Göz Üstü Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz üstü ağrısının temel nedenleri arasında; gözlük-lens kullanımı, migren, sinüzit ve darbeye maruz kalma yer almaktadır. Tedavi için ilaç kullanımı yaygındır.
Göz üstü ağrısı birçoğumuzu uykudan uyandıracak kadar güçlü bir ağrıdır. Çektiğimiz süre boyunca nasıl geçeceğini düşündüğümüz bu akut ağrının bazı sebepleri olabilir.
Göz Üstü Ağrısının Nedenleri
Gözün üstünde ağrı hissetme eğilimi çoğunlukla farklı kusurlardan ötürü gözlük veya lens kullanan kişilerde görülür. Ya da bu tarz bir düzeltici unsur kullanmıyorsanız kullanmaya ihtiyacınız olduğu aşikârdır. Çünkü toplum genelinde hipermetrop, miyop ve astigmat olduğu halde gözlük kullanmayı reddeden çok insan olduğu biliniyor. Haliyle göze üst veya arka kısımdan baskı yapar gibi bir ağrı hissetmenin en temel sebepleri arasında bunlar yer alıyor.
Tabi ki yalnızca bu durumdan söz edemeyiz. Aynı zamanda bazı hastalıklar için çeşitli belirtiler içerisinde olduğu kabul ediliyor.
- Gözlük ve Lens Kullanmama
Gözlük veya lens kullanmanız gerektiği halde kullanmamanız, numarası düşük gelen bir değeri kullanmanız, uzun yıllardır numaraları değiştirmemiş olmanız çok büyük bir çoğunlukla göz üstü ağrının sebebidir.
- Sinüzit
Sinüzit olan insanlar çoğunlukla bu şikâyeti göz doktoruna çıkarak anlatırlar. Çünkü göz çukurlarına çok yakın olan frontal sinüs bölgesi iltihaplandığı anda ağrısı tüm çevresinde hissedilir. Doğal olarak gözün üstünde baskı hisseden hasta sinüzit olduğunun bilincinde olmamasına rağmen göz ağrısı nedenleri için doktora başvurur.
- Glokom
Ani olarak bulanık görme şikâyeti ile gözünüzde ağrı oluşuyorsa muhtemel bir göz tansiyonu hastasısınız. Doğal olarak en kısa sürede bu duruma müdahale edilmesi diğer problemlerin görülmemesi için önem addeder.
- Darbeye Bağlı Travma
Göze alınan darbeler ve geçirilen travmalar bu noktada önemli bir sebep oluşturuyor. Böyle durumlarda gözün fizyolojik yapısının zarar görmediğinden emin olmak için muayene olmanız şart.
- Migren ve İlaç Kullanımı
Kronik olarak migren gibi kalıtsal rahatsızlıklarınız varsa doğrudan yüksek dozda ilaçlar kullanmaya alışırsınız. Haliyle bu gibi durumlarda sıkça göz üstünde ağrı ve basınç hissedilir.
Göz Bozukluğu | %70 |
Sinüzit | %20 |
Migren ve Diğer Rahatsızlıklar | %10 |
Göz Üstü Ağrısı Nasıl Geçer?
Gözlerin üstü neden ağrır sorusunun cevabına baş odaklı birçok cevap verilebiliyor. Doğal olarak tedavisine ve nasıl geçeceğine ilişkin ciddi bir tetkik yapılması yararınıza olacaktır. Baş bölgenizde yer alan hassas dokularda oluşmuş zedelenme ve yüzünüzde oluşmuş bir travma dahi buna sebep olabilir.
Aynı zamanda gözün üst kısmı ağrıyorsa birçok insan şakak kemiği üzerine masaj uygulayarak rahatladığını söyler. Aslında bu bölgenin gözlerle birebir bağlantısı yoktur. Fakat baş odaklı bir rahatsızlığın, stresin getirisi bir migrenin yan etkisi olarak gözünüzün üst kısmında ağrı hissediyor olabilirsiniz.
Bu tip durumlarda farklı yöntemler denemek yerine göz ağrısının sebebi ve buna uygun tedaviyi bulabilmek için doktora başvurunuz. Yapılacak olan muayene sonucunda gözünüz bozuksa ve buna ilişkin bir düzeltme aracı kullanılmıyorsa tercihinize göre gözlüğünüze ve lensinize merhaba diyebilirsiniz. Çoğunlukla düşük numaralarda düzenli kullanım verilmediğinden endişelenmenize gerek yoktur.
Eğer migren veya sinüzit gibi önemli rahatsızlıkların teşhisi yapılırsa buna uygun tedavi şartları sağlanmaya başlar. Böylelikle kendinizi daha iyi hissedeceğiniz, bulanık görme ve göz ağrısı şikâyetlerinizi azalacağı bir dönem yaşarsınız. Ek olarak baş ağrıları bu noktada sıkça görülen bir etken olduğundan medikal tedavi dışında nedenlerine inilmesi için bir fırsat doğacaktır. Ağrı kesici kullanma zorunluluğu yerine migren, sinüzit, psikolojik ağrılar için daha etkin bir çözüm üretmek mümkün olacaktır.
Kaynaklar
- http://www.ahmetgirgin.com/goz_bas_agrisi.html
- http://www.agritr.com/html/kumebasagrilari.html
- http://www.noroloji.org.tr/TNDData/Uploads/files/335KLER.pdf
- http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/files/2015/02/Birinci-Basamakta-G%C3%B6z-Hastal%C4%B1klar%C4%B1na-Yakla%C5%9F%C4%B1m.pdf