Çocuklarda Göz Kapağında Şişlikler Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda göz kapaklarının şişmesi konusunda öncelikli olarak uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekimin verdiği ilaçların düzenli kullanımı çok önemlidir.
Çocuklarda Göz Kapağı Şişmesi
Çocuklarda göz kapağı şişkinliği sorununun en yaygın sebepleri travma ve alerjidir. Bunun yanında çocuklar pembe göz (konjonktivit ) tarzındaki göz rahatsızlıklarından şişmiş bir göz kapağı meydana gelir. Çocuklarda göz kapağı şişmesi kızarıklık, yanma hissiyatı, sulu gözler ve ağrı gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Bir çocuk devamlı olarak gözlerini ovuşturursa çocukta bir çeşit göz rahatsızlığı olduğuna dair bir işaret meydana gelebilir. Yetişkin kişilerde olduğu gibi, çocuklarda da tedavi seçenekleri de sorunun kökenine göre değişir. Çocuklarda göz şişmesi sorununda genelde yetişkinlerde kullanılan tedavi şekillerinden yararlanılır. Popüler olan tedavi seçenekleri:
- Antibiyotikler
- Antihistaminikler
- Gözler için damla
- Merhemler
Tedavi kapsamında uzmana başvurmadan çocuklara göz kapağının şişmesinin tedavisi için kesinlikle tezgahta bulunan ilaçları verilmemelidir. Bir çocukta ağrılı ve dokununca acıyan gözlere ateş eşlik ediyorsa, mümkün olan en kısa sürede onun uzman doktora götürülmesi gerekir.
Komplikasyonları
Bazı kişiler bu sorunu çok fazla dikkate almayabilir. Nedenine bağlı olarak ciddiyeti değişkenlik gösterir. Gözlerdeki bu sorun aşağıdaki belirtileri ile kendini belli ederim.
- Görme sıkıntısı
- Makyaj yapmak zorluklar
- Yüz yıkama zorlukları
- Okuma veya sürüş gibi normal işleri yapma konusunda olası sorunlar
- Tedavi seçenekleri etkili olmaması
- Göz enfeksiyonlarının meydana gelmesi
Genel olarak bakıldığı zaman her daim uzman hekime başvurmak gerekir.
Şişmiş Kapaklarının Önüne Geçmek
Şişmiş olan bir göz kapağı önlemek adına yapılabilecek şeyler bulunur. Örneğin; şişen gözlerin kapakları ile sonuçlanmış gözlerin önüne geçmek adına gözlük kullanımı yapılmalıdır. Polikarbonattan yapılan güneş gözlüğü, gözleri yaralanmadan korumanın güvenilir bir yoludur. Polikarbonat, UV kaplaması hafif, kırılmalara dayanıklı bir malzeme olduğu içinde tercih edilmelidir. Dayanıklı olduğundan dolayı sık şekilde çocuklar ve sporcular tarafından kullanılır. Şişen gözletin kapaklarından sorunları önlemenin ek yolları arasında aşağıdaki detaylarda bulunur.
- Çok aşırı düzeyde sodyum, kafein ve alkolden kaçınmak çok önemlidir.
- Her gece bol dinlenmek gerekir.
- Geceye yatmadan hemen önce gözlere soğuk kompres uygulanması gerekir.
- Gözlere hemoroit kremi kesinlikle kullanılmalıdır.
- İlaçların hepsi doktorun talimatlarına uygun şekilde kullanılması gerekmektedir.
- Tahriş edici özelliği bulunan maddelerden ve bilinen alerjenlerden kaçınmak önerilmektedir.
- Bazı vitamin alımlarını arttırılması gerekmektedir.
- Doktorlar beslenmeye ek takviye olarak gözler ile cilde iyi gelecek gıdaların bir listesini hastasına verecektir. Bu listeye harfiyen uyulması gerekir.
- Bol bol su tüketimi yapılmalıdır.
- Gözlerde ve göz kapaklarındaki herhangi bir sorun ile alakalı uzman hekime başvurmak gerekir.
Şişme Sorunları için yaygın olarak kullanılan ev ilaçlar aşağıdaki gibidir;
- Anti-inflamatuar kremler düzenli bir şekilde uygulanmasıdır. Bu sayede fayda sağlar.
- Soğuk su ile özellikle sabahları yüzün yıkanması gerekir. Bu sayede şişliğin ateşi ortadan kalkar.
- Kabarmış ve şişlikler meydana gelmiş göz kapaklarına yavaş yavaş dokunarak yapışkan olan sıvıyı serbest bırakmak ve boşaltmaya yardımcı olmak gerekmektedir.
- Daha fazla suyun gün içinde tüketilmesi gerekmektedir. Bol düzeyde su tüketmek genel sağlık açısından oldukça faydalıdır.
- Suni tatlandırıcı içeren yiyecekler ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Bu tarz ürünler sadece gözlerin sağlığı için değil genel sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bunların sürekli tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Çocukları bu tarz besinlerden uzak tutmak gerekir.
- Çocukların düzenli uyutulması sağlık açısından önemlidir.
- Omega-3 yağ asitleri ve bunu içeren besinlerin hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından tüketilmesi gerekmektedir. Balık yağı ve keten tohumu bu konuda fayda sağlayacaktır. Düzenli şekilde tüketilmesi faydalıdır.
Kaynaklar
- http://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/symptoms-of-ophthalmologic-disorders/eyelid-swelling
- http://www.merckmanuals.com/home/eye-disorders/symptoms-of-eye-disorders/eyelid-swelling
- http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/eye-swelling/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3687102/