Gözlerin Kapak Kısımlarında Ağrılar Neden Meydana Gelir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapaklarında oluşan ağrılar genelde iltihaplanma, bakteri, blefarit ve konjonktivit tarzındaki sorunların meydana gelmesinden kaynaklı oluşur. Bunların tedavisi için reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması gerekir.

Göz Kapağı Ağrısı Neden Olur?

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bakteriyel enfeksiyonlar göz kapağı ağrısı nedenleri içinde en tehlikeli olanlardır. Haemophilus influenzae,  Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus  ve Streptococcus pneumoniae  bu tarz enfeksiyonlardan sorumlu bakterilerin arasında daha sık şekilde görülür. Semptomlar ağrılı, kırmızı, şişmiş ve hassas göz kapakları içermektedir.

Viral Enfeksiyonlar

Viral enfeksiyonların birçok nedeni olabilir. Meydana geldikten sonra göz kapakları şişmesi, ağrıması, baş ağrısı, gözlerde kırmızılık ve iltihap gibi belirtiler ortaya çıkar. tedavisi uzman hekim tarafından verilecek olan yapay gözyaşları ve damlaları ile yapılır. bunlar düzenli şekilde kullanıldığı zaman göz kapaklarında ağrı, ağırlık ve şişlik sorunları kısa sürede geçer.

Alerjiler

Alerjiler insanların gözlerini tahriş eder ve göz kapağında ağrı sorununu ortaya çıkartır. Bunun sebebi polen, hayvan tüyleri, toz ve diğer çevresel faktörlerin bağışıklık sistemini tetiklemesidir. Tedavisi genelde dekonjestanlar, antihistaminikler ve damlalar ile yapılır. evde yapılacak olan tedaviler ve güneş gözlüğü takmak destek sağlar. düzenli ve aksatılmadan tedavi sürecine uyulduğunda gözlerdeki ağırlık, şişlik ve ağrılar geçer.

Uyku Eksiklikleri

Yeterli düzeyde uyku alamamak gözlerin etkilenmesine sebep olur. gözlerinde dinlenmeye ihtiyacı bulunur. Uykuyu tam almamak ve yeterince dinlenmemek göz kapağında ağrı sorununa neden olur.

Blefarit

Blefarit kirpiklerin yanından tıkanan yağ bezlerinin neden olduğu göz kapağı iltihabıdır. Semptomları arasında;

  • şişmiş ve ağrılı göz kapakları
  • kirpik kaybı
  • gözkapakları üzerindeki pul pul deri
  • kırmızılık
  • sulu deşarj
  • ışığa karşı duyarlılık

Bu sorun her daim tedaviye cevap vermeyebilir. Bazı kişilerde kronik bir sorun haline gelir. uzmanlar soruna damla ve antibiyotik reçete eder.

Konjonktivit

Bu sorun pembe göz olarak halk arasında adlandırılır. Alerjik, viral ve bakteriyel olarak meydana gelebilir. semptomları arasında;

  • sulu gözler
  • kabukları meydana getiren deşarj
  • kaşıntı
  • kırmızılık

Lens Yıpranması

Kontak lensler gözleri zaman içinde tahriş ederek kapaklarda ağrıya neden olur. özellikle kirli lenslerin kullanılması farklı hastalıkların da meydana gelmesine neden olur. lenslerden kaynaklı olarak ağrı, tahriş, şişme ve kızarıklık meydana gelir.

Diğer Nedenler

Ağlama

Ağlamak gözlerin, kapakların şişmesine ve kızarmasına neden olur. şişlikler ve kızarıklıklar zaman içinde özellikle ağrıları meydana getirir. Ağlamadan kaynaklı şişen gözler için soğuk salatalık dilimleri uygulaması oldukça iyi gelecek ve sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır.

Travma

Yaralanmalar, çizikler, yanıklar ve kesikler; ağrı, kızarıklık, şişlik, tahrişe neden olur. travma meydana geldiği zaman nasıl tedavi edileceği konusunda uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

Kuruluk

Kuru gözler normalden daha az gözyaşı üretir. Dıştan, çevreden ve alerjik etkenler bu soruna neden olabilir. Semptomları arasında en yaygın, kaşıntı ve kızarıklık bulunur.

Bilgisayar Kullanımı

Aşırı şekilde bilgisayar kullanmak gözlerin yorulmasına ve tahriş olmasına sebep olur. bundan kaynaklı olarak ağrı, kuruluk, bulanık görüş ve tahriş meydana gelir.

Tedavi Çeşitleri

Poşet çay; göz kapaklarının meydana gelen ağrıların ve şişliklerin ortadan kaldırılması adına hazır poşet çayların kullanılması gerekir. poşet çayları demledikten sonra kenara soğuması için bırakılır. Bir pamuk çayın içine batırılır ve gözlerin üzerine koyularak 10 dakika boyunca bekletilir. Ağrıların ve şişliklerin ortadan kaldırılması adına çok eski zamanlardan bu yana kullanılmaktadır.

Papatya çayı; 1 tutan papatya çayı 1 su bardağı kaynayan suyun içine atılır ve 7 dakika boyunca kaynatılır. Ocaktan alınan karışım soğuması için kenara bırakılır. Bir parça pamuk soğuyan çayın içine batırılır ve gözlerin üzerinde 10 dakika boyunca bekletilir. Ağrıların ve şişliklerin geçmesi için gün içinde 1 kez uygulanması gerekir.

Ağrılara neden olan göz kapağı iltihapları rahatsız edici bir boyuta ulaşabilir. Özellikle iltihaplanma konusunda sorun yaşayan kişilerin göz temizliğine ve tedavisine fazlasıyla dikkat etmesi gerekir. yüz bölgesinin düzenli şekilde yıkanması, yatağa girmeden önce yüz ve göz makyajının kesinlikle doğal ürünler ile temizlenmesi gerekir. gözlere kirli parmaklar ile dokunulmamalı ve kaşıntı olan göz kapaklarını ovmaktan kaçınılmalıdır. Gözlerin ve kapakların ovulması enfeksiyonun yayılmasına nende olur. ağrı, şişlik ve kızarıklık şiddetli düzeydeyse kesinlikle uzman hekime başvurulması gerekir. uzman gerekli test ve tetkikleri yaptıktan sonra tedavi sürecini planlar.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle