Gözde Kan Lekesi Nedenleri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Gözde kan lekesi oluşumunun onlarca nedeni vardır. Her nedene göre de farklı tedavi yolları bulunmaktadır. Kan lekesinin nasıl geçeceği sorusuna makalemizde yanıt bulabilirsiniz.
Gözde kan lekesi çoğu zaman kısa süreli bir panik oluşturabilir. Aynaya baktığınızda gözün beyaz kısmında kırmızılık görmek pek alışık olduğumuz bir durum değil. Dolayısıyla nedenleri ve sonuçlarıyla merak ettiğimiz bir durum doğar.
İçindekiler
Gözde Kan Lekesi Neden Olur?
Gözde kan lekesi nedenleri arasında birçok farklı alerjik ve bakteriyel enfeksiyon sayılabilir. Fakat standart bir göz kuruluğuna dayalı tahriş olma ihtimali çok daha yüksektir. Burada ölçüt olarak kullanılabilecek detay görme netliğidir. Eğer gözünüz kanlandığında görme kaybı, bulanıklığı, zorluğu yaşıyorsanız buna müdahale edilmesi gerekir demektir. Hemen bir göz doktoruna başvurunuz.
Öte yandan gözdeki kan lekesi neden olur sorusuna aşağıdaki sebepler sıralanabilir.
- Glokom
Göz tansiyonunun yükselmesi
- Gözyaşı
Yeterli gözyaşı olmamasına bağlı olarak göz kuruluğundan kaynaklanabilir.
- Blefarit
Kirpik iltihaplanması olarak bilinen rahatsızlık
- Alerjenler
Gözünüzün hassasiyeti olduğu alerjiler
- Konjonktivit
Göz iltihaplanmaları
- Lens
Uzun süreli lens kullanımları, temizliğine dikkat etmeme veya gözden çıkarmamadan kaynaklı komplikasyonlar
- Gebelik
Hormon değişimlerinden kaynaklı olarak görülebilir.
- Kornea Rahatsızlıkları
Başta kornea ülseri olmak üzere yırtılmalar, tahriş ve kornea tabakasını zedeleyen faktörler
- Alkol, Sigara ve Uyuşturucu
Madde kullanımı dışında alkol ve sigara tüketimi de gözde kan lekesi görmeye sebeptir.
- Üveit
Gözümüzde renkli gördüğümüz kısmın iltihap kapması
- Hipertansiyon
Yüksek tansiyon
- Yorgunluk ve Uykusuzluk
Özellikle bilgisayar ve TV karşısında geçirilen uzun süreli göz yorgunlukları sonrasında görülebilir. Uykusuzluk bir diğer faktördür.
- Travma
Hem çevresel faktörler hem darbeler ve yabancı cisimler bu madde içerisinde değerlendirilebilir.
- Tiroit
Tiroit teşhisi koyulan hastalarda sık gözlemlenen bir göz rahatsızlığıdır.
Gözde Kan Lekeleri Nasıl Geçer?
Gözde kan lekesi nasıl geçer diye merak edenler için öncelikle bunun büyük olasılıkla geçici bir durum olduğunu söylemek gerekiyor. Fakat çok ciddi bir rahatsızlık olma ihtimali olduğunu es geçmemek gerekiyor. Buradaki ince çizgiyi görme kaybı ile bir arada düşünerek göz doktoruna başvurma aşamasını aksatmamak gerekiyor.
Gözdeki kan lekesi çoğu zaman birkaç saat içerisinde kendiliğinden kaybolarak gider. Yine yorgunluk ve uykusuzluk kaynaklı kanlanmalar dinlenerek veya uyuyarak dağıtılabilir. Fakat günlerce devam eden, ağrı veya sızı şeklinde reaksiyonlara sebep olan, görme kalitenizi etkileyen rahatsızlıklar ciddi sonuçlar doğurabilir.
Farklı yöntemlerle gözdeki kan lekesi tedavi edilebilir. Ancak burada hangi yöntemi kullanacağınız sebepler ile ilişkilidir. Yani kendi kararınıza göre farklı bir tedaviyi gereksiz yere uygulamanız sonuç vermeyecektir. Bu sebeple göz doktoruna görünmekte fayda olduğunu tekrardan vurgulamak gerekiyor.
Kendiliğinden geçen akut kanlanmalar | %80 |
Müdahale Gerektiren kanlanmalar | %20 |
Gözde Kan Lekesi Tedavisi Var Mı?
Gözde kan lekesi geçer mi sorusu çoğunlukla bir günden uzun süren kan oturmalarında ortaya çıkar. Dolayısıyla bu denli uzun süreli bir durum söz konusuysa kesinlikle müdahale edilmesi gerekmektedir. Eğer uykusuzluk, göz yorgunluğu, göz kırpmama, göz kuruluğu gibi şikâyetlerle bir arada olan bir kanlanma söz konusu ise tedavisi basittir. Göz egzersizleri, göz kırpma açma veya en kötü ihtimalle bir damla ile bu sorun çözülebilir.
Ancak kendinize ait olmayan bir göz damlası kalıcı görme kaybına dahi yol açabilir. Doğal olarak gözdeki kan lekelerinin geçmesi için ne yapılması gerektiğini doktorunuzla görüşmelisiniz. Eğer göz rahatsızlığınızdan ya da farklı bir hastalığınızdan kaynaklanan bir kanlanma söz konusu ise buna uygun müdahale şekli belirlenerek tedaviye başlanmalıdır.
Kaynaklar
- http://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/haberler/kanli-gozler-sakaya-gelmez
- http://www.dunyagoz.com/tr/kurumsal/haberler/goz-kanlanmasi-ihmale-gelmez
- https://www.halilhuseyincagatay.com/gozde-kanlanma-goz-kanamasi-kirmizi-goz/
- http://www.journalagent.com/okmeydanitip/pdfs/OTD_29_SUP_2_110_115.pdf
- http://194.27.141.99/dosya-depo/ders-notlari/ozcan-ocakoglu/Kirmizi_Goz.pdf