Göz Bulanıklığı Sorunlarını Ortadan Kaldırmak Adına Neler Yapılmalıdır?
Göz bulanıklığı sorunları bitkisel ve tıbbi anlamda tedavi edilebilir bir sorundur. Nasıl tedavi edileceği konusunda uzman hekimler karar vermelidir. Tedavi sürecinde kesinlikle düzenli gidilmesi gerekir.
Göz Bulanıklığına İyi Gelen Bitkiler ve Tedaviler
Soğuk Su Uygulaması: Gözlerinizi bir miktar soğuk su ile yıkayın ya da bir havluyu soğuk su ile ıslatıp gözlerinizin üzerinde 5 dk. kadar bekletin. Soğuk su uygulaması göz bulanıklığı ve kırmızı gözlerin tedavisinde kullanılan en kolay yöntemlerden birisidir.
Sıcak ve Soğuk Sıkıştırma: Birkaç tane buz küpünü bir havluya sararak ardından gözlerinizde 1-2 saniye kadar bekletin. Bir kabı da ılık su ile doldurun kabın içine bir havluyu sokup fazla suyu sıkın ve havluyu gözlerinizin üzerinde 5-10 dakika kadar bekletin. Bu işlemi 2-3 kere tekrarlayın. Sıcak ve soğuk kompres uygulaması cildimize olduğu gibi gözlerimize de oldukça iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerindendir.
Gül Suyu: Gül suyunun, anti bakteriyel ve antiinfektif özellikleri vardır. Bu sebeple gül suyu, gözlerde bulanıklığa neden olan enfeksiyonların (konjonktivit) tedavisinde damla olarak kullanılabilir. Bir pamuk yâda temiz bir beze bir miktar gül suyunu damlatın ardından15 dakika kadar göz kapaklarınızda bekletin. Bu uygulamayı günde iki kere uygulayın. Gül suyu uygulamasını alternatif olarak salatalık dilimleri ile de yapabilirsiniz. Gül suyunun içine salatalık dilimlerini daldırıp göz kapaklarınızın üzerinde 15 dk. bekletin yardımcı olur. Salatalık suyunun içeriğindeki yararlı vitamin ve mineraller gül suyu ile birleşince gözlerimizdeki bulanıklık için oldukça etkili olacaktır.
Salatalık: Salatalık, gül suyu gibi antienflamatuar özelliklere ve soğutucu bir etkiye sahip olduğu için gözlerdeki bulanıklığın giderilmesinde insanlar tarafından oldukça tercih edilen bitkisel tedavi seçeneği olmuştur. Buzdolabına 1 adet salatalık koyun 10-15 dakika sonra salatalığı buzdolabından çıkararak dilimleyin. Göz kapaklarınızın üzerine birer dilim salatalık koyun ve ılıyan dilimleri yenisi ile değiştirerek salatalık dilimleri bitene kadar işlemi tekrar edin. Bu uygulamanın her gün düzenli şekilde yapılması bulanıklığın yanında, kızarıklık ve kan oturması sorunlarını da ortadan kaldırır.
Tıbbi Tedaviler
Göz bulanıklığı birden bire ya da zamanla meydana gelebilir. Bitkisel tedaviler genellikle kişilerin yaşadığı sorunları giderebilir, ancak gözlerimizdeki bulanıklık ve diğer belirtiler geçmiyorsa kişi mutlaka bir doktora görünmelidir. Arada sırada kısa süreli gözlerde oluşan bulanıklık genellikle kaygılanmaya neden olmaz. Ancak gözlerimiz için herhangi bir ilaç kullanıyorsak doktora danışarak ilacınızı değiştirebilirsiniz. Uzun süreli ve kullanma prosedürüne uyulmadan kontakt lens kullanmak, göz yaralanmaları, göz damlaları ve ilaçlarının sık kullanılması göz yapısını tahriş ederek bulanıklığa sebep olabilir. Böyle durumlarda ancak işinde tecrübeli ve deneyimli bir doktorun oluşturduğu tedavi planı iyileşmemize ve gözlerimizdeki bulanıklığın geçmesine yardımcı olabilir. Göz bulanıklığına ne iyi gelir kapsamında doktorun önerdiği genel tedavi yöntemleri arasında göz damlaları, antibiyotik türevi ilaçlar, krem ve ağızdan alınan ilaçlar bulunmaktadır. Göz bulanıklığı erken dönemde tedavi edilir ise; çoğu zaman kolay tedavi edilebilen bir problem olarak kalır. Zamanında tedavi edildiğinde kalıcı ve uzun süreli bir hasara neden olmaz. Lösemi juvenil idiopatik artrit gibi ciddi hastalıklar ve tedavisinde kullanılan ilaçlar da göz bulanıklığına neden olabilir.
Gözlerin bulanıklığı meydana geldiğinde doğru teşhis koymak ve tedavi yönteminin belirlenmesi için bir hekime danışmak oldukça kritik önem taşımaktadır. Tıbbi tedaviye alternatif olarak bitkisel tedavi de hekime danışmadan uygulanmamalıdır. Bazı bulanıklık sorunları nedenleri sağlık sorunlarından kaynaklanacağından detayının uzman tarafından belirlenmesi önemlidir.
Kaynaklar
- https://www.homeremedyhacks.com/26-effective-home-remedies-to-get-rid-of-red-eyes/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/313606.php https://www.nhs.uk/conditions/red-eye
- https://www.mayoclinic.org/symptoms/red-eye/basics/when-to-see-doctor/sym-20050748
- https://www.webmd.com/eye-health/why-eyes-red#1
- https://www.cehjournal.org/wp-content/uploads/red-eye-the-role-of-primary-care.pdf