Göz Arkası Kanaması Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz arkası kanamasının nedenleri arasında; şeker hastalığı, retina hastalıkları, sarı nokta ve orak hücreli anemidir. Cerrahi müdahale ile bu hastalık geçer.
Göz arkası kanaması olarak bilinen rahatsızlık bir takım kan lekeleri ile saptanabilir. Bazen ise tamamıyla gözün arka yüzünde yer aldığından ötürü farklı şikâyetlerle ortaya çıkar. Anında göz doktoruna başvurmak ise erken teşhis ve tedavi açısından önemlidir.
İçindekiler
Göz Arkası Kanaması Nedir?
Göz sağlığı diğer tüm organlarımız ile kıyaslandığında önemli bir noktada yer almaktadır. Zira değiştirme şansımız olmayan organlarımız arasındadır. İyi bakmak zorunda olduğumuzdan ötürü en ufak bir reaksiyonda dahi mutlaka göz hekimine muayene olmamızda fayda vardır. Göz arkası kanaması ile ciddi sorunlar doğabilir ve görme kaybına kadar uzanan bir etki faktörüyle karşılaşılabilir.
Gözün arka yüzünde oluşan bir kanamanın retinaya ulaşması durumunda yaşanacak süreç risk oluşturmaktadır. Retina emiş gücü olan bir yapıya sahip olduğu için kanı emerek ekarte etmeye başlayacaktır. Bu ilk etapta kulağa hoş ve olumlu gibi gelebilir. Ancak kanın içerisinde bulunan demirin açığa çıkması sonucu oluşan zararlı bileşenler gözünüzde kalıcı veya geçici görme kayıpları yaratabilir.
Bu noktada da mutlaka gözünüz ile ilgili rahatsızlıklar kaçınılmaz olur. Örneğin gözün arkasında oluşan kanama nasıl geçer diye merak eden çok fazla insana rastlanır. Hatta izlenilen videolar ve ameliyat görselleri bu aşamada ciddi bir potansiyele sahiptir. Ancak göz arkası kanaması nasıl geçer sorusunun cevabını yalnızca doktorunuzdan alabilirsiniz. Kendiniz kesinlikle müdahale etmemelisiniz.
Göz Arkası Kanamasının Nedenleri
Göz arkası kanamasına neden olan hastalıklar çoğunlukla stabildir. Yinede bazen farklı kalıtsal rahatsızlıklar buna sebebiyet verebilir. Detayların öne sürülerek gerçek anlamda gözün arkasındaki kanama nasıl geçer sorusunun cevaplanabilmesi için tetkik etmek şarttır. Detaylı bir göz muayenesi sonrasında doktorunuz gerekli tüm bilgileri paylaşacaktır.
Yapılan araştırmalar sonucunda göz arkası kanaması olan hastalarda nedenleri yönünden bir benzerlik olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Buna göre en sık gözlemlenen sebepler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Diyabet
Diyabet hastalarında çoğu zaman sık duyulan bir terim olan ‘göze vuruyor’ tanımının tıptaki karşılığı ‘diyabetik retinopati’ olarak yer etmiştir.
- Retina Hastalıkları
Retina üzerinde oluşan tüm komplikasyonlar ameliyat gerektiren sonuçlar doğurabilir. Göz arkası kanaması için retina yırtılması, retina damarlarının tıkanıklığı, dar oluşu veya işlevini yerine getirememesi nedenler arasında sayılabilir.
- Sarı Nokta
Sarı nokta hastalığı çoğu zaman ileri yaş sendromuyla birlikte görülür. Göz arkası kanaması nedenleri arasında da sıkça görülebilir.
- Orak Hücreli Anemi
Orak hücreli anemi teşhisi konulan hastalarda gözlemlenen bir göz rahatsızlığıdır.
Göz Arkası Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Göz arkası kanaması ameliyatı nasıl yapılır sorusunu merak ediyorsanız mutlaka ‘ameliyat izle’ önerisini uygulamışsınızdır. Göz operasyonlarını izlemek hastaları ürkütse de çoğunlukla anesteziden ötürü ağrı ve sızı hissedilmemektedir.
Herkes için farklı bir sebep sonuç ilişkisinin mümkün olabileceği göz arkası kanaması ameliyatı öncelikli olarak neden olduğu bulunarak karar verilen bir tedavi şeklidir.
Gözde bulanıklık, puslu görme, gölgeli görüş, ışık hassasiyeti, uçuşan ışık huzmeleri ile ilgili en az bir şikâyetiniz varsa direkt olarak göz hekiminize başvurunuz.
Göz arkası kanaması ameliyat edilerek tedavi edilebilen bir olgudur. Fakat sebeplerine bağlı olarak ameliyat harici tedaviler uygulanabilir.
Tedavi Şekli | Kanama Nedeni |
Cerrahi Müdahale | Retina hastalıkları ve göz rahatsızlıkları |
Özel İstirahat | Diyabet ve Anemi |
Kaynaklar
- http://kudretgozistanbul.com/blog/goz-kanamalarina-dikkat/
- http://kaskaloglu.com/goz-ici-kanamalari-retina-hastaligi/
- https://duzeygozmerkezi.com.tr/goz-ici-kanamalari-nedir/
- http://cms.galenos.com.tr/FileIssue/6/109/article/2001-3-2-321-326.pdf
- http://sakur.uludag.edu.tr/dosya/FR-HYE-04-314-15.pdf