Sağ Gözde Oluşan Ağrının Nedenleri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sağ gözde meydan gelen ağrının birçok nedeni olabilir. Ağrıyı ortaya çıkartan neden hastalıktan, alerjiden ve enfeksiyondan kaynaklı değilse evde yapılacak olan uygulamalar sayesinde sorun ortadan kaldırılır.
Sağ Gözde Ağrı ve Nedenleri
Göz ağrı oftalmalji olarak adlandırılır. Sol, iki göz ya da sağ göz ağrısı meydana gelmesine sebep olan etkenler bulunmaktadır. Sağ gözde kapağı bölgesinde ağrı oluşmasının nedenleri;
Kontak lens tahrişi;
Kontak lenslerini gece bile çıkarmayan kişilerde ve temizliği konusunda dikkatli olmayan kişilerde zaman içinde enfeksiyon, sağ, sol ya da iki göz ağrısı ve tahriş oluşabilir.
Kornea abrazyonu;
Gözü kaplamakta olan saydam yüzey kısmına kornea adı verilir. Bu sorun meydana geldiği zaman kişiler gözlerinde bir şey varmış tarzında bir hisse kapılır. Bunun sonucunda gözde ağrı, baş ağrısı ve göz kapağı batması meydana gelebilir.
Yaralanmalar;
Yanıklar, kimyasallar ve parlama sonucunda göz bölgesinde ağrı meydana gelir. Genelde ev hanımlarında temizlikte kullandıkları kimyasallardan kaynaklı olarak fazlasıyla gözlemlenir.
Blefarit;
Göz ağrısı nedenleri arasında önemli bir yeri vardır. Göz kapağı yanında bulunan yağ bezelerinin enfeksiyonlanması ve iltihaplanması sonucunda blefarit meydana gelir. Göz ağrısına neden olur ve ağrı zan içinde başa vuran bir etkiye bürünebilir.
Arpacık;
Gözlerin kapağı bölgesinde nodül ve yumru şeklinde meydana gelir. Gözlerde hassasiyet ve ağrı oluşturur. Sağa sola bakarken göz ağrısı çekilmesine de neden olmaktadır.
Glokom hastalığı;
Gözlerin iç kısmına baskı vurması sonucunda meydana gelir. Baş ağrısı, göz ağrısı, görüşte sorun, mide bulantısı, şakak ve göz kapağı sorunlarına neden olur. Göz ağrısı nedenleri arasında önemli olan bir hastalıktır.
Optik nörit;
Gözlerin arka kısmından beyine giden sinirler sorun olduğu zaman görüşte zayıflama, baş ağrısı ve gözlerde ağrı meydana gelir.
Sinüzit;
Sinüslerde meydana gelen enfeksiyonlar gözün arka kısmına vuran bir baskıya neden olur. Enfeksiyonlar tedavi edilmezse sağ gözdeki ağrılar zamanla sola vurur.
Migren;
Baş ağrıması içinde en kuvvetli olanıdır. Migren mide bulantısı ve gözlerde ağrıya neden olur. Migren için genelde uzman hekimler kuvvetli ağrı kesiciler ve enjektör uygulaması yapar.
İncinme, kimyasallara maruz kalma, kusma, karın ağrısı, ani şekilde görüş sorunları, göze dokunulduğunda ağrı ile birlikte şiddetli düzeydeyse kesinlikle doktora başvurulması gerekir.
Gözlerde Ağrıyan Bölgeler
- Kornea; gözün ön kısmında bulunan ve ışık odaklı olan penceredir.
- Göz akı; gözlerde bulunan beyaz kısımladır.
- İris; ortada bulunan göz bebeğiyle birlikte olan gözün renkli kısmıdır.
- Konjonktiva; skleranın incecik olan örtüsü ve göz kapağı iç kısmıdır.
- Göz kapağı; gözlerin üzerinde bulunan, nemi koruyan ve nemin yayılmasını sağlayan dış kaplamadır.
- Sinirler; gözlerden beyin bölgesine görsel anlamda bilgiler taşır.
- Ekstra oküler kaslar; gözlerin dönmesine olanak sağlayan kaslardır.
- Ortita- göz çukur; kafatasında kasların ve gözlerin yer aldığı kemikli oyuktur.
Tedavileri
Göz ağrısı bir hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelmiyorsa tedavi edilmesi kolay olan bir sorundur. Gözlerdeki ağrıları ortadan kaldırmak için öncelikli olarak dinlenmek çok önemlidir. Uzman hekimler yaklaşık olarak 2 ila 3 gün kadar gözlerin kapatılarak dinlendirilmesi konusunda hastaya öneride bulunur. Tedavi edilmeyen kişilerde gözler çizilebilir ya da zarar görecek boyuta ulaşabilir. Bir kişide blefarit mevcutsa ve ağrılar bundan kaynaklı olarak meydana geliyorsa aşağıda bulunan adımların takip edilmesi gerekir;
- Temiz bir bez ılık su ile ıslatılır.
- Bezin suyu tamamen sıkılır ve 5 dakika boyunca yerinden kaldırılmadan göz kapaklarının üzerine bekletilir.
- Gözlerin sıcak tutulması gerekli olan bir durum mevcutsa bez tekrardan ıslatılır ve gözlerin üzerine koyulur. Bu sayede kabuklarda yumuşama meydana gelerek, fazla olan yağ birikintileri daha kolay temizlenecektir.
- Gözlerde oluşan blefarit sorunu yağ birikmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkıyorsa uzmanlar gözlerin kapak kısımlarına sürülebilecek merhem ya da krem kullanılmasını ister.
Ayriyeten kişi devamlı olarak lens kullanımı yapıyorsa 2 ila 3 gün kadar gözlük takılması tavsiye edilebilir. Kimyasal ya da yabancı bir madde gözlere temas etmişse bol su ile yıkanması gerekir. Uzmanın vereceği antibiyotiklerin düzenli şekilde kullanılması sayesinde gözde olan iltihap kolay bir şekilde yok edilir. Eğer alerjiden kaynaklı bir durum mevcutsa hemen antihistamin kullanılması gerekmektedir. Evde yapılan müdahalelerden sonra iyileşme meydana gelmezse vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmak gerekir.
Kaynaklar
- https://www.webmd.com/eye-health/eye-pain-causes-symptoms-diagnosis-treatment#1
- https://www.emedicinehealth.com/eye_pain/article_em.htm
- https://www.healthline.com/health/pressure-behind-eye#causes2
- https://www.healthline.com/symptom/eye-pain
- https://www.medicinenet.com/eye_pain/symptoms.htm