Göz Çapaklanmasının Ve Kızarmasının Nedenleri, Tedavi Yolları
Gözlerde çapaklanma ve kızarma çok sık görülen yaygın hastalıklardır. Çapaklanma ve kızarmanın sebepleri ile tedavi yollarını sizler için yazımızda anlatmaya çalıştık.
İçindekiler
Çapaklanma Ve Kızarıklık
Göz çapaklanması ve kızarması birbirinden farklı nedenlere sahip olan iki farklı hastalık türüdür. Lakin bu hastalık ve problemler sıklıkla bir arada da görülmektedir. Çapaklanmanın sebepleri, gözlerde meydana gelen kızarmanın sebepleri kadar fazla değildir. Göz kızarmasının birbirinden farklı onlarca nedeni olabilmektedir. Fakat ortak nedenleri de bulunmaktadır. Örneğin, göz kuruluğu hem çapaklanmaya hem de kızarıklığa neden olmaktadır. Bunun dışında alerjik reaksiyonlarda gözde kızarma ve çapaklanma sebepleri arasındadır.
Kızarıklık
Göz kızarıklığı neredeyse hemen hemen her oftalmolojik sorunda meydana gelen bir durumdur. Gözlerde kızarmanın sebepleri alerjiden tutun enfeksiyonlara kadar uzanmaktadır. Bu yüzden gözlerinizde kızarma meydana gelirse bir doktora danışmanızda fayda vardır. Tabi ki her gözünüz kızardığında doktora danışmamalısınız. Ancak gözlerinizin kızarıklığı çok uzun süredir geçmemişse ve sizi fiziksel olarak da rahatsız etmeye başlamışsa (örneğin; ağrı, kaşıntı, tahriş, vb.) doktora görünmenizde fayda vardır. Gözlerinizin kızarıklığının sebeplerini tek başına tespit etmeniz imkansızdır. Ancak doktor dikkatli bir göz muayenesinden sonra kızarıklıkların sebebini belirleyebilir. Eğer doktora gidecek durumunuz yoksa, ağrınızı ve kaşıntılarınız hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yollar da bulunmakta.
İki adet buz parçasını alıp, iki farklı beze sarın. Bu bezleri gözlerinizin üzerine koyun ve bir ya da ikişer dakika gözlerinizin üzerinde bekletin. Bu işlemi gün için iki veya üç kez tekrarlayın. Soğuk kompres sayesinde kızarıklığınız azalır ve ağrılarınız hafifler.
Çapaklanma
Sabah uyandığında, neredeyse herkesin gözünde çapak olur. Az miktarda göz mukusu yani çapak son derece normaldir. Fakat anormal miktarda çapaklanma, enfeksiyon bulgusu veya göz kuruluğu bulgusu olabilir. Bunun dışında gözlerde herhangi bir hasarı veya tahrişi de işaret etmektedir. Göz mukusunu etkin bir şekilde temizleyebilmeniz için sıcak su ve bez yeterli olacaktır. Fakat enfeksiyondan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Çünkü enfeksiyon durumlarının evde tedavisi son derece zordur. Aynı zamanda, gözünüzü temiz ve sağlıklı tutmak enfeksiyonun yayılmasını önlemek için yardımcı olacaktır.
Nedenleri şu şekildedir:
- Kimyasallara maruz kalma
- Göz enfeksiyonu
- Kuru gözler
- Alerjik reaksiyon
- Saman nezlesi
- Orbita sellüliti
Göz Çapaklanması Komplikasyonları:
Göz çapaklanmaları aşağıda ki komplikasyonların gelişmesine sebep olabilir:
- Bulanık görüş
- Enfeksiyon yayılması ve gözün çevresinin iltihaplanması
- Kornea ile ilgili sorunlar
- Görme kaybı
- Kuru ve kaşıntılı gözler
- Sabahları göz kapaklarını açamama
- Kırmızı, kanlı gözler
Tedavi
Çapaklanma sorununun arkasında ciddi bir hastalık yatmıyorsa, kendi kendine iyileşecektir. Fakat tedavi sürecini hızlandırmak için bir doktora danışmak faydalı olacaktır. Doktorunuz, yüksek ihtimalle size antibiyotik veya göz damlası verecektir. Sabah uyandığınız zaman gözlerinizi açamama durumu yaşıyorsanız bunu sıcak kompres ile çözebilirsiniz. Bir bezi sıcak suya batırıp gözünüzün üstüne koyduğunuz zaman, 20 dakika içinde mukus tabakası çözülecektir. Sıcak kompres haricinde ise gözünüzü ve çevresini bebek şampuanları ile yıkayabilirsiniz. Yıkadıktan sonra göz kapaklarınıza aşağıdan yukarıya doğru masaj yaparsanız fazla çapağın akmasını ve atılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında evde uygulayacağınız başka bir yöntem bulunmamaktadır. Doktora gitmek istemiyorsanız, bir süre sonra vücudunuz kendi kendine iyileşecektir (tabi eğer çapaklanmanın altında yatan nadir ve ciddi bir neden değilse). Ayrıca bu süre boyunca kontakt lens kullanmamanız gerekmektedir. Gözünüz ile temastan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Kadın hastalar ise, göz makyajı veya göz bölgesine sürülen güzellik malzemeleri kullanmamalıdır. Kontamine olmuş kozmetik, göz enfeksiyonunun önde gelen bir nedenidir. Bakterilerin yayılması için çok rahat ortam sunar. Bu yüzden makyaj temizliğinize de çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kaynaklar
- https://www.livestrong.com/article/115146-remove-eye-mucus/
- https://www.zocdoc.com/answers/2614/what-causes-crusty-eyes-in-the-morning
- https://www.eyehealthweb.com/eye-discharge/
- http://www.allaboutvision.com/conditions/eye-discharge.htm
- https://www.onhealth.com/content/1/pink_eye_conjunctivitis