar. Baskının ilerlemesi ile kişi görüşü kaybeder. Glokom sorunu olduğu zaman ciddi düzeyde ağrılar, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı ortaya çıkar. Acil bir durum olduğu için kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

Üveir ya da iritis; göz ağrısının nedenleri nelerdir kapsamında yer alır. Gözün içindeki bağışıklık sistemi sorunları, enfeksiyon ve travma oluşur. Bunlardan kaynaklı olarak da gözlerde kırmızılık, ağrı ve kan oturması sorunları ortaya çıkar.

Optik nevrit; gözün arkasından beyine geçen sinir damarlarında iltihap meydana gelmesinden kaynaklı olarak sorun oluşur. Multipl skleroz ve enfeksiyon hastalıklarından kaynaklı olarak göz bölgesinde ve bebeği kısmında ağrılara neden olur. Göz ağrısı sorunları ve diğer semptomlar tedavi edilmezse görme kayıpları ile gözlerde derin rahatsızlıklara sebep olacaktır.

Sinüzit; sinüslerde meydana gelen enfeksiyonlardır. Gözlerin arka kısmında basınç olduğu zaman göz, göz çevresi bölgesinde ağrılara neden olur.

Belirtiler

Göz ağrısı tek başına ya da farklı septomlar ile meydana gelebilir;

  • Baş ağrısı
  • Yabancı cisim batma hissi
  • Görüşte oldukça az vizyon
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Pembe ve kırmızı göz

Göz Ağrısı Teşhisi İçin Testler

Testlere duyulacak olan ihtiyaç doktorların geçmiş ve fizik muayene sırasında ne bulduklarına bağlı olarak değişir. Test genelde gerekli değildir. Bunun yanı sıra doktorlar artmış göz içi basıncı fark ederse, gonyoskopi için yönlendirme yapar. Bir gonyoskopi doktorların gözdeki drenaj kanallarını incelemesine izin veren özel bir lensdir. Göz neden ağrır kapsamında gözün şişmesi, bir gözün hareket ettirilmeden her taraftan hareket edememesi, orbital psidotümörü ya da orbital sellülitten oluşabilir. Bu tarz bozuklukların kontrol edil esi için MR ve BT uygulaması yapılır. Sinüzit hastalığından şüpheleniliyorsa CT uygulaması da yapılabilir. Komplikasyonlardan kaynaklı olarak şüphe mevcutsa ve optik nevrit şüphesi mevcutsa MR ile radyoopak bir boya uygulaması yapılır. Doktorlar endoftalmit sorununu yüksek düzeyde görüyorsa gözlerin içinde sıvı alarak labratuvara gönderir. Bunlar dışında meydana gelen hastalıkların sebepleri araştırılsın diye aşağıdaki testlerde yapılır.

  • Kesekli lamba sınavı; gözlerin yuvası, çukurları ve diğer bölgelerinin incelenesi adına parlak ışık kullanılır.
  • Dilatasyon damlaları; uzmanlar gözlerdeki derinliği algılamak adına bu işlemi yapar.
  • Tonometre; gözlerdeki basıncı ölçmeye yarayan bir araçtır. Özellikle glokom sorununu teşhis etmek adına kullanılır.

Tedavisi

Göz ağrısı sebepleri değişkenlik gösterdiği için tedavilerde değişir. Gözlerdeki ağrıların spesifik sebepleri tedavi konusunda hedef alınmalıdır.

Konjonktivit; Anti bakteriyel damlalar bu hastalığın tedavisi kapsamında kullanılır. Göz damlası, şurup ve hap şeklinde antihistaminikler konjonktivitlere sebep olan alerjiler kapsamında kullanılır.

Kornea Zedelenmesi; Kornea zedelenmesi meydana geldiği zaman antibiyotik merhem ve damla kullanımı reçete edilir.

Glokom; Basıncın azaltılması adına özellikle hap ve damlalar reçete edilir. Bunlar fayda sağlamazsa ameliyat gerekir.

Enfekte Kornea; Anti bakteriyel ve antiviral damlaların kullanımı yapılır.

İritis; Antiviral, antibiyotik ve steroid damlalar tedavi kapsamında kullanılır.

Optik Nevrit; Kortikosteroidlerle tedavi edilir.

Göz ağrısı sorunları neden kaynaklandığı baz alınarak tedavi edilir. Bunun için ağrı sorunu şiddetli düzeydeyse öncelikli olarak uzman hekime başvurmak gerekir. Uzmanların yapacağı klinik muayene, testler ve tetkikler sonrasında gerekli tanı koyma tamamlanır. Ardından uzman hekim altta yatan nedene bağlı olarak gerekli ilaçları, damlaları ya da merhemi hastaya reçete eder. Reçete edilecek olan ilaçların ya da damlaların düzenli bir şekilde kullanılması çok önemlidir. Aksi takdirde ağrıların ve diğer göz sorunlarının ortadan kalkması imkansız hale gelir. Ayriyeten evde kullanılacak olan bitkisel destekler de sorunun hafiflemesi adına yardımcı olacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle