Astigmatizma Rahatsızlığının Belirtleri, Tedavi Yolları ve Tanımı

Astigmatizma rahatsızlığı ne anlama gelir? Kaç çeşit türü vardır? Astigmatizma hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Astigmatizma sık rastlanan bir görüş bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Özellikle göz kusuru olan bireylerde Astigmat riski çok daha yüksektir.

Astigmat Nedir ve Nasıl Teşhis Edilir?

Astigmatizma teşhisi konulduğunda hastaların aklına ilk gelen şey gözlerinde nasıl bir kusur olduğudur. Astigmat hastası birinin görüşü kendisine göre normaldir. Ancak vizyon olarak sağlıklı görüşe kıyasla çok daha bulanık gördüğünü fark etmeyebilir.

Birçok kişi ise raporlarda yazılı olan h52 2 Astigmatizma nedir sorusuyla karşımıza çıkar. Bu hastalığın literatürdeki kodu olarak açıklanabilir. Örneğin H52.1 Miyopi için verilmiş kod iken, H52.2 Astigmatizma için verilen kod olarak tanımlanır.

Astigmat nedir ve Astigmat olduğumu nasıl anlarım soruları içinse öncelikle hastalığa sebep olan Refraksiyon kusurlarını bilmek gerekir. Çoğunlukla Asitgmatizma sebepleri arasında kornea yapısının düz olmaması vardır. Kornea’nın gözümüzün görünen kısmındaki yuvarlak yapısında var olan engebe ışığın kırılma kalitesini düşürür. Aynı meridyenler üzerinden aynı şekilde kırılan ışık ise görüntünün gözümüzün arka kısmındaki sinir bölgesine yansımasını engeller.

Haliyle göz tek bir odak noktasına sabitlenmek yerine farklı odaklara kayar ve görüntü flu bir hal alır. Bunu uzun süredir farkında olmadan Astigmatizma ile yaşayan insanların anlaması güç olabilir. Fakat en ufak bir göz muayenesinde dahi bulanık görme, uzağı, şekilleri, yükseltileri net görememesinden dolayı ortaya çıkacak bir rahatsızlıktır.

Astigmat Çeşitleri

Astigmatizma testi teşhis için en önemli unsurdur. Tam teşekküllü bir göz hastanesinde rutin göz muayenesi içerisine dahil olan testtir. Asitgmatizma belirtileri dikkatinizi çekmeye başladıysa kesinlikle muayene olarak göz sağlığınızı ideal seviyeye taşımanız gerekir.

Astigmat iki ana tür olarak ayrılabilir. Ancak Düzenli Astigmat kendi içerisinde daha farklı teşhislerle gündeme gelebilmektedir.

  1. Düzensiz Astigmat

Düzensiz Astigmat h52 olarak raporlarda sıkça karşımıza çıkabilir. Kornea tabakasının dik meridyenlerinin sayıca artmasına sebep olan dikleşme gözlemlenmeye başlanır. Haliyle odak noktası artış gösterirken görüş netliği neredeyse tamamıyla kaybolur. Gözlük ve kontakt lensle düzeltilmesi imkânsızdır.

  1. Düzenli Astigmat

Düzenli Astigmatizma belirtileri ile beraber farklı gruplara göre teşhis ve tedavi edilir. İki meridyenin birbirine dik şekilde çizgilerini oluşturduğu Astigmat türüdür. Silindirik mercek kullanıldığında olumlu sonuçlar alınabilir.

  • Basit Hipermetrop Astigmatizma
  • Bileşik Hipermetrop Astigmatizma
  • Basit Miyopik Astigmatizma
  • Bileşik Miyopik Astigmatizma
  • Mikst(Karışık) Astigmatizma

Astigmatizma nedenleri açısından incelendiğinde karşımıza sabit sonuçlar çıkabilmektedir.

  • Kornea Düzlem Bozuklukları
  • PMD
  • Keratokonüs
  • Lökom
  • Travmatik Skar

İlk olarak Astigmat testi yapıldığında sebep olan faktör belirlenir. Astigmatizma tedavisi ise bu noktadan sonra uygun yöntem belirlenerek yapılır.

Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astigmat tedavisi denildiğinde herkesin aklına torik kontakt lens gelecektir. Ancak H52 Asitgmatizma teşhisi sonrasında lens kullanmaya alışık olmayan kişiler fazlasıyla zorlanacaktır. Aynı şey silindirik değere sahip CYL içeren gözlük camları için geçerlidir.

Astigmat tedavisi temel anlamda gözlük ya da lens yardımıyla yapılan düzeltme değildir. Çünkü bunlar bir tedaviden ziyade kusuru önlemektir. Tıpkı miyopi birisinin görme kusurunu önleyen gözlük, hipermetrop birisinin görüşünü netleştiren bir lens gibi düşünülebilir. Fakat bir iyileşme söz konusu değildir.

Astigmat Derecesi Müdahale
0,5 – 1,00 Müdahale Edilmeyebilir
,00 – 4,00 CYL Gözlük Camları ya da Torik Kontakt Lens (Uygun görüldüğü takdirde Cerrahi Operasyon)
4,00 ve üstü Cerrahi Operasyon

Gözlük ve lensle düzeltilmek için çok yüksek bir Astigmatizma değeri varsa Refraktif Cerrahisi için operasyon önerilir. Astigmatizma belirtileri ile beraber yapılan muayeneler, teşhis ve tanıya bağlı olarak gözünüzün durumu değerlendirilir. Gözünüze en uygun Astigmat ameliyatı türü seçilir. Lazer ameliyatı sayesinde çok kısa sürede Astigmatizma tedavisi tamamlanarak kişilerin görüşleri olabilecek en ideal netliğe çekilebilmektedir.

Sık uygulanan üç Astigmatizma ameliyat türü aşağıdaki gibidir.

  • LASIK
  • PRK
  • RK

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle