Miyop Astigmat Olan Kişilerde Lazer İle Ameliyat Yapılır mı?
Lazer ile astigmat ve miyop tarzında sorunların ortadan kaldırılması gelişen teknoloji sayesinde gerçekleşmektedir. Bu uygulamanın yapılıp yapılmayacağı ile alakalı kararı uzman hekim verecektir.
İçindekiler
Miyop ve Astigmat Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Miyop astigmat tedavisi kapsamında uygulanacak olan planlamaların içinde lazer uygulaması yer alır. Lazer ile yapılacak olan ameliyatların kararını uzman hekimler detaylı olan muayenelerden sonra karar verir. Miyop astigmat yöntemleri içinde bulunan lazer ameliyatı konusunda öncelikli olarak değerlendirmeler yapılır. Hastanın detaylı göz muayenesi, eksiksiz tıbbi ve oftalmolojik öyküsü dikkate alınmalıdır.
Lazer tedavisi kapsamında yapılacak olan ameliyat uygulamalarında tüm hastalar için kuru ve sikloplejik kırılma yapılması gerekir. Sert kontak lensler ise muayene öncesi yani birkaç hafta önce yumuşak mercekler değiştirilmelidir. Lazer cerrahisinden önce refraksiyon 0.5 yıl içerisinde 1 yıl veya daha fazla stabil olması gerekmektedir. Korneal topografinin ölçümünün yapılması çok önemlidir ve lazer tedavisi sonrası öngörülemeyen refraktif sorunlar, ilerleyici ektazi ile ilişkili düzensiz astigmat, keratokonus ve forma frust keratokonusu adına tarama yapmak için kullanılmaktadır. Kornea kalınlığının ölçülmesi beklenen rezidüel stromal yatak kalınlığının önemi sebebiyle lazerin preoperatif değerlendirmesinde de öneme sahiptir. İnce kornea ince keratokonusun bir göstergesi de olabilmektedir.
Bu doku temizleme konusunda dikkatli olunması gerektiğini göstermektedir. Yapılması gerekli diğer testler arasında hastanın boyu ve göz hareketlerinin ölçülmesi gerekir.
Lazer Cerrahi Yöntemleri
Lazer ameliyatı yapılmadan önce excimer lazer, emme halkası, mikrokeratom ve bıçak (veya femtosaniye lazer ayarları) teknisyen ve uzman doktor tarafından kontrol edilir. Uzman doktor, aynı zamanda doğru tedavi verilerinin lazer bilgisayarına girildiğini onaylamaktadır. Damlalar ile anestezi uygulanmış olan ameliyat göze bir göz kapağını kapatacak şekilde spekulumu yerleştirilir. Diğer göz ise bu aşamada kapalıdır. Ameliyatın sonrası flep hizalanmasına yardımcı olmak adına kornea işaretlenmesinin yapılması gerekir. Tespitini sağlamak adına göze bir emme halkası yerleştirilmesi yapılır.
Mikrokeratom ya da femtosaniye lazer, menteşeli kornea flebi oluşturmak adına uzan tarafından kullanılmaktadır. Kanatın oluşturulmasından sonra kesik yüzeye yansır. Eksimer lazer ablasyonu hasta kişinin gözü ortalanarak yapılır. Göz izleyici, iris kayıt teknolojisi, iyi merkezlenmiş bir lazer tedavisi yapak adına kullanılır. Bu teknolojinin kullanılası başarılı sonuçlar alındığı için sık şekilde tercih edilir.
Lazer tedavisinin yapılmasından sonra hasta kişilerde 4- 6 saat boyunca hafif postoperatif rahatsızlık meydana gelebilir. Bu süre zarfında göz bölgesinin kapalı tutulması, dinlenilmesi ve uyunması gerekir. Hasta kişilerin ameliyattan sonra gözlerini kesinlikle gözlerini ovmaması gerekir. Cerrahi işlemlerden 4- 10 gün sonra steroid ve antibiyotik damlalar uzmanların tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Kurumuş göz semptomlarına, korneanın punktat boyamalarına bağlı olarak gözyaşı sorunları haftalarca sorun yaratabilir. Miyop olan kişiler için refraktif stabilizasyon, uygulanan tedavi şekline bağlı olarak 3 aya kadar sürebilmektedir.
Lazer Uygulaması Komplikasyonları
Lazer ameliyatlarından sonra komplikasyonlar diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi meydana gelebilir. Nadirde olsa kalıcı görme kaybına neden olan ciddi advers komplikasyonları meydana gelebilir. Yalnız bu durum oldukça nadir şekilde meydana gelir. Kuru gözler, gece meydana gelen ışık patlamaları ve azaltılmış kontrast duyarlılığı tarzında ciddi yan etkiler nispeten de olsa sık şekilde meydana gelir. Bu uygulama sonrasında en çok meydana gelen komplikasyon göz kurumasıdır. Flep ile stromal yatak arasında yer alan ara yüz seviyesinde meydana gelen komplikasyonların içinde dağınık tabakalı keratit, epitelyal içe büyüme ve enfeksiyon bulunur.
Lazer uygulaması ile postoperatif retina dekolmanı insidansı arasında bir ilişki olup olmadığı ise belirsizdir. Komplikasyonlar konusunda ameliyat öncesinde uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgi verir. Bu bilgiler ışığında hasta kişilerin uzmanın söylediklerine dikkat ederek hareket etmesi gerekir. Bu sayede yapılan ameliyat sonrasında iyileşme süreci kolay, hızlı ve basit şekilde geçmektedir. İyileşme sürecinde hasta gözü ile alakalı bir sorun yaşarsa mutlaka uzman hekime vakit kaybetmeden başvurmalıdır.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1771964/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10202718
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8600882
- http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/lasik-eye-surgery/in-depth/lasik-surgery/art-20045751