Göz Kapağı İçinde Şişliği Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapakları şişmesi batma ile kendini belli eder. Bu hissiyatı aldığınızda göz doktoruna giderek kısa vadeli medikal tedavi ile sorunu aşabilirsiniz.
Göz kapağı içinde şişlik görüldüğü anda doktora başvurmak kaçınılmaz olur. Genelde insanlar bu durumu dış arpacık kadar önemsemeyebilir. Estetik açıdan daha az etkileyen, ağrı açısından ise daha güç bir durumdur.
Göz Kapağı İçinde Şişliğin Nedenleri
Göz içinde şişlik fark edildiği anda buna müdahale edilebilmesi için doktora başvurulur. Çünkü dışta olan bir iltihaplanmadan farklı olarak daha ciddi sorunlar ortaya koyulabilir. En basitinden gözün iç yapısını zedeleyebilecek ve akan iltihap içeriğiyle beraber çok daha ciddi göz sorunlarına yol açabilecek bir durumdan söz etmeliyiz. Günümüz şarlarında iç arpacık bunun en net sebepleri arasındadır. Fakat dış arpacıktan içeride kalan kist, oluşabilecek bir tümör ya da göz rahatsızlıklarından kalan bir enfeksiyon kaynaklı olabileceği unutulmamalıdır.
Göz kapağı içi şiştiği zaman göze batma ve ağrı hissi ile kendisini belli eder. Ancak bu sıradan bir yorgunluktan kaynaklanıyor gibi algılayabilirsiniz. Her halükarda bundan tüm göz çevresi etkilenmeye başladığında farkına varmanız kaçınılmaz olur. Doğal olarak erken müdahale ile çok daha faydalı bir iyileşme süreci yaşanabilir.
- Arpacık
Aslında iç arpacık burada en öne çıkan etken olarak bilinir. Fakat dış arpacığa yanlış müdahale edildiğinde kirpik dibinde kalan ve boşaltılmayan iltihaplı sıvı göz kapağının içerisinde yer edinebilir.
- Kist
Gözün alt kısmında yer alan ve kist oluşumu ile kendisini belli eden şişlikler ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Tümör oluşumlarına sebebiyet verebilir.
- Enfeksiyon ve İltihap
Aslında en yaygın görülen sebeplerden birisidir. Gözde oluşan bir konjnoktivit için gerekli tedavi uygulanmadığında ciddi sonuçlar doğurur.
- Alerjenler
Vücudunuzun hassas olduğu toz, polen gibi faktörlerden kaynaklı bir mikrobik vaka söz konusu olabilir. En hızlı şekilde müdahale edilmelidir.
Göz Kapağı İçinde Şişlik Nasıl Geçer?
Göz kapağı içinde şişlikler ilk an itibariyle doktora başvurularak anında tedavi edilebilir. Batma şikâyetlerinin artması ve bu durumun daha ciddi boyuta ulaşmasını beklemek yanlıştır. Krem ve damla kullanarak kısa vadede bunların tedavisinin yapılabileceğinden emin olabilirsiniz.
Fakat krem ve damla kullanımından kaçındığınız an işin renginin değişebileceğini bilmelisiniz. Örneğin birçok kişi bu noktada göz kapağının içerisinde kalan iltihaptan etkilenmeye devam ettiğini söylemektedir. Bu durumda göz doktorunuzun yapacağı muayene sonrası size önereceği tedavi şekli cerrahi müdahale olacaktır.
Eğer erken fark edilen bir göz kapağının içinde şişlik söz konusu ise damla ve krem kullanımı etkin sonuçlar verecektir. Ancak bunu ne kadar erken uygularsanız o kadar başarılı olacağından şüphe yok. Uygulanmaması durumunda cerrahi müdahale tek çare olarak kalacak.
- Damla Kullanımı
Damla kullanımı ile kısa vadede göz kapağının içerisinde yer eden iltihaplanma çözülebilir. Günde minimum 2 kez önerilen ve antibiyotik etkisi olan göz damlaları bu aşamada sık tercih edilir.
- Krem Kullanımı
Genelde arpacık tedavisi ve konjonktivit gibi enfeksiyon bazlı durumlarda kirpik diplerine uygulanan bir ilaçtır. Göze zararı olmadığı gibi hızlı etki eder.
- Cerrahi Müdahale
Cerrahi müdahale uzun süre müdahale edilmemiş göz kapakları şişliği için uygulanır. Göz kapağı ters çevrilerek lokal anestezi ile kesi olmadan operasyon tamamlanır.
Tedavinin Uygulanışı | İyileşme Süresi |
Damla ve Krem Kullanımı | Her gün – 1-2 Hafta |
Cerrahi Operasyon | 10 dakika – 1 Hafta |
Gözlerin kapakları şiştiğinde indirmek için birçok farklı metot uygulanır. Sıcak kompres kan akışını hızlandırarak bu süreci kolaylaştırabilir. Fakat doktora danıştıktan sonra yapılmalı ve kesinlikle antibiyotik içeriği ile verilen ilaçlar inmesi için aksatılmamalıdır.