Göz Kuruluğu Baş Ağrısı İlişkisi ve Genel Kuruluk Belirtileri

Göz kuruluğu pek bilinmeyen ancak ilerleyen süreçlerde ciddi sorunlara neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Bu anlamda belirtilerinin yaşanmasıyla beraber gerekli tedavi süreci başlatılmalıdır.

Göz Kuruluğu ve Belirtileri

Göz kuruluğu ile diğer göz bozuklukları bir takım nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Fazla ya da az ışıkla çalışanlarda görülen bu durumlar ayrıca gözün mikrop kapmasıyla da kendini gösterebilir. Günümüzde az bilinen rahatsızlıklardan olan göz kuruluğunun daha çok mevsim değişikliklerine bağlı olduğu düşünülmektedir. Ancak bunun farklı nedenleri ve ortaya çıkan belirtileri de vardır. Göz kuruluğunun nedenlerine bakacak olursak;

  • Kontak lens kullanımları
  • Klimalı ortamlarda kalma
  • Lazer operasyonları
  • Bilgisayar başında fazla durma
  • Fazla sigara kullanımı
  • Göz tansiyonu
  • Kullanılan hormon ya da depresyon ilaçları
  • Yaşlılık
  • Çevresel faktörler yani radyasyonlu ortamlar düşük nemli ya da sıcak ortamlar göz kuruluğunun nedenleri arasındadır.

Gözyaşının görevini yerine getirememesiyle ortaya çıka bu durumla ilgili gözyaşının temel görevlerinin de bilinmesinde fayda var. Gözün beslenmesini sağlayan gözyaşı ayrıca oksijen alımını da gerçekleştirir. Çevresel faktörlerden kaynaklı yaşanabilecek hastalıklar karşısında savunma görevi üstlenen gözyaşı ayrıca gözü temizleyen bir yapıdadır.

Gün içinde sürekli olarak bilgisayar başında duran kişilerde daha çok ortaya çıkan bu durum ayrıca uzun süreli kontak lens kullananlarda da görülmektedir. Bu yüzden düzenli olarak göz kontrolünün gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

Göz kuruluğu aslında genel itibariyle baş ağrısı yapmayabilir ancak göz kuruluğu ile baş gösteren farklı hastalıklar elbette yoğun baş ağrısına neden olabilmektedir.

Göz Kuruluğu Belirtileri

Göz kuruluğu belirtileri konusunda farklı bilgiler ele alınabilmektedir. Öncelikle değişkenlik gösteren bu belirtiler farklı şekillerde doktorlara anlatılabilmektedir. Bulanık görme ile başlayan süreç ışığa duyarlılık ve tahriş ile devam eder. Bunlarla başa çıkmak için doktor tavsiyelerinden yararlanmak en önemlisidir. Genel anlamda göz kuruluğunun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Erken süreçte gözde hafif yanmalar
  • Gözde kızarıklık
  • Ağırlık hissi
  • Gözde yabancı cisim hissi
  • Karıncalanma

Bu şikâyetlerle gelen hastalar göz kuruluğunun başlangıç aşamasında sayılmaktadır. Yapılacak tetkiklerle beraber, hastalığın orta ya da şiddetli evrede olup olmadığı rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Bu yüzden gündelik yaşantınızın nasıl olduğunu uzman doktor sizden soracak ve genel anlamda bir muayeneye başvurabilecektir.

Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz kuruluğu tedavisi sürecinde en önemli nokta gözü nemli tutabilmektedir. Doktorlar bu konuda hastalara jel ve suni gözyaşı damlası vermektedir. Günlük olarak kullanılabilen bu damlalar tek kullanım ya da günlük 4 ile 5 kullanımlık olarak tavsiye edilir. İleri derecedeki kuruluklar için yeterli olmayan bu durumlarla ilgili doktorun tavsiyesine göre kalıcı lazer tedavisi uygulanabilmektedir.

Göz kuruluğunun önüne geçmek için yapılması gereken bir takım şeyler de bulunuyor. Uzmanlar bu konuda belirli aralıklarla göz kırpılmasını ve klimalı ya da pervaneli ortamlarda fazla durulmamasını söylemektedir. Ayrıca saç kurutma makinesinin direkt olarak göze hava vurmasından kaçınmanız önemlidir.

Gözlerinizi sürekli ovuşturmak da göz kuruluğuna neden olur. Ayrıca rüzgârlı havalarda dışarı çıkacak olan kişilerin mutlaka göz çevresini saran gözlükler kullanması önerilmektedir. Bu durumlara dikkat ettiğiniz sürece göz kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.

Göz kuruluğunun ihmale gelmemesi gerektiğini aktaran uzmanlar gözyaşının kornea sinirlerinin tahrişini engellediğini aktarmaktadır. Gözyaşının görevini yapamaması durumunda uzun vadeli sorunlara ve körlüğe neden olabileceği de belirtilmektedir.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle