Göz Kuruluğu Sorunlarına Neden Olan Faktörler Arasında Neler Yer Alır?

Göz kuruluğu birçok etkenden kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Özellikle hastalıklardan ve sağlık sorunlarından kaynaklı olarak ortaya çıkıyorsa mutlaka tıbbi tedavi alınması gerekmektedir.

 Gözlerde Kuruluğu Neden Olur?

Yaş ve cinsiyet: Yaş ilerledikçe gözler daha az gözyaşı üretmeye başlar. Bundan kaynaklı olarak 65 yaşını geçen birçok kişide bu sorun ortaya çıkabilir. Göz kuruluğu kadınlarda daha fazla meydana gelir. Kadınlarda ayrıca gebelik, emzirme, menstruasyon ve menopozla ilişkili hormonal değişikliklerin sonucunda da ortaya çıkabilir.

Bilgisayar kullanma: bilgisayar kullanan kişilerin gözleri normalden daha çok görülür ve bu kişiler gözlerini normalden daha çok kırpar. Bu durum gözyaşlarının buharlaşmasına ve dolayısıyla göz kurumasına neden olabilir.  Sorunun önüne geçmek adına ara ara gözleri dinlendirmek gerekir.

Kontak lens takma; kontak lens kullanımı gözlerde meydana gelen tahrişin başlıca nedenidir. Lenslerin temizlenmemesi, bakımının yapılmaması tahrişe, protein birikintilerine ve kırmızı gözlere neden olur.

Bazı ilaçların kullanımı; göz kuruluğu sorununa bazı ilaçlar neden olabilir. Kırmızı gözler için dekonjestan, antihistaminikler, kan basıncı ilaçları, oral kontraseptifler, antidepresan kullanımı göz kuruluğu sebepleri arasında yer alır. 

Hastalıklar; bazı hastalıklar genelde romatoid artrit, şeker hastalığı, astım, tiroid hastalığı ve lupus gibi sorunlar göz kuruluğu nedenleri ile ilişkilidir. 

Göz kapağı bezleri ve kirpik folliküllerinin iltihaplanması: göz kapağı bezlerinin ve kirpik foliküllerinin iltihaplanması, gözyaşı kalitesinden ödün veririm. Bu durum gözyaşlarının daha çabuk buharlaşmasına sebep olur. Ayrıca göz kapaklarında normalde bulunan bakterilerin aşırı büyümesinden kaynaklanır. Kuru göz nedenleri arasında sık şekilde gözlemlenir.

Belirtiler şunları içerir:

  • Her iki gözde cılız, kuru ve acı verici bir his
  • Gözdeki bir şey varmış gibi hissetmek 
  • Kırmızılık
  • Gözlerinde ve çevresinde mukus
  • Işık duyarlılığı
  • Yorgun gözler
  • Bulanık görüş 

Göz çevresi kuruluğu nedenleri kapsamında birçok faktör etkili olur. Bu faktörler arasında aşağıdakiler bulunur;

  • Yaşın ilerlemesi
  • Bazı ilaçların kullanımı sorunlara neden olabilir.
  • Bazı tıbbi durumların uygulanması
  • Çevresel faktörler
  • Kontak lenslerin bakımsızlığı ve düzen olmadan kullanılması
  • Alerjiler

Gözdeki kuruluğu neden kapsamında gözlerde kaşıntı, kızarıklık, yanma hissi gibi sorunlar meydana gelebilir.

Tedavi ve İpuçları

Gözdeki kuruluk hastalığı konusunda öncelikli olarak uzman tarafından teşhis konulması gerekir. Hastaya kullandığı ilaçlar, sağlık ile alakalı geçmiş, kişisel bilgileri ve mesleği soruyor.

Testler, gözdeki kapağının tamamdır olarak arkasındaki gözyaşı düzeyini, gözyaşının düzgün çalışıp çalışmadığını ve buharlaşma oranını gösterecektir. Yapılacak tedavi kapsamındaki amaç gözlerin yağlanmasını sağlamaktır.

Gözleri yağlandırmanın üç yolu vardır:

  • Doğal gözyaşlarından en iyi şekilde yararlanmak, bu konuda uzman hekimden bilgi alınabilir.
  • Yapay gözyaşı veya göz damlası kullanmak, nasıl kullanılacağını uzman hastasına anlatır.
  • Gözyaşı drenajını azaltmaya çalışmak

Doğal gözyaşlarının kullanımı

Doğal gözyaşlarını en iyi şekilde kullanmak için ipuçları:

  • Rüzgardan ve aşırı sıcak havadan korunmak adına tedbir almak  
  • Bilgisayarı kullanımında veya TV izlerken gözleri dinlendirmek 
  • Sigara ve dumanlı alanlardan kaçınmak
  • Oda sıcaklığına dikkat etmek, 22 derece olmasına özen göstermek gerekir.
  • Havayı nemlendirmek sorunların daha kolay ortadan kalkmasına olanak sağlar.

Yapay gözyaşı ve damlası

Yapay gözyaşı ya da göz damlaları hafif kuru gözlerin yağlanması konusunda yardımcı olabilir. Bir uzman doktor hangisinin kullanacağını konusunda yardımcı olur. Koruyucu içeriği bulunmayan göz damlaları, gereken sıklıkta kullanılabilir ama  koruyucusu olan damlalar genellikle gün içinde dört kez maksimum düzeyde kullanılır.

Gözyaşı drenajını azaltmak

Hastalığı şiddetli olan vakalarda gözyaşlarını gidermek adına gözyaşı kanalları kısmen veya tamamen tıkanmış olabilir. Silikon malzemeler bu sorunu engellemek için gözyaşı kanallarına yerleştirilir.  Uzman bir cerrah termal koter olarak isimlendirilen işlemler ile ısıtılmış bir tel kullanarak drenaj alandaki dokularını küçültür. Kronik kuru gözlü kişiler için uygulanan ilaçlar arasında siklosporin göz damlaları veya restasis bulunur. Siklosporin göz yüzey kısmında bulunan iltihabı azaltır ve gözyaşı üretimi konusunda artış gösterir. Gözdeki enfeksiyonu ya da herpes viral enfeksiyonu hikayescutsa kişiler bu ilacı kesinlikle kullanmamalıdır. Yapılan bazı çalışmalar omega-6 yağ asitlerinin ve omega-3’ün bu sorunu azaltma konusunda faydalar sağladığı da ortaya çıkmıştır. Gözyaşı drenajını arttırmak konusunda hastalar mutlaka uzman hekimin söylediklerine dikkat etmesi gerekir. Ayrıca yapılan uygulamalar sonrasında iyileşme süreci içinde mutlaka uzman hekimin söylediklerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu detayların dışına çıkılmadığı sürece sağlıklı şekilde bir görüş elde etmek mümkündür.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle